MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Кримських політв’язнів етапували в Москву

23.05.2014   
Сьогодні, 23 травня співробітники Федеральної служби безпеки Російської Федерації етапували громадян України Олександра Кольченка та Олега Сенцова в СІЗО Москви. Про це повідомляє Комітет допомоги кримським політв’язням.

Сьогодні, 23 травня співробітники Федеральної служби безпеки Російської Федерації етапували громадян України Олександра Кольченка та Олега Сенцова в СІЗО Москви. Про це повідомляє Комітет допомоги кримським політв’язням.

Слідчі повідомили родичам Сенцова і Кольченка, що їх етапують для проведення експертиз. Скільки часу для цього буде потрібно, точно невідомо, але термін їх перебування може затягнутися до року.

Нагадаємо, відомого режисера Олега Сенцова та громадського активіста Олександра Кольченка, які брали участь в акціях проти анексії Криму, заарештували в травні 2014 року. Сенцов був затриманий 10 травня, коли до нього додому з обшуком прийшли співробітники російських спецслужб. За попередньою інформацією, йому інкримінують організацію теракту та зберігання зброї. Кольченка заарештували 16 травня в центрі Сімферополя, коли він йшов по вулиці з друзями. За попередніми даними, його звинувачують в участі в теракті. Влада РФ поки що не робила офіційних заяв з приводу затримання активістів.

Як стало відомо Комітету допомоги кримським політв’язням, наразі слідство перешкоджає адвокатам зустрітися з Олегом та Олександром, фактично позбавляючи їх права на захист, що суперечить як російському законодавству, так і міжнародним договорам, ратифікованим РФ.

Олег Сенцов – український кінорежисер. Його перший фільм «Гамер» отримав багато нагород на українських та міжнародних фестивалях. Олег був активним учасником Майдану. Починаючи з кінця лютого, брав участь в акціях проти анексії Криму.

Олександр Кольченко – громадський активіст, учасник лівого та антифашистського руху. Організатор і учасник акцій і громадських кампаній на захист прав студентів і найманих працівників, а також акцій екологічної спрямованості. Починаючи з кінця лютого брав участь в акціях проти анексії Криму.

Группа на підтримку політв’язнів у Facebook

 Поділитися