MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Сиротам, що здобувають повну вищу освіту, держава гарантує відповідну опіку

22.06.2014   
Георгій Кобзар
У вітчизняному законодавстві чітко не роз’яснено, чи повинні забезпечуватися гідними державними соціальними пільгами діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які навчаються у вищих навчальних закладах, після досягнення ними 23-річного віку, до закінчення відповідних навчальних закладів. Міносвіти підтверджує: повинні!

До громадської приймальні Харківської правозахисної групи звернувся С., який є студентом вишу та відноситься до категорії дітей-сиріт. Він зазначив, що навчається у Національному лісотехнічному університеті України, керівництво якого оплачувало визначені законодавством соціальні пільги до досягнення С. 23-річного віку, після чого виплати припинилися.

Дійсно, у вітчизняному законодавстві чітко не роз’яснено, чи повинні забезпечуватися гідними державними соціальними пільгами діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які навчаються у вищих навчальних закладах, після досягнення ними 23-річного віку, до закінчення відповідних навчальних закладів.

Цьому була присвячена стаття «Сиротам ліпше здобувати повну вищу освіту», опублікована на порталі «Права людини в Україні», в якій наводилась відповідь Міністерства освіти і науки України на інформаційний запит громадської організації «Центр правових та політичних досліджень «ДУМА», де було зазначено, що на студентів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яким вже виповнилося 23 роки, державні соціальні гарантії поширюються у разі, коли молоді люди продовжують навчання за кваліфікацією «спеціаліст» або «магістр».

С. поскаржився на те, ще адміністрація вишу не виконує встановлені законодавством соціальні гарантії, незважаючи на правове роз’яснення, наведене у статті «Прав людини». На що автор статті, член ХПГ Юрій Чумак порадив письмово звернутися до Міносвіти, додавши копію вищезазначеного матеріалу, в якому приводиться й лист Міністерства.

Днями електронною поштою надійшов допис від С. Дуже приємно було прочитати: «Щодо результатів звернення про виплати стипендії дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення ними 23-річного віку і продовженням навчання за обраною спеціальністю, Міністерство відповіло стверджувально! Виплати мають відбуватися. Одночасно лист-відповідь прийшов і в університет. Тепер стипендію нараховують».

І в додатку – новий лист Міністерства освіти і науки, який підтверджує правову норму стосовно державних гарантій для таких категорій студентів.

Отже, портал http://khpg.org/ продовжує й надалі не тільки інформувати про випадки кричущих недотримань прав і свобод людини, але й давати практичні поради, як можна відстояти та відновити порушене право.

 

 Поділитися