MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Харківські прикордонники переглянули «Південний кордон»

21.12.2014   
Георгій Кобзар
Під час Всеукраїнського тижня права до харківських прикордонників завітало документальне кіно з прав людини.

12 грудня 2014 р. в залі занять Харківського прикордонного загону в рамках службової підготовки відбувся правоосвітній захід, присвячений Міжнародному дню прав людини.

Показ кінострічки Фестивалю було організовано також у межах проведення у 2014 році заходів Всеукраїнського тижня права, що здійснюються відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України №815-р від 10.09.2014 р.

Голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», член Харківської правозахисної групи Юрій Чумак повідав про історичне значення Міжнародного дня прав людини та представив увазі відеоролик ХІ Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA і короткометражний документальний фільм «Південний кордон» з циклу «Нові герої».

Стрічка режисерів Сергія Лисенка та Андрія Лисенького розповідає про херсонських волонтерів, які з перших днів анексії Криму допомагають українській армії обладнати кордон, забезпечують прикордонників, бійців батальйону територіальної оборони «Сармат» та земляків-добровольців, які йдуть воювати в зону АТО, одягом, продуктами та обладнанням.

По закінченні перегляду керівництво Харківського прикордонного загону пообіцяло, що до кінця року цей фільм переглянуть ще в низці територіальних підрозділів, які підпорядковуються загону.

А Юрій Чумак зауважив, що зараз суспільство переглядає свої погляди на Прикордонну службу, розуміючи, що без належного захисту кордону від зовнішньої агресії неможливо налагодити нормальне життя в державі. І люди готові допомагати своїм захисникам. Але діяльність силових структур повинна ґрунтуватися на безумовному дотриманні прав людини.

Нагадаємо, що протягом листопада – грудня 2014 року неурядові громадські організації «Харківська правозахисна група», «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв» і «Центр правових та політичних досліджень «ДУМА» проводять у Харківській області кінопокази ХІ-го Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UА.

До програми цьогорічного Мандрівного фестивалю увійшли фільми-переможці ХІ-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який відбувся у Києві у березні 2014 р., а також фільми-призери найвідоміших міжнародних фестивалів документального кіно.

Фестиваль є неполітичним і некомерційним. Головна мета Фестивалю – привернення уваги до актуальних прав людини, підвищення інтересу українського глядача до високопрофесійного документального кіно.

Аналогічні покази у Харківській області вже відбулися для військовослужбовців Збройних сил України, працівників міліції та Державної пенітенціарної служби, і мали позитивний резонанс.

 Поділитися