MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Absence of law and international controlInternational Court of Justice rules that Russia must answer over Ukraine’s Genocide caseUN Court finds Russia violated international law, yet ignores MH17 and Moscow's other crimes in occupied Ukraine Russia tortures nine Ukrainians from Kherson for grotesque ‘international terrorism trial’ Openly faked ‘evidence in Russia’s ‘trial’ of tortured Ukrainian abducted from occupied MelitopolRussia claims defending Ukraine is ‘international terrorism’ and sentences abducted Kherson man to 12 yearsFirst huge sentence in Russia’s cynical ‘international terrorism trials’ of Ukrainians abducted from illegally occupied Ukraine International Criminal Court arrest warrants needed over Russia's mass killing, torture and ‘trials’ of Ukrainian POWs At least 89 civilians abducted from occupied Ukraine since 2022 charged by aggressor state with 'terrorism' Torturer appears as ‘witness’ in Russia’s show trial of abducted Ukrainian Yaroslav Zhuk Russia claims tortured POW who defended Ukraine in Kherson committed ‘international terrorism’Jan Rachinsky, chairman of the International ‘Memorial’ Society Shelling of civilians: The T4P Initiative has prepared a submission to the International Criminal Court. Press ReleaseGenocide in Mariupol. Legal rationale of the international crimeRussia abducts Ukrainian from Berdiansk and tortures out ‘confession’ for insane ‘international terrorism trial’Russia begins surreal ‘international terrorism trial’ after abducting and torturing five Ukrainians from occupied MelitopolAbducted Ukrainian first savagely tortured by Russian FSB, then by prison staff Record 32 countries join Ukraine’s Genocide case against Russia at UN International Court Russians abduct and doubtless torture Ukrainian journalist and her husband in occupied MelitopolInternational Memorial Association Statement

Amnesty International: кількість доказів воєнних злочинів та російського втручання у конфлікт на сході України помітно зросла

08.09.2014   
Яна Смелянская
Amnesty International наводять докази про пряму причетність Росії до підбурювання сепаратистів на скоєння воєнних злочинів.

 

Amnesty International оприлюднила супутникові знімки, які вказують на нарощування російського озброєння та артилерії на сході України. На думку експертів Amnesty International це свідчить про пряму причетність Росії до підбурювання сепаратистів на скоєння воєнних злочинів. Крім того, експерти Amnesty International наводять докази того, що українські військові підрозділи та сепаратистські угрупування є відповідальними за воєнні злочини.
Незважаючи на крихке перемир’я, ситуація в регіоні залишається загрозливою. Amnesty International закликає всі сторони конфлікту, включаючи Росію, припинити порушення законів війни.
"Всі сторони конфлікту вже продемонстрували свою зневагу до життів цивільного населення , а також відверто порушують свої міжнародні зобов’язання ", - зазначив Саліл Шетті, Генеральний Секретар Amnesty International, який перебуває з офіційним візитом у Києві.
"Докази, якими ми володіємо, вказують на те, що Росія розпалює конфлікт шляхом прямого втручання, а також шляхом підтримки сепаратистів на сході України. Росія має зупинити безперебійний потік озброєння та іншу допомогу сепаратистам, оскільки саме вони вдаються до тяжких порушень прав людини в регіоні. "
Дослідники Amnesty International задокументували випадки невибіркових обстрілів артилерійським вогнем, викрадень, катувань та вбивств на сході України .
Кремль багаторазово заперечував будь-яку причетність до бойових дій на території Україні, проте супутникові знімки та свідчення, зібрані організацією, вказують на беззаперечні докази того, що військові дії переросли в те, що Amnesty International зараз розглядає як міжнародний збройний конфлікт.
На знімках зображені нові позиції артилерії, розміщені безпосередньо в межах кордонів України в період з 13 по 29 серпня, включаючи одиниці артилерії - вочевидь гаубиці калібром 122-мм Д-30 -. наведені на захід

На двох позиціях знаходяться машини бойового забезпечення і об’єкти, які виглядають як бункери

На знімку від 29 серпня можна побачити шість броньованих розвідувально-вартових машин (скоріш за все БРДМ-2с).

Ще одну подібну позицію артилерії можна побачити в полі на північний схід від першої, описаної вище, також безпосередньо на території України. Зображення від 26 серпня 2014 року вказують на шість самохідних гаубиць відносно підвищеної готовності (скоріше за все, це 2С19 Мста-С 152- мм), наведених на південний захід, де розташовані підрозділи української армії.
В період з 26 по 29 серпня 2014 року артилерія була передислокована на захід та наведена на позиції, що знаходяться в межах України. 29 серпня на зображені супутника з’явилося те, що дуже нагадує численні одиниці військової техніки, розташовані на місцевості вздовж лінії дерев та на сусідньому полі.
"Ці супутникові знімки, факти затримання російських військових підрозділів на території України і свідчення очевидців пересування російських збройних загонів та воєнної техніки через кордон не залишають жодних сумнівів у тому, що тепер це міжнародний збройний конфлікт ", -. зазначив Шетті.

 
 Дослідники Amnesty International збирали свідчення людей на сході України, які тікали з місць воєнних дій поблизу Алчевська, Донецька, Краматорська, Красного Луча, Лисичанська, Луганська, Рубіжного, Первомайська та Слов’янська Дослідники також опитали українських біженців на території Ростовської області в Росії.
Місцеві жителі цих регіонів розповіли Amnesty International про те, що українські військові сили вдавалися до потужного артилерійського обстрілу їхніх житлових районів. Їх свідчення вказують на те, що атаки були невибірковими та можуть являти собою воєнні злочини. Свідки також зазначали, що сепаратисти викрадали, катували та вбивали їхніх сусідів.
Жителі Слов’янська розповіли Amnesty International історію про те, як сепаратисти викрали місцевого священика, двох його синів та двох відвідувачів церкви та вимагали 50 000 доларів США викупу. До того часу, як місцевим жителям вдалося зібрати гроші, викрадачі вже вбили своїх жертв.
Amnesty International також отримала повідомлення з достовірних джерел про викрадення та побиття, вчинені батальйонами добровольців, які воюють на боці українських збройних сил.
Наприклад, 23 серпня, цивільного охоронця в селі Олександрівка Луганської області схопили кілька десятків озброєних чоловіків, які прибули на військовій техніці під українськими прапорами. Принаймні на одній машині було написано «Батальйон Айдар» (військовий підрозділ, розташований в Луганській області). Свідки інциденту зазначають, що нападники звинуватили чоловіка у співпраці з сепаратистами, побили його прикладами та тримали його під вартою в ізоляції від зовнішнього світу до 27 серпня, після чого його родину проінформували про те, що його тримають в іншому місті, у місцевому відділі СБУ.
Amnesty International закликає українську владу провести ефективне розслідування тверджень про серйозні порушення міжнародного гуманітарного права та притягнути до судової відповідальності осіб, причетних до воєнних злочинів . Головнокомандуючі та цивільні лідери також мають бути притягнуті до відповідальності за скоєння воєнних злочинів у разі, якщо відповідно до обов’язків командира вони знали або мали знати про злочини та не змогли запобігти їм. або притягнути винних до відповідальності
"Цивільне населення України заслуговує захисту та справедливості ", - зазначив Шетті.
"Якщо не буде проведено ґрунтовне та незалежне розслідування, існує реальний ризик того, що українці пронесуть шрами цієї війни через покоління".

      

 

 Amnesty International Ukraine

 

 Поділитися