MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

МАГАТЕ викрило спроби Росії встановити контроль над ядерними об’єктами Криму

01.10.2014   
Яна Смелянская
Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) публічно викрило і засудило спроби Росії використовувати механізми агентства для встановлення одностороннього контролю над українськими ядерними об’єктами в Криму.

Про це у вівторок 30 вересня на брифінгу в Києві заявив спікер МЗС України Євген Перебийніс, посилаючись на результати засідання основного керівного органу атомного агентства - 58-у сесію Генеральної конференції МАГАТЕ.
"В рамках вищого органу агентства були публічно викрито й засуджено спроби Росії використовувати механізми МАГАТЕ для встановлення і легітимації, всупереч нормам міжнародного права, одностороннього контролю Москви над ядерними об’єктами України в Криму", - повідомив Перебийніс. За його словами, на засіданні Генеральної конференції Україну представляла делегація на чолі з головою Державної інспекції ядерного регулювання України Сергієм Божко.
Як зазначив прес-секретар МЗС, у зв’язку з агресією Росії основний упор українська делегація зробила на необхідність продовження застосування МАГАТЕ гарантій до всього ядерного матеріалу та ядерних установок в Україні відповідно до Статуту цієї організації, а також з урахуванням норм міжнародного права, і виходячи з того, що Крим є невід’ємною частиною України.
"Виступаючи 23 вересня на пленарному засіданні Генконференції, глава делегації України підтвердив неухильне виконання нашою державою зобов’язань за Договором про нерозповсюдження ядерної зброї", - додав Перебийніс.
Як повідомлялося, Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку зі спробами застосування Російською Федерацією своєї національної юрисдикції до ядерних об’єктів, установкам і матеріалами України, розташованим на тимчасово окупованій Росією території України - в Автономній Республіці Крим та Севастополі.

 Поділитися