MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Білорусі звільнили відомого правозахисника Алеся Беляцького

23.06.2014   
Георгій Кобзар
За ґратами голова правозахисного центру «Вясна» провів 1050 днів – майже 3 роки. Він визнаний низкою міжнародних правозахисних інституцій в’язнем сумління.

Зустрічати дисидента, який 21 червня 2014 р. прибув до Мінська, прийшли десятки громадських активістів, колишніх політв’язнів та журналістів. Електричку, на якій повертався до столиці Білорусі Алесь Беляцький, зустрічали оплесками.

За словами правозахисника, він був звільнений за амністією, закон про яку був підписаний Олександром Лукашенком. Беляцький висловив припущення, що влада може найближчим часом звільнити ще кого-небудь з політв’язнів.

Він підкреслив, що, відповідно до закону, не міг розраховувати на амністію, оскільки був, за тюремними канонами, «злісним порушником».

Алесь Беляцький подякував присутнім за підтримку, наголосивши, що білоруська та міжнародна солідарність – головні причини його звільнення. Підписи за його звільнення збирала, зокрема, «Міжнародна Амністія».

В інтерв’ю Інтернет-сайту «Хартыя – 97», Беляцький заявив, що його звільнення викликано певним тиском як в самій Білорусі, так і ззовні. У нього залишався ще 1 рік і 7 місяців строку і формальних підстав звільняти його не було.

«Це не стільки поліпшення ситуації, скільки вимушені поступки режиму в результаті тиску внутрішнього і зовнішнього. Режим залишається таким, яким він був. Всі його поступки – тактичні, вони не є стратегічними. Ніяких стратегічних рішень про зміну та поліпшенні загальної ситуації немає», – зазначив Алесь Беляцький.

За ґратами голова правозахисного центру «Вясна» провів 1050 днів – майже 3 роки. 24 листопада 2011 р. білоруський суд визнав його винним у приховуванні доходів в особливо великому розмірі і засудив до 4, 5 років позбавлення волі в колонії посиленого режиму з конфіскацією майна.

Підставою для кримінального переслідування Беляцького стала наявність у нього рахунків у банках Литви та Польщі, на які надходили гроші для проведення правозахисної діяльності, оскільки відкрити рахунки «Вясни» було неможливо, позаяк організація працює в Білорусі нелегально. Влада неодноразово відмовляла «Вясні» в офіційній реєстрації.

Суд також не взяв до уваги те, що «збиток», який нібито завдав державі Беляцький, був повністю погашений за рахунок добровільних пожертвувань громадян.

Правозахисник відбував покарання у виправній колонії № 2 Бобруйська.

Він визнаний низкою міжнародних правозахисних інституцій в’язнем сумління. Останні 3 роки поспіль Беляцький висувався номінантом на Нобелівську премію миру.

 Поділитися