MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Росіяни виступили проти воєнної агресії щодо України

21.09.2014   
Георгій Кобзар

У Москві, Санкт-Петербурзі та інших містах Росії 21 вересня 2014 р. люди масово підтримали «Марш миру», спрямований проти війни в Україні.

При цьому не обійшлося без інцидентів: у Москві провокатори з прапорами ДНР влаштували сутичку на Пушкінській площі, а в Санкт-Петербурзі поліція затримала кілька учасників мирної акції.

У Москві в колонах прямували люди з українськими та російськими прапорами, деякі з них прийшли у вишиванках, одязі синьо-жовтих квітів. Вони несли гасла «Ні – війні з Україною!»

За ходом демонстрації спостерігали представники уряду Москви, а також чисельні працівники поліції.

Акція була численною і мирною. За підрахунками Спілки громадських спостерігачів Росії, на «Марш миру» в Москві прийшло 26, 1 тис. осіб. У МВС РФ доповіли про 5 тис. чол., а на думку лідера партії «Яблуко» Сергія Мітрохіна, число учасників акції становило майже 50 тисяч.

Мітингувальники висловлювали свій протест проти «наростання фашистських тенденцій в Росії і важких економічних наслідків для країни через дії нинішньої влади».

У резолюції, проект якої був заздалегідь опублікований на сайті акції, серед іншого містяться вимоги вивести з території України російські війська, розслідувати факти незаконного спонукання з боку влади РФ російських військовослужбовців до участі в бойових діях на південному сході України, а також припинити торгову і газову війну проти України.

У Санкт-Петербурзі антивоєнна акція не була узгоджена з владою, однак це не завадило жителям міста висловити свою громадянську позицію. Близько 1, 5 тисячі росіян у «північній столиці» пройшли через Троїцький міст до Марсового поля, а потім через Невський проспект – на віче біля Казанського собору.

«Пишаюся нашим містом! Ми проти війни!» – написав у «Твіттері» політичний діяч, журналіст і письменник із Санкт-Петербурга Сергій Гуляєв.

Щоправда, через «несанкціонованість» поліція затримала кілька учасників ходи. В одного із затриманих на очах був жовто-блакитний шарф.

Крім Москви та Санкт-Петербургу, антивоєнні акції пройшли ще в кількох російських містах, серед яких – Воронеж, Волгоград, Перм, Ростов-на-Дону, Ставрополь, а також за кордоном – у Берліні, Відні, Бургасі, Парижі, Києві та Вашингтоні. 

 Поділитися