MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

СБУ передала Джемільову документи про депортацію з Криму 1944

29.05.2014   
Ольга Гончарова
У чотирьох томах містяться матеріали про те, як відбувалася депортація кількох народів, які населяли півострів Крим у квітні 1944 року.

Сьогодні в Києві глава СБУ Валентин Наливайченко передав лідерові кримськотатарського народу Мустафі Джемилеву зібрані галузевим архівом СБУ документи, до складу яких входять документальні свідчення і підтвердження того, як титульна нація Криму постраждала 70 років тому, коли понад 200 тисяч населення були знищені та переміщені внаслідок звірячої депортації народу.

Служба безпеки України передала чотири томи копій документів про депортацію з Криму тисяч людей в 1944 році. За словами Валентина Наливайченка, окрім цього, готується до передачі друга частина документів - про кримськотатарських військових, які були на фронтах Другими світовими, і, повернувшись додому, були або знищені, або в примусовому порядку депортовані в спецпоселення. «Тобто, перемігши фашизм, вони піддалися повторному знищенню», - сказав Валентин Наливайченко.

Серед документів архіву СБУ є унікальні матеріали про плани та реалізації дводенного виселення кримськотатарського народу з Криму у віддалені регіони СРСР: це доповідні записки вищому партійному керівництву, плани і звіти про хід виселення, документи про перебування кримськотатарського народу на засланні, а також початок автономістських рухів серед татар.

Участь у передачі документів взяли лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв і директор Архіву СБУ Ігор Кулик.

Директор архіву СБУ Ігор Кулик розповів журналістам, які саме документи були передані.

«Чотири томи документів ... Деякі з них вже були опубліковані публічно ... Ми зупинилися не тільки на 44-му році, квітень-червень, коли їх вивезли, переселили в Казахстан і Узбекистан, ми намагалися взяти всі документи до 91-го року про те, як їх намагалися відновити в правах, тому що коли помер Сталін, коли була хрущовська відлига, тобто до 56-го року, все депортовані народи отримали можливість повернутися і реабілітуватися. Формально кримськотатарський народ теж це право мав, але тільки формально. Їм не дозволяли повертатися в Україну, їх не брали на роботу, тобто ми хочемо показати цей момент «, - сказав Кулик.

Також Кулик повідомив: «У цих документах є конкретні матеріали, як відбувалася депортація у квітні 44-го року. Мова не тільки про кримськотатарський народ, а й про інші народи, які в той час перебували на території Криму. У цих документах ми можемо побачити різні звітні таблиці, де показано по цифрах, скільки і якої національності людей було вивезено. Оскільки ця операція відбувалася дуже швидко і до неї було залучено велику кількість людей, військ НКВС».

За даними інституту історії Національної академії наук України, етнічні чистки в Криму почалися з перших місяців Великої Вітчизняної війни і тривали протягом усіх сорокових років. На самому початку війни з Криму було депортовано близько 60 тисяч осіб німецької національності, згодом, після десантної Керченської Феодосії операції, в 1942 році з Криму були депортовані 132 італійські сім'ї. Приблизно в цей же час депортовані греки і турки, а в 1944 році відбулася масштабна депортація кримськотатарського народу, коду з Кримського півострова примусово було виселено близько 190 тисяч кримських татар, а також всі залишилися греки і вірмени - близько 37 тисяч.

 Поділитися