MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Товариство «Меморіал» у Росії оголосили «іноземним агентом»

28.05.2014    джерело: За матеріалами ИТАР-ТАСС та сайту www.memo.ru
Ольга Гончарова
Замоскворецький суд Москви зобов’язав правозахисний центр «Меморіал» зареєструватися як "іноземний агент"

Навесні 2013 року прокуратура зобов'язала «Меморіал» зареєструватися як іноземного агента, що було оскаржено правозахисною організацією. Тепер суд не знайшов підстав для задоволення скарги .

Рішення Замоскворецкого суду може бути оскаржене в апеляційній інстанції. Представники «Меморіалу « заявили про необхідність вивчити судовий акт і після цього звертатися до Мосміськсуду.

Представник «Меморіалу» Кирило Коротєєв у суді визнав факт отримання фінансування з-за кордону, але наголосив, що «Меморіал» не займається політичною діяльністю, не здійснює вплив на громадську думку і прийняття державних рішень - а отже, не може бути зарахований до іноземних агентів.

На думку  Кирила Коротеєва, термін «іноземний агент» передбачає, що організація діє в інтересах джерела фінансування, але «Меморіал» не займається діяльністю у будь-чиїх інтересах.

Інший юрист «Меморіалу» Фуркат Тишаєв послався на соціологічні опитування «Левада-центру», згідно з якими 62% населення Росії сприймають словосполучення «іноземний агент» негативно і асоціюють його носія з «ворогом , розвідником, шпигуном».

Відповідно до законодавства Росії, «іноземним агентом» є некомерційна організація, яка отримує грошові кошти та інше майно від іноземних держав, громадян, організацій (в тому числі і міжнародних) і бере участь у політичній діяльності на території РФ в інтересах іноземних джерел.

Раз на півроку «агенти» повинні звітувати про свою діяльність та персональний склад керівних органів, щоквартально - про витрачання грошових коштів і використання іншого майна. Раз на рік органи РФ перевіряють «іноземних агентів», є також позапланові перевірки згідно із повідомленнями ЗМІ стосовно фактів, що свідчать про наявність в діяльності організації ознак екстремізму. Такі перевірки можуть бути позапланові..

«Меморіал» — товариство, котре займається збереженням пам'яті стосовно політичних репресій у СРСР у XX сторіччі та правозахистною діяльністю. Засноване у 1989 році.

Після засідання в суді Олександр Черкасов, голова Ради ПЦ Меморіал» прокоментував: «По-перше, ми не збираємося реєструватися як «іноземний агент». По-друге, ми продовжуємо працювати. По-третє, ми будемо всіма правовими засобами відстоювати не лише чужі, а й свої права. Ми будемо оскаржувати рішення Замоскворецкого суду у вищій інстанції.

Наша скарга лежить в Європейському суді з прав людини.

Життя триває».

 Поділитися