MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ЮНІСЕФ нарахував в Україні 130 тисяч дітей-переселенців

21.12.2014   
Юрій Нужний
В результаті бойових дій в зоні АТО загинули щонайменше 44 дитини. В цілому експерти ООН нарахували понад півмільйона переселенців, принаймні, 130 тисяч з яких – діти.

Про це повідомляє прес-служба Дитячого фонду Організації об’єднаних націй (ЮНІСЕФ).

Через конфліктну ситуацію в регіоні велика кількість дітей не має можливості жити у власному будинку і ходити до школи. За оцінками ЮНІСЕФ, у важкому становищі опинилися приблизно 1,7 мільйона українських дітей.

В цілому в ООН нарахували понад півмільйона переселенців, принаймні, 130 тисяч з яких – діти. В результаті бойових дій в зоні АТО загинули щонайменше 44 дитини.

Представник регіонального відділення Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) для країн Центральної та Східної Європи і Середньої Азії Крістен Елсбі заявила, що в тих частинах Донбасу, які не контролюються урядом України, закриті 147 шкіл.

У районах, контрольованих урядом, пошкоджені або зруйновані будівлі 187 навчальних закладів.

В цілому 1 вересня в школу на Сході Україні не змогли піти 50 тисяч українських дітей. При цьому сім’ї переселенців часто відмовляються записувати своїх дітей до школи за місцем тимчасового проживання, оскільки сподіваються, що незабаром повернуться до рідних місць або знайдуть притулок в іншому регіоні.

Елсбі додала, що в Харків щодня прибувають по 500 осіб з Донецької та Луганської областей, а в деякі дні їх потік раніше збільшувався до 5 тисяч осіб.

«Діти платять найвищу ціну в нинішньому конфлікті в Україні: пошкоджена інфраструктура, водозабезпечення, ускладнений доступ для отримання медичної допомоги в зоні бойових дій. Це ставить під загрозу життя дітей», – зазначила представник регіонального офісу ЮНІСЕФ у Східній Європі.

В ЮНІСЕФ зауважили, що понад 60% дітей, які перебувають у зоні АТО, отримали психологічну травму в результаті того, що стали свідками насильства і військових дій.

Раніше повідомлялося, що Міністерство соціальної політики України та Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ домовилися про співпрацю щодо вирішення проблем дітей з числа вимушених переселенців.

Також ЮНІСЕФ спільно з іншими агентствами ООН розробили стратегічний антикризовий план для України на 2014-2017 роки. За ним вже вдалося залучити $ 7 млн.

Нагадаємо, уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко 15 грудня заявляла, що в нашій державі офіційно зареєстровано понад 550 тисяч вимушених переселенців.

В ООН вважають, що з Донбасу виїхало близько 1 млн. осіб.

 Поділитися