MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Донбас Україні не потрібен?

07.11.2014   
Яна Смелянская
Пенсіонери, молоді мами, інваліди і всі інші в Донбасі, хто живе на соціальну допомогу від України, ось уже другий день знаходяться в стані шоку. В середу на засіданні уряду прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про те, що країна припиняє фінансування соціальних виплат на територіях, підконтрольних бойовикам «ДНР» і «ЛНР».

«Всі пенсії, всі соціальні виплати, всі пільги нараховуються для кожної людини. Заберуться з території Донецька та Луганська російські терористи, ми невідкладно візьмемо під контроль території і виплатимо персонально кожній людині ті соціальні виплати, на які вона має право», - сказав Яценюк.

Йдеться про великі гроші: так, на Донецьку область потрібно близько 20 мільярдів гривень на соціальні виплати, на Луганську - близько 15 мільярдів. Віддавати такі суми в руки терористів влада України не збирається. «Уряд не фінансуватиме самозванців і терористів на сході», - підкреслив Яценюк.

Природно, це викликало передбачувану реакцію пенсіонерів на Донбасі. «Ми все життя пропрацювали на державу, а зараз через те, що почалася війна, нас позбавляють чесно зароблених грошей! - говорить обурена луганська пенсіонерка Марина Володимирівна. - Я ні на які «референдуми» не ходила, ні на які «вибори», ніколи не симпатизувала «ЛНР», а тепер тільки через те, що вони зайняли мою землю, мені ж і розплачуватися?».

Інші одержувачі пенсій та допомог говорять про те, що вже кілька місяців про них просто забули і кинули напризволяще. «Три місяці ми з чоловіком живемо на шиї у доньки. Три місяці ніякої ясності з пенсіями, - скаржиться мешканка міста Краснодон Ольга Степанівна. - Вони бояться давати нам гроші в руки, нібито ми їх віддамо сепаратистам? Господи, да просто перераховуйте наші зароблені гроші на банківські карти, зняти їх все одно ніде! Слава богу, один магазин в місті банківські карти приймає, як-небудь проживемо без готівки. Але ось так викидати людей за борт - це негуманно і безсовісно».

Вихід з важкої ситуації з пенсіями був знайдений пару місяців назад, коли донбаські пенсіонери почали переоформляти свої виплати в містах, підконтрольних українській владі. Був знайдений такий собі «обхідний» шлях, він не порушує закон, і пенсіонери із зайнятих бойовиками міст і сіл просто переоформили і вже одержали всі належні їм виплати як «тимчасові жителі».

Однак, коли співробітники ХПГ зателефонували на «гарячу лінію» Пенсійного фонду в Харкові і попросили назвати номер документа, що регламентує можливість переоформлення пенсій на звільнених територіях, на тому кінці дроту не змогли відповісти і повісили трубку.

На переоформлення пенсій, до речі, деякі особливо спритні мешканці окупованих територій влаштували бізнес. Навіть простори інтернету останнім часом зарясніли пропозиціями поїздок до міст України, які підлеглі владі для переоформлення всіх документів на виплати за один день. Вартість такої поїздки для пенсіонерів недешева. Орієнтовно - 300-400 гривень в обидва кінці.

За інформацією офіційних джерел, переоформити свої виплати на вільних від терористів територіях поки встигла мала частина донбаських пенсіонерів та інших соціально незахищених категорій громадян. Набагато більше їх або не в курсі загальнодонбасівський  лазівки, або не мають можливості виїхати за межі свого міста. Є й ті, хто свято вірять в пенсії, обіцяні «урядом« ДНР та ЛНР» - 1800 гривень. Хоча навіть після псевдовиборів в ЛНР і ДНР заповітні 1800 гривень отримали далеко не всі і далеко не в повному обсязі. Пенсіонерам роздавали вибірково від 500 до 1800 гривень в залежності від відданості самопроголошеним республікам ймовірно.

Ось і виходить, що, судячи з усього, «республіки» не готові утримувати численну армію донбаських пенсіонерів та соціально незахищених шарів суспільства. Як, втім, і всіх інших, незалежно від віку.

Люди вважають, що таке рішення небезпечно для ситуації в Донбасі. «Я не дуже зрозуміла, що змінилося після такої заяви Яценюка - грошей як не було так і немає і не буде. Але кидатися такими словами не можна - в Донбасі є справжні патріоти, які не брали участь в «танцях» бойовиків, є немічні, хворі люди - і про них країні потрібно думати, де б вони не знаходилися. В іншому випадку є ризик збільшення сепаратистських настроїв на Донбасі, адже бойовики використовують цю промову прем’єр-міністра, щоб доводити нам, що Донбас Україні не потрібен», - скаржиться мешканка міста Краснодон Луганської області.

 Поділитися