MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Харкові презентували єдиний реєстр з даними про люстрованих чиновників

02.11.2014   
Юрій Нужний

Відомості про чиновників, які потрапили під дію Закону про очищення влади, почали вносити в єдиний відкритий реєстр.

Про це 31 жовтня на семінарі в Головному управлінні юстиції в Харківській області повідомив директор харківської філії інформаційного центру Мін’юсту Костянтин Шевченко.

Він пояснив, що інформаційний центр веде декілька реєстрів Мін’юсту, а з 16 жовтня 2014 р. додався ще й люстраційний. Фактично його наповнення тільки почалося. У міру того, як в державних структурах проходитимуть перевірки співробітників, кадрові служби будуть повідомляти про їх результати до інформаційного центру, і реєстр буде поступово наповнюватися.

Станом на 31 жовтня в реєстрі вже було понад 300 записів про чиновників, що працювали в державних установах України.

Як зазначив Шевченко, користуватися реєстром будуть правоохоронні органи, місцева влада при прийомі на роботу нових співробітників та інші держструктури. Крім цього, реєстром можуть скористатися і фізичні особи в тому випадку, якщо вони хочуть отримати інформацію про себе (чи не входять вони до списку осіб, які підлягають люстрації).

Щоб отримати довідку про відсутність в реєстрі запису, людина повинна подати відповідну заяву державному реєстратору. Протягом 3-х днів заявникові видадуть довідку за підписом начальника облуправління юстиції. Можливе отримання відповіді й по пошті.

Шевченко підкреслив, що оскільки реєстр відкритий, кожен бажаючий може в вікні пошуку набрати прізвище особи, яка його зацікавила. Якщо людина була піддана люстрації, то про це будуть виведені відповідні дані.

Бажаючі ознайомитись з відомостями реєстру, можуть це зробити, зайшовши на Інтернет-сторінку Єдиного державного реєстру осіб, щодо яких застосовано положення Закону України «Про очищення влади»: http://lustration.minjust.gov.ua/register

Щоправда, означений реєстр ще працює небездоганно. Про що свідчить, наприклад, наявність у ньому відомостей про такого собі Веніславського Вадима ВолоГдимировича, який працював у Генпрокуратурі.

Нагадаємо, 16 жовтня 2014 р. набрав чинності закон № 1682-VII «Про очищення влади» (про люстрацію). Він передбачає норму, згідно з якою особи, які обіймали керівні посади в час президентства Віктора Януковича і перебували на цих посадах протягом 1 року, повинні бути звільнені з займаних посад протягом 10 днів після набрання чинності цього закону.

Будуть усунені від влади на 10 років також голови ОДА, всі заступники голів ОДА і всі голови РДА, які працювали під час президентства Віктора Януковича сукупно не менше року, а також ті, що працювали у період Євромайдану і не звільнились за власним бажанням.

Також, згідно із законом, під люстрацію потраплять правоохоронці, судді, прокурори, які здійснювали незаконні затримання та судові провадження проти учасників Євромайдану, а також ті чиновники, хто підтримував сепаратистів і терористів на сході України.

 Поділитися