MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звернення до Президента України щодо зміни каральної наркополітики в Україні

16.07.2014    джерело: ulaf.net.ua
Так склалося, що наркополітика, що існує, фактично вбиває психічно хворих (відповідно до Міжнародної класифікації хвороб) людей, ставить своєю метою переслідування наркоспоживачів, а не наркодилерів, і створює широкі можливості для поширення корупції у правоохоронних органах, які контролюють обіг наркотиків.

Шановний Пане Президенте!

Ми, адвокати Всеукраїнської мережі правової допомоги ВІЛ-позитивним та наркозалежним людям, українські активісти у боротьбі з наркоманією, хочемо звернути Вашу увагу на каральну наркополітику в Україні та просимо змінити її.

Так склалося, що наркополітика, що існує, фактично вбиває психічно хворих (відповідно до Міжнародної класифікації хвороб) людей, ставить своєю метою переслідування наркоспоживачів, а не наркодилерів, і створює широкі можливості для поширення корупції у правоохоронних органах, які контролюють обіг наркотиків.

Спираючись на власну практику, ми, юристи Всеукраїнської мережі правової допомоги ВІЛ-позитивним і наркозалежним, змушені констатувати, що основна частина кримінальних проваджень у сфері незаконного обігу наркотиків ініціюється стосовно не розповсюджувачів цього найнебезпечнішого товару, а хворих людей, які не в змозі позбутися наркотичної залежності. Водночас, більша частина соціальних проблем цих дискримінованих верств населення, залишаються невирішеними через брак ресурсів.

Потрапляючи до в’язниці, вони або вмирають, або виходять на волю з великою кількістю нових захворювань, залишаючись наркозалежними. Державних програм соціальної адаптації немає, суспільство цих людей не приймає, тому їм залишається знову скоювати злочини, щоби дістати наркотики – потім знову вирок, хвороби (в основному, інфекційні – ВІЛ, туберкульоз, гепатит С) або смерть. Таким чином, наркоманія в Україні знаходить нові жертви, виходить за межі власне споживання наркотиків, породжуючи правопорушників і людей з серйозними захворюваннями. Це вигідно тільки правоохоронцям, які не приховують, що значну частину показників у розкритті злочинів вони отримують за рахунок споживачів наркотиків.

Каральна наркополітика не робить з хворої людини, залежної від наркотиків, соціально адаптованого члена суспільства, не вирішує проблему наркоманії в Україні. Як показує європейська практика, існує інший шлях боротьби з наркоманією – відмова від кримінального переслідування споживачів наркотиків (зрозуміло, це не стосується випадків їх збуту), розширення соціальних і медичних програм для наркозалежних, профілактика споживання наркотиків. Зменшення кримінальної відповідальності хворих лише за споживання наркотиків звільняє ресурси правоохоронців для боротьби з реальною наркомафією, зменшує можливість корупційних дій, дозволяє лікувати й повертати суспільству хворих на наркоманію людей і, в результаті, в набагато більшому обсязі вберегти суспільство від зростання кримінальної злочинності та розповсюдження наркотиків.

Один зі шляхів до цього не вимагає великих змін в законодавстві та правовій практиці. В Україні для цього потрібно лише змінити наказ Міністерства охорони здоров’я України (№ 188 від 01.08.2000), яким встановлено невеликі, великі та особливо великі розміри наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які знаходяться у незаконному обігу, встановивши такі їх значення, які б не на словах, а на ділі показали відмову від репресивної політики, прояв гуманізму відносно споживачів наркотиків і відповідали сучасній європейській практиці.

У рамках стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року, ухваленої 2013 року Кабінетом Міністрів України, Міністерство охорони здоров’я України підготувало й погодило відповідні зміни цього наказу всередині Міністерства. Вказані зміни не набагато збільшують розмірі, які ще далекі від європейських стандартів, але вони дуже важливі як першій крок. Разом з тим, Міністерство Внутрішніх справ відмовляється узгодити та прийняти такі зміни, аргументуючи це, як завжди, подальшим зростанням наркоманії в Україні, без посилання на будь-які експертні висновки, світову практику тощо. Оскільки жодного наукового обґрунтування своєї відмови щодо згоди на збільшення порогу кримінальної відповідальності МВС не наводить, є підстави вважати, що така позиція Міністерства пов’язана, щонайменше, з небажанням втрачати інструмент для формування необхідних статистичних показників діяльності.

Пане Президенте, від імені людей в Україні, які страждають на наркотичну залежність, просимо Вас підтримати прийняту в Україні, відповідно до загальновизнаних міжнародних стандартів, стратегію політики держави у сфері боротьби з наркотиками та сприяти впровадженню підготовлених Міністерством охорони здоров’я України змін, спрямованих на відмову від репресивної наркополітики відносно споживачів наркотиків.

Головний експерт Мережі правової допомоги Г. Токарев
Керівник проекту А. Муканова

19.06.2014

Якщо ви згодні з текстом звернення, ви можете поставити під ним свій підпис і залишити коментар.

 Поділитися