MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правозахисники зібрали докази тортур на Сході України

16.07.2014   
Сергій Григор’єв

Amnesty International зібрала докази жорстоких побоїв та інших тортур проти проукраїнських активістів та журналістів на Сході України протягом останніх трьох місяців.

Ці випадки зафіксовані у новому звіті Amnesty International під назвою «Викрадення та катування на Сході України».

Члени місії Amnesty International зустрілися з різними групами самодопомоги, які збирають дані про число викрадень. Дослідницькій групі надали список з понад 100 цивільних осіб, які утримувалися в полоні. Більшість випадків включають твердження про застосування тортур.

Так, проукраїнська активістка Ганна розповіла Amnesty International, як її викрали озброєні люди в Донецьку 27 травня. Її утримували в полоні 6 місяців, перш ніж обміняли.

«Моє обличчя було розбите, він (бойовик) бив мене по обличчю кулаками, намагався бити мене скрізь, я прикривалася руками... Я забилася в куточок, згорнувшись у клубок. Він злився, коли я намагалася захистити себе. Він вийшов і повернувся з ножем», – повідала Ганна.

Вона показала шрами на шиї, руках і ногах, де її різали лезом: є колота рана в коліні, її вказівний палець правої руки загіпсований. Вона також розповіла, як її змусили написати сепаратистське гасло на стіні власною кров’ю.

Немає точних даних щодо кількості викрадених, але українське Міністерство внутрішніх справ повідомило про майже 500 таких випадків в період з квітня по червень 2014 року. Місія Спостерігачів ООН з прав людини в Україні за той же період зафіксувала 222 таких випадки.

Серед тих, хто став об’єктом викрадень, виявилися не тільки співробітники міліції, військові та місцеві посадовці, а й журналісти, політики, активісти, члени виборчих комісій і підприємці.

При цьому на Донбасі бойовики впроваджують досвід захоплення заручників, відпрацьований під час другої чеченської війни. Як повідомила журналістам представник ініціативи Євромайдан-SOS Марія Томак, завдяки колегам з російської правозахисної організації «Меморіал» стало відомо, що на Сході України зараз імплементується та сама система взяття в заручники і тортур, яка існувала під час другої чеченської війни.

«І навіть на рівні персоналій. Гіркін, відомий як Стрєлок і Стрєлков, – це персонаж ще другої чеченської війни. У «Меморіалу» є 6 кейсів, в яких зафіксовано його участь в примусовому викраденні людей», – зауважила М. Томак.

Хоча більшість викрадень схожі на політично вмотивовані, однак часто їх скоюють для залякування місцевого населення. Людей також викрадають з метою отримання викупу.

19-річний проукраїнський активіст Саша був змушений втекти до Києва після того, як його викрали під дулом пістолета в Луганську. Його періодично били упродовж 24 годин.

«Вони били мене кулаками, стільцем, всім, що потрапляло під руку. Вони гасили сигарети об мою ногу і катували мене електричним струмом. Це тривало так довго, що я не міг нічого відчувати, я просто знепритомнів», – сказав він Amnesty International.

Саша був звільнений лише після того, як його батько заплатив $60 тисяч викупу.

У той час як переважна більшість звинувачень у викраденні і тортурах стосуються сепаратистських проросійських груп, проукраїнські сили, в тому числі групи самооборони, також були помічені в жорстокому поводженні з полоненими.

Як йдеться в доповіді Amnesty International, 16-річний хлопчик Владислав Олександрович був викрадений після того як він розмістив відеозапис операцій правоохоронних органів у Маріуполі 25 червня 2014 року.

На відео, опублікованому після його звільнення 27 червня, видно, як він сидить біля чоловіка в масці та камуфляжі. Чоловік тримає над хлопцем руку та погрожує йому й іншим сепаратистам розправою.

У подальшому відео-інтерв’ю, Владислав стверджує, що його катували, змусили написати «заяву для народу України» і кричати проукраїнські націоналістичні гасла.

«Під час візиту до Маріуполя ми не бачили ні міліції, ні військових. У місті був повний вакуум влади та безпеки, а серед населення панував страх репресій, викрадень і катувань», – зазначив Богдан Овчарук, учасник дослідницької місії Amnesty International.

«За останні 3 місяці було викрадено сотні людей. Прийшов час зробити серйозні висновки та покінчити з цією безперервною огидною практикою», – заявила Тетяна Мазур, директор українського представництва Amnesty International.

«Одночасно з тим, як українські війська повертають контроль над Слов’янськом, Краматорськом та іншими районами Східної України, практично щодня звільняються нові полонені та, відповідно, з’являються все більш тривожні справи. Наразі необхідно ретельно задокументувати всі ці справи та притягнути винуватців до відповідальності, а потерпілим виплатити компенсацію», – наголосила Т. Мазур.

Amnesty International закликала уряд України створити єдиний реєстр, який би регулярно оновлювався і в якому фіксувалися б випадки викрадень, а також провести ретельне і неупереджене розслідувати кожного твердження про довільне застосуванні сили, жорстокого поводження і тортур.

 Поділитися