MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правозахисники: проекти коаліційних угод мають будуватися на цінностях прав людини, людини, все решта – «від лукавого»

03.11.2014   

Правозахисники проаналізували проекти коаліційної угоди, підготовлені Блоком Петра Порошенка та «Народним фронтом», та не знайшли в їх текстах розділу, присвяченого дотриманню прав людини.

«Нас дуже непокоїть відсутність правозахисного дискурсу в обох представлених проектах коаліційних угод. Права людини і основоположні свободи є тим фундаментом, на якому має будуватись концепція поступу української держави. І політичні сили, які отримали вотум народної довіри та формулюють умови майбутньої парламентської та урядової роботи, повинні виходити саме з основоположних принципів дотримання прав людини при розбудові правової держави» – прокоментував ситуацію Олександр Павліченко, Харківська правозахисна група.

Судячи з проектів документів, обидві політичні сили обирають курс держави на «європейську інтеграцію». Водночас європейський курс є неможливим без забезпечення та гарантування дотримання прав людини.

«Шлях до проголошеного політиками «європейського курсу» розвитку України лежить через реальне забезпечення прав людини та основоположних свобод. Вони мають бути в основі усіх реформ та законодавчих ініціатив. Все решта - «від лукавого»». – переконана Олександра МатвійчуК, громадська ініціативи Євромайдан SOS.

Одним з основних гасел Майдану було «Права людини понад усе!». Попри це, складається враження, що права людини знову не в пріоритетах партій-лідерів виборчих перегонів. «Євромайдан був Революцією Гідності. Люди масово почали виходити на майдани всієї країни, дізнавшись про жорстоке побиття студентів співробітниками «Беркуту, протестуючи проти міліцейської безкарності і гнилості судової системи. Майдан був революцією Прав Людини. Закликаємо новообраних депутатів пам'ятати про це і включити правозахисний порядок денний в перелік невідкладних кроків». - зазначила Тетяна Печончик, Центр інформації про права людини.

Повний текст заяви Платформи «Правозахисний порядок денний» додається.

 

Додаткова інформація: 0507058672, Марія Іваник, Центр Громадянських Свобод.

 Поділитися