MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правосуддя на боці правди

18.07.2014   
Наталія Охотнікова
Скасування очевидно незаконної постанови прокурора стало можливим лише завдяки наполегливим зусиллям адвоката Вікторії Дейнеки, яка здобула принципову перемогу у цій непростій справі. Вікторія співпрацює із Центром стратегічного захисту ХПГ.

Попри те, що Уряд України у квітні 2014 року звернувся з декларацією до Міжнародного Кримінального Суду в Гаазі про розслідування інцидентів, спричинених з провини представників державної влади на Майдані за період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, тобто фактично закликав даний поважний міжнародний орган долучитися до розслідування масових порушень прав людини за даний період, правоохоронні органи на місцях ігнорують свій обов’язок з сумлінного та своєчасного розслідування масових вбивств громадських активістів та журналістів та інших тяжких порушень прав людини. Не дивлячись на заявлену люстрацію правоохоронних органів, деякі слідчі прокуратури діють за старими «схемами» та намагаються закрити і так нечисленні кримінальні справи про дані трагічні події нібито за відсутності складу злочину.

На початку 2014 року за фактом вбивства у м. Києві так званими «тітушками» громадських активістів Генеральною Прокуратурою України було відкрите кримінальне провадження за фактом вбивства двох та більше осіб групою осіб за попередньою змовою та за фактом пошкодження майна (підпалу). Однак з невідомих причин лише одну особу слідчим органам пощастило затримати. Але, коли адвокати були допущені до ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, вони були шоковані тим, що прокуратура дійшла дивного процесуального висновку. Чоловіка, який потрапив у поле зору правоохоронних органів, Генеральна Прокуратура України вирішила не переслідувати у кримінальному порядку за первинним обвинуваченням, а вмінити йому лише набагато м’який склад злочину – хуліганство (ст. 296 КК України), зробивши висновок про його непричетність до вчинення інших злочинів, в т. ч. вбивства. Прокурор вручив даній особі відповідне повідомлення про підозру у скоєнні хуліганства, що з великою вірогідністю закінчиться застосуванням амністії. За умови неможливості притягнення до відповідальності зниклих співучасників убивства за обтяжуючих обставин все йшло до того, що за його скоєння не понесла б відповідальності жодна особа.

На щастя, слідчий суддя Печерського районного м. Києва, уважно вислухавши позицію сторін і зайнявши принципову позицію, повністю задовольнив скаргу адвоката потерпілих, скасувавши необґрунтовану постанову прокурора про закриття кримінального провадження за фактом умисного убивства за обтяжуючих обставин нібито за відсутності складу злочину.

При цьому суддя з’ясував, що в ході досудового розслідування прокурором не були належним чином опитані свідки подій, на допиті яких наполягали адвокати та родичі загиблих. Не були також співставлені матеріали судово-медичної експертизи загиблих та покази підозрюваного, який стверджував, що наносив удари лише по тулубу та кінцівках потерпілого, та свідків, які спростовували дане твердження. Підозрюваний не був пред’явлений для впізнання тим свідкам, які були очевидцями подій безпосередньо на місці злочину. Наразі прокурор при мотивуванні відсутності складу злочину в діях підозрюваної особи також посилався на дані відеозапису, які нібито доводили непричетність підозрюваного до скоєння злочинів, але при цьому прокурор не розкривав змісту цього відеозапису.

Скасування очевидно незаконної постанови прокурора стало можливим лише завдяки наполегливим зусиллям адвоката Вікторії Дейнеки, яка здобула принципову перемогу у цій непростій справі. Вікторія співпрацює із Центром стратегічного захисту ХПГ.

Сподіваємося, в подальшому в цьому кримінальному провадженні працівники Генеральної прокуратури України будуть більш обачними та ретельними при збиранні та оцінці доказів у такому важливому для українського суспільства розслідуванні та будуть ставити собі за мету притягнення до відповідальності всіх осіб, що вчинили ці злочини, а не змагатися у юридичній казуїстиці та винаходити способи кваліфікації злочинної діяльності, які надають можливість винним особам уникнути юридичної відповідальності.

 Поділитися