MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Купити чи не купити?

20.11.2014   
Яна Смелянская
Юристи розповіли, як не купити "віджатий" бойовиками на Донбасі автомобіль та чим для водія може обернутися така покупка.

Прес-служба Управління ДАІ МВС України повідомляє, що кількість незаконних заволодінь транспортом в Україні стрімко зростає. Якщо в цілому по Україні кількість викрадень підвищилася за останній час в три рази, то в Донецькій області цей показник виріс п’ятикратно.
Найбільш проблемними регіонами стали Донецька та Луганська області, де за 9 місяців зареєстровано 1,8 тис. та 1,5 тис. угонів відповідно.
"Зараз вже на будь-якому сайті з автопродажу можна побачити, як люди відкрито перепродовують викрадені авто за дуже низькими цінами", - зазначають в ДАІ, підкреслюючи, що купуючи подібні транспортні засоби, необхідно бути дуже пильним.
Так, у відомстві уточнюють: перше, що має насторожити покупця - низька ціна. Не може машина 2012 року випуску коштуватиме 2 тис. доларів.
Далі слід ретельно перевірити документи продавця. "При продажу автомобіля продавець зобов’язаний мати при собі посвідчення особи, ідентифікаційний номер платника податків, свідоцтво про державну реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт), а також довідку з банківської установи про погашення кредиту (якщо автомобіль був куплений в кредит). Також продавцю необхідно мати на руках витяг з державного реєстру обтяжень рухомого майна, який отримують у нотаріуса за паспортом і техпаспортом. Вартість послуги нотаріуса коливається від 100 до 200 грн ", - розповідає адвокат департаменту кримінальної практики юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Єгор Штокалов.
За його словами, перевірити історію автомобіля можна шляхом направлення офіційного запиту в ДАІ України. Вони повинні надати відомості про те, що автомобіль не числиться в угоні або не є об’єктом будь-якого кримінального злочину.
При цьому Штокалов настійно не рекомендує купувати за дорученням підозріло дешеві авто.
"Є кілька дуже суттєвих ризиків. Найвагоміший з них - генеральна довіреність може бути скасована продавцем в односторонньому порядку, без якого або повідомлення про це довіреної особи. І гроші, які покупець (довірена особа) передав продавцеві, повернути вкрай складно, як і довести сам факт передачі грошей. Другий ризик - це те, що машина може значитися в угоні або бути під арештом, і шлях щасливого власника дешевого авто закінчиться у найближчого поста ДАІ ", - пояснює адвокат.
У той же час ті, хто готовий купити транспортний засіб задешево з донецькими чи луганськими номерами, повинні розуміти, що в результаті вони можуть втратити і саму машину, і гроші, які вони за неї заплатили.
"У разі накладення на авто арешту воно відправляється на штрафмайданчик до того часу, доки арешт не знімуть. А якщо автомобіль знаходиться в базі викрадених, проти водія може бути відкрито кримінальне провадження за статтею" викрадення транспортного засобу "з усіма витікаючими наслідками", - говорить Штокалов.
Жителям же окупованих територій, у яких бойовики силою відібрали автомобіль, адвокат радить терміново викликати міліцію і заявляти про викрадення автомобіля. У такому випадку як тільки викрадений автомобіль спробують ввезти на "мирну" територію, він буде негайно зупинений і відправлений на штрафмайданчик.
"Якщо машина ціла і неушкоджена, швидше за все її захочуть продати за більш високу ціну. Відповідно, будуть робити все можливе для створення видимості законності угоди. Основна порада: вимагайте від продавця офіційного зняття автомобіля з обліку в ДАІ (червоні номери), після цього автомобіль юридично є чистим і готовим до оформлення на нового власника ", - резюмує Штокалов.

 Поділитися