MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

GRETA застерігає, що криза в Україні загострює проблему торгівлі людьми

29.09.2014   
Георгій Кобзар
Група експертів із заходів стосовно протидії торгівлі людьми (GRETA) висловлює глибоку стурбованість негативним впливом поточної кризи в Україні на боротьбу з сучасним рабством, а також зростання кількості вимушених переселенців.
Група експертів із заходів стосовно протидії торгівлі людьми (GRETA) висловлює глибоку стурбованість негативним впливом поточної кризи в Україні на боротьбу з сучасним рабством, а також зростання кількості вимушених переселенців, зокрема жінок, дітей та людей із особливими потребами, які є вразливою групою в контексті торгівлі людьми. Про це йдеться в нещодавно оприлюдненій доповіді GRETA. За даними Державної служби України з надзвичайних ситуацій, близько 300 000 особам зі Сходу України та Криму довелося шукати притулку в інших регіонах країни. Близько третини з них є неповнолітніми, приблизно 13% – особи похилого віку та люди з особливими потребами. Крім своїх застережень щодо становища переміщених осіб, GRETA зазначає, що складна економічна ситуація в країні і нестача робочих місць підвищують вразливість сільського населення до сучасного рабства. Тому GRETA відзначає, що необхідно застосувати додаткових заходів для підвищення обізнаності громадськості з питань торгівлі людьми для викорінення причин цього явища. У доповіді також привертається увага до необхідності вжиття заходів щодо таких нових тенденцій, як збільшення масштабів торгівлі людьми з метою трудової експлуатації, внутрішня торгівля людьми, а також торгівля іноземними громадянами в Україні. Нагадаємо, Конвенція Ради Європи «Про заходи щодо протидії торгівлі людьми» є юридично зобов’язуючим документом, ухваленим Комітетом Міністрів Ради Європи у 2005 році, в Україні ж вона набула чинності в березні 2011 року. З огляду на значний обсяг та складність проблем у рамках цієї Конвенції засновано спеціальний механізм контролю за ефективним виконанням її норм – Групу експертів із заходів стосовно протидії торгівлі людьми («GRETA»), що наразі складається з 15 членів, яких обирає Комітет міністрів з представників держав – сторін договору. За даними Міжнародної організації з міграції (МОМ), основною країною призначення торгівлі людьми з України на сьогоднішній день залишається Російська Федерація: 84% постраждалих осіб, які звернулися до МОМ у 2014 році, повернулися саме з цієї держави. Більшість постраждалих осіб, які звернулися по допомогу до МОМ у першій половині поточного року, зазнали трудової експлуатації (88, 5%), що є постійним явищем для останніх 3-х років. Серед виявлених постраждалих переважають чоловіки, що також є стабільною тенденцією (56% у 2014 р.).
 Поділитися