MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звернення правозахисних організацій до партій-лідерів виборчих перегонів щодо запропонованих ними проектів коаліційних угод

03.11.2014   
Цінності прав людини мають лежати в основі кожної системної реформи та кожної окремої законодавчої ініціативи.

 

Ми вітаємо оприлюднення для громадського обговорення проектів коаліційних угод Блоком Петра Порошенка та “Народним фронтом”.  Судячи з проектів документів, обидві політичні сили обирають курс держави на “європейську інтеграцію, що передбачає здійснення глибинних перетворень в усіх сферах життя суспільства та держави”, аби український народ став  “одним з провідних європейських народів”.

 

Впадає в очі той факт, що у запропонованих текстах проектів коаліційної угоди не знайшлося місця для прав людини та основоположних свобод – фундаментальних цінностей для демократичних країн, зокрема, Європи. Захист прав кожної особи у суспільстві відображає реальний рівень побудови демократичної держави, тому рух у сторону Європейського Союзу належить починати з його практичного забезпечення, у тому числі на законодавчому рівні.

 

Євромайдан як явище виник через прагнення заявити і ствердити права людини і людську гідність, тож не дивно, що найбільш масштабні виступи людей мали яскраво виражені правозахисні вимоги. Так, 1 грудня минулого року люди вийшли на вулиці, протестуючи проти побиття студентів на мирній демонстрації. Вже 19 січня цього року люди вийшли проти ухвалених 16 січня «законів про диктатуру», які обмежували фундаментальні права людини – свободу слова, свободу мирних зібрань, право на справедливий суд тощо.

 

Політичні сили, які завдяки енергії мільйонів учасників євромайданів по всій країні стали лідерами виборчих перегонів, зобов’язані представити на розгляд країни свої бачення системи забезпечення прав людини та основоположних свобод. Для цього вони мають сформулювати у тексті коаліційної угоди, які саме законодавчі зміни належить зробити для реального захисту свободи від катувань та свавільних арештів, свободи слова та інформації, свободи мирних зібрань та об’єднань, свободи релігії, права на справедливий суд, права на приватність, подолання дискримінації тощо.

 

Якщо права людини не займуть центральне місце в процесі реформ, такий процес не відповідатиме ані вимогам протесту, який призвів до повалення авторитарного режиму в Україні, ані сподіванням мільйонів людей. Цінності прав людини мають лежати в основі кожної системної реформи та кожної окремої законодавчої ініціативи.

 

Платформа “Правозахисний порядок денний”

 

Довідково:

Платформа “Правозахисний порядок денний” – неформальна коаліція правозахисних організацій, які працюють на моніторингом,   аналізом та розробкою законодавства у сфері прав людини та основоположних свобод. Учасниками Платформи виступають Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр Громадянських Свобод, Amnesty International в Україні, Центр інформації про права людини, Центр досліджень правоохоронної діяльності, Будинок прав людини в Києві, Центр “Соціальна Дія” Проект “Без кордонів”, Євромайдан SOS.

 Поділитися