MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

НСЖУ оскаржує брехню російського «Первого канала»

20.07.2014   
Юрій Шершень
Національна спілка журналістів України (НСЖУ) висловила обурення з приводу цинічної брехні в ефірі російського «Первого канала», поширену в сюжеті «Біженка із Слов’янська згадує, як при ній стратили маленького сина і дружину ополченця».

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) висловила обурення з приводу цинічної брехні в ефірі російського «Первого канала», поширену в сюжеті «Біженка із Слов’янська згадує, як при ній стратили маленького сина і дружину ополченця».

У цій «новині» нібито біженка зі Слов’янська, уродженка Західної України розповідає про те, як представники української армії на центральній площі міста влаштовували показові страти та закатували 3-річного хлопчика.

Російський телеканал подав синхрон так званої Галини Пишняк, в якому вона розповіла, що у Слов’янську на площі Леніна перед міськвиконкомом представники української армії розіп’яли дитину на очах у матері, а матір прив’язали до танка і без свідомості протягли площею три кола.

Відтепер НСЖУ ініціює подання скарги до російської «Общественной коллегии по жалобам на прессу» на цей сюжет та його авторів.

Як зазначив перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, відповідно до плану дій російських і українських журналістських організацій у зв’язку з ситуацією в Україні та навколо неї, який підписано за сприяння ОБСЄ, є домовленість щодо спільного засудження практики діяльності тих працівників ЗМІ, які роздмухують упередження, підтримують агресивний націоналізм, схвалюють терористичну діяльність та розпалюють конфлікт.

Сюжет «Первого канала» вийшов в ефір 12 липня. Передивившись його, український журналіст, колишній редактор газети «Окно» (місто Дружківка, Донецької області) Сергій Базанов зазначив:

«У Слов’янську немає площі Леніна... Центральна площа, на котрій знаходиться міськвиконком, називається Жовтневої Революції. Ну і діаметр її – не кілометр... Це якась підробка... А взагалі, марення, звичайно!».

У відповідь на надзвичайно цинічну дезінформацію провідного телеканалу російський опозиціонер Борис Немцов написав:

«Що повинен відчувати довірливий телеглядач, якому 1-й канал ТБ повідомляє, що українські карателі розіп’яли трирічного хлопчика на площі в Слов’янську, його маму прив’язали до танка і возили по місту поранену і всю в крові? Правильно, люту ненависть і бажання помститися українським фашистам. Думка про те, що все показане Ернстом – жахлива, нечувана брехня, приходить в голову не кожному. Здогадатися, що раз страта була в присутності маси людей, то обов’язково повинні бути відео або фото докази (мобільники є майже у всіх) може не кожен. Їх (доказів) у Ернста і не було, а було інтерв’ю без всякого відеоряду. Ті, в кого є бойовий досвід і віра, що по ТБ брехати не будуть, їдуть у Донецьк і воюють там з «карателями». Багато гинуть... Це і є мета нечуваної підлої брехні. Мобілізація наївних людей на війну з Україною. Головне – не дати українцям спокійно і мирно жити, не дати їм успішно розвиватися. І заради цієї мети покидьки з Кремля і «Першого каналу» готові перевершити Геббельса. І вже перевершують».

Інший російський опозиціонер Олексій Навальний дав ще більш різку оцінку діям «неперевершених навіть Геббельсом» російських «журналістів»:

«Чокнуті збоченці. Вони зовсім там хворі, щоб придумувати таке? Навіть якщо просто використовують у своїх цілях божевільну жінку – це нічого не змінює. За таке реально треба судити. Люди, які подібне влаштовують, небезпечні для суспільства, і те, що вони роблять – справжнісінький кримінальний злочин!»

За таких умов сподіватися на те, що російська «Общественная коллегия по жалобам на прессу» відреагує належним чином на скаргу НСЖУ, навряд чи доводиться. Можливо, років через декілька, коли паде путінський режим, який сам собі наразі здається на вершині могутності.

 Поділитися