MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Затримано 73 - річну правозахисницю з Росії

18.10.2014   
Яна Смелянская
Представники громадської організації "Солдатські матері Санкт - Петербурга" на своїй сторінці у фейсбуці повідомили, що 73-річна правозахисниця з Росії, що розслідувала факти загибелі військовослужбовців на Україні, поміщена в СІЗО.
"17 жовтня в Комітеті солдатських матерів міста Будьоннівська і Будьоннівського району "Матері Прікум’я" пройшов обшук. Одночасно керівникові організації Людмилі Богатенковой було перед’явлено звинувачення за ст. 159 КК РФ (шахрайство). 73-річна правозахисниця була затримана і поміщена в СІЗО. До понеділка з нею не зможе зв’язатися навіть адвокат", - наголошується в повідомленні. "Людмила Богатенкова багато років активно захищає військовослужбовців, розкриваючи факти нелюдського поводження і тортур солдат строкової служби. Останні місяці вона розслідувала обставини загибелі російських військовослужбовців в липні-серпні 2014 року", - уточнили в організації. У серпні правозахисниця передала в Раду при Президенті РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини (РПЛ) відомості про загиблих 9 і 11 серпня 2014 року в районі військового полігону в Ростовській області дев’яти російських військовослужбовців, що проходили військову службу за контрактом у 18 мотострілкової бригади (в / ч 27777). Члени РПЛ направили до Головного військового слідчого управління Слідчого комітету РФ інтернет-звернення з проханням порушити кримінальну справу за фактом загибелі військовослужбовців і провести перевірку за обставинами їх загибелі. Відповідь на своє звернення правозахисники досі не отримали. Богатенкова є експертом постійної комісії з військово-цивільних відносин РПЛ. Правозахисники однозначно розцінюють затримання та приміщення Людмили Богатенковой в СІЗО, як акт залякування в зв’язку з її діяльністю.
 Поділитися