MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суд може зобов’язати владу оголосити військовий стан

25.11.2014   
Яна Смелянская
Апеляційний суд міста Києва визнав незаконним і скасував постанову Шевченківського районного суду про відмову у відкритті провадження у справі про встановлення факту збройної агресії проти України. Тепер справа буде розглянута по суті Шевченківським судом.

Ще 29 серпня юрист Станіслав Батрин звернувся до Шевченківського районного суду Києва з вимогою встановити юридичний факт збройної агресії проти України. Суд першої інстанції відмовився розглядати справу за незаконних причин, однак дане рішення скасував суд вищої інстанції. Рішення є остаточним і оскарженню не підлягає.

"Від встановлення факту збройної агресії проти України залежить виникнення права громадян України на отримання від держави в особі уповноважених органів влади захисту, забезпечення безпеки їх життя та реалізацію громадянських прав і свобод шляхом прийняття державою активних заходів для виконання статей 3 і 27 Конституції України (обов’язок держави - захищати життя людини) ", - повідомив юрист.

За його словами, якщо відбувається напад іншої країни, держава повинна не проводити АТО, а здійснювати організовані військові дії для відсічі агресії, щоб захистити життя людей та майбутнє існування держави.

"Час не для ігор в АТО, а для системної і організованої військової відсічі. Саме держава відповідальна за Іловайськ, який нас може очікувати де завгодно і коли завгодно тільки тому, що держава не бере на себе відповідальність. Тобто не виконує прямі обов’язки.

Також важливо, щоб Україна нарешті визнала факт військового вторгнення Росії постановою парламенту і створила слідчу комісію для комплексного розслідування такого вторгнення, оскільки мовчання вже сьогодні породжує проблеми в міжнародній політиці. Ми повинні визнати факт військового вторгнення, ввести санкції проти резидентів РФ, говорити людям правду і діяти виключно в інтересах держави ", - заявив Батрин

 Поділитися