MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правоохоронці роками не випускали людей за межі селища – держава заплатить майже 300 тисяч

15.12.2014   
Юрій Чумак

Троє мешканців смт. Шевченкове Харківської області отримають по 93 тисячі 800 гривень відшкодування моральної шкоди за незаконні дії міліції та прокуратури.

В рамках розслідування кримінальної справи, правоохоронні органи тривалий час тримали підозрюваних на підписці про невиїзд. Через 6 років справа була закрита «за відсутністю в діяннях складу злочину». Щоправда, повідомити цю радісну звістку людям, що роками знаходилися під дамоклевим мечем вітчизняних «органів», ніхто так і не спромігся.

І лише через 2 роки вони отримали відповідь від прокуратури Харківської області – про закриття кримінальної справи. Отже, виявилося, що невинні люди знаходилися у статусі обвинувачених та були обмежені у свободі пересування – більше 6 років юридично, та понад 8 років – фактично.

Постраждалі від дій правоохоронців вирішили не миритися з несправедливістю системи, та звернулися за допомогою до правозахисників. В результаті чого головою Чугуївської правозахисної групи Романом Лихачовим був підготовлений позов про стягнення шкоди, завданої незаконними діями органів державної влади.

Суд першої інстанції вини міліції та прокуратури не побачив та у відшкодуванні завданої шкоди відмовив. Мовляв, «не доведений зв’язок між діями правоохоронних органів та завданою постраждалим шкодою».

8 квітня 2014 р. Апеляційний суд Харківської області такий зв’язок знайшов, визнавши, що безпідставне притягнення до кримінальної відповідальності та позбавлення права на пересування людей на 6 років є порушенням: кожному з 3-х позивачів було присуджено компенсацію в розмірі 15 000 грн. (за рахунок коштів Державного бюджету України).

З огляду на те, що сума відшкодування, призначеного судом, була значно меншою від тої, що вимагали позивачі згідно з законодавством, вони подали касаційну скаргу. Суд касаційної інстанції погодився з їх доводами та відправив справу на перегляд знову до Апеляційного суду Харківської області.

І нещодавно Апеляційний суд Харківської області своїм рішенням присудив постраждалим від свавілля правоохоронців по 93 800 грн. кожному – на відшкодування моральної шкоди.

 

Це рішення доводить, що навіть в рамках національного законодавства у судовому порядку можна домогтися відшкодування шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю правоохоронних органів, що гарантовано ст. 56 Конституції України.

 Поділитися