MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ФСБ «записала» режисера Олега Сенцова до «Правого сектору»

31.05.2014   
Юрій Нужний
ФСБ затримало Сенцова, намагаючись помститися за його громадянську позицію та з метою залякування інших українських патріотів у Криму – із абсурдним звинуваченням у нібито підготуванні терористичного акту.

30 травня Центр громадських зв’язків ФСБ Росії розповсюдив повідомлення, в якому говориться про затримання в Сімферополі членів «диверсійно-терористичної групи «Правого сектора». Серед них – український кінорежисер Олег Сенцов.

Російська спецслужба заявила, що слідчим управлінням ФСБ розслідується кримінальна справа відносно Сенцова О.Г. та інших, що нібито здійснювали у складі терористичної організації приготування до вчинення терористичних актів – вибухів в ніч з 8 на 9 травня 2014 р. саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу Вічного вогню та пам’ятника В.І. Леніну в м. Сімферополі, а також підпалів офісів громадської організації «Російська громада Криму» і представництва партії «Єдина Росія» в м. Сімферополі 14 і 18 квітня 2014 р. відповідно.

ФСБ інформує про те, що «при обшуках в будинках співучасників злочинів виявлено та вилучено вибухові речовини, вогнепальну зброю, боєприпаси, каністри із запалювальною сумішшю, будівельні каски (подібні використовувалися при заворушеннях на «Майдані»), респіратори, протигази, балони з фарбою (аерозоль), націоналістична атрибутика».

Також повідомляється, що «підозрювані дають свідчення про участь представників «Правого сектора» в організації терористичних актів на території Криму з метою дестабілізації суспільно-політичної обстановки на півострові та здійснення впливу на прийняття рішення органами влади Російської Федерації про вихід Республіки Крим з її складу».

З цього приводу представники Національної спілки кінематографістів України (НСКУ) заявили, що ФСБ затримало Сенцова, намагаючись помститися за його громадянську позицію та з метою залякування інших українських патріотів у Криму – із абсурдним звинуваченням у нібито підготуванні терористичного акту.

Українські кіномитці зауважують, що Сенцов провів на київському Майдані усі три драматичні й трагічні місяці. Він не фільмував, а був, за його ж словами, «простим солдатом революції». «Після падіння злочинного режиму Януковича Сенцов повернувся до Криму і продовжив виконувати свій патріотичний обов’язок – допомагав українським громадянам, зокрема, військовим, що опинилися у великій скруті через російську анексію Криму: транспортував харчі, побутово необхідні речі до фактично блокованих українських військових частин», – зазначають кінематографісти.

11 травня Олег Сенцов був затриманий в Сімферополі за підозрою в тероризмі та перевезений до Москви. Союз кінематографістів і професійних кінематографічних організацій та об’єднань Росії (Кіносоюз) виступив з вимогою звільнити режисера, наразі проводиться збір коштів на підтримку Олега Сенцова.

Відтоді публічно на захист Сенцова та з вимогою його звільнення виступила низка впливових громадських організацій, українських та закордонних, серед яких НСКУ, Конфедерація спілок кінематографістів країн СНД і Балтії, а також Європейська кіноакадемія.

Нагадаємо, творчість О. Сенцова високо оцінена глядачами й фахівцями на престижних міжнародних кінофестивалях у Німеччині, Нідерландах, Україні, а також у Росії – на 10 Міжнародному кінофестивалі «Дух вогню» у Ханти-Мансійську його фільм «Гамер» одержав почесну нагороду.

 Поділитися