MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Росія відповість перед Європейським Су-дом за викрадення заручників в Слов’янську

08.07.2014    джерело: helsinki.org.ua
Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) звернулась до Європейського суду з прав людини з приводу викрадення та катування заручників бойовиками в Слов’янську.

Організація сподівається, що суд встановить причетність до викрадення військових Російської Федерації, уряд якої буде зобов’язаний сплатити потерпілим компенсацію.

Також правозахисники відзначають недостатню активність України щодо визволення заручників, які не були військовими. І наводять приклад, що працівників СБУ, які потрапляли у полон, обмінювали на полонених бойовиків набагато частіше, ніж цивільних осіб, які потрапили в полон.

Адвокат по справі Олег Вєрємєєнко зазначає: «Аналогічні справи в Євросуді називають ще «чеченськими». Практика взяття заручників з’явилась ще в 1990-ті роки (під час Першої і Другої Чеченської Кампанії). І юристи правозахисних організацій звертались тоді в Страсбург в порядку Правила №39 (термінові випадки) і вимагали звільнення заручників. В даному випадку складність полягала в тому аби довести зв’язок терористів з РФ і в такий спосіб обґрунтувати відповідальність агентів РФ, а відтак – і держави. Ми посилались на те, що в розпорядженні терористів опинилась найновітніша зброя: ПЗРК комплекси – вартістю 80 тис. доларів США, танки Т-72, гармати, інша новітня бронетехніка тощо. Сподіваюсь, що суд почув нашу аргументацію».

Справа ведеться в рамках Фонду стратегічних справ УГСПЛ.

 Поділитися