MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

АТО все спише, навіть цензуру?

13.08.2014   
Георгій Кобзар

Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка та Комісія з журналістської етики висловлюють своє обурення намірами Уряду та більшості народних депутатів запровадити цензуру в Україні під виглядом «захисту національних інтересів».

Ухваленим у першому читанні законопроектом № 4453-а «Про санкції» передбачено позасудове обмеження фундаментальних та конституційних прав громадян України, що суперечить міжнародним зобов’язанням України, Конституції України, євроінтеграційному курсу держави.

Це також не відповідає меті законопроекту, який, замість санкцій, тобто обмеження діяльності та прав іноземних громадян та бізнесу держави-агресора, прагне обмежити права і свободи громадян України.

Україна вже мала негативний досвід, коли під виглядом боротьби за національні інтереси планувалося встановлення диктаторського режиму. Тоді прийняття «законів 16 січня» призвело до масштабних протестів в Україні. Тепер же, таке «законотворення» не тільки не допоможе у боротьбі із зовнішнім ворогом, але й призведе до внутрішнього розколу у суспільстві.

У відкритому зверненні представників українських медіа говориться:

«Розуміємо бажання влади розробити швидкі у застосуванні механізми реагування на загрози національним інтересам і національній безпеці. Але демократичні цінності вимагають і демократичного управління в державі, навіть якщо для їх реалізації потрібен час і зусилля. Уряду не потрібно придумувати новий механізм – достатньо звернутися до відпрацьованої практики країн Європейського Союзу.

Натомість, запропонований законопроект наділяє РНБО – орган, який відповідно до закону здійснює лише координаційні функції – повноваженнями абсолютної влади в Україні. Ніхто не може узурпувати державну владу в Україні, навіть, або особливо, прикриваючись благими намірами захисту нацбезпеки.

Вважаємо, що така спроба влади впровадити антиконституційний закон – це не що інше, як цинічне і свідоме намагання перетворити журналістику на пропагандистську машину, яка висвітлюватиме виключно позицію влади, позбутися неугодних поглядів і організацій, незалежних засобів масової інформації.

Триває час випробувань для незалежної української журналістики, українських політиків і українського суспільства в цілому на відданість демократичним цінностям та європейському вибору. Ми закликаємо гідно здати цей іспит».

Нагадаємо, 12 серпня 2014 р. Верховна Рада України в першому читанні прийняла за основу урядовий законопроект № 4453а «Про санкції» стосовно компаній та осіб, які підтримують сепаратистів та терористів. З-поміж іншого, документ передбачає низку обмежень у сфері медіа, аж до припинення діяльності ЗМІ без рішення суду. При цьому проурядові законодавці пропонують наділити повноваженнями приймати рішення про такі санкції Раду національної безпеки і оборони України.

Відповідно до ст. 107 Конституції України РНБОУ координує і контролює діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони. Головою РНБОУ є Президент України, який формує персональний склад РНБОУ.

До складу РНБОУ за посадою входять прем’єр-міністр України, міністр оборони, голова СБУ, міністр внутрішніх справ, міністр закордонних справ. Членами РНБО України можуть бути керівники інших центральних органів виконавчої влади. У засіданнях РНБОУ може брати участь голова Верховної Ради України.

Рішення РНБОУ вводяться в дію указами Президента України.

 Поділитися