MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Жоден випадок незаконного притягнення до відповідальності не залишиться без належної реакції з боку захисників

25.12.2014   
Віталій Погосян, адвокат
Маємо позитивний результат: по 10 особах визнано моральну шкоду в розмірі 50 000 грн., і ще по одній – 40 000 грн. Це дуже важливі рішення як з погляду судової практики саме по такій категорії справ, так і для підняття духу в осіб, яких незаконно затримували, навіть не тільки по обставинах 26.01.2014 року.

26 січня 2014 року на площі, розташованій біля Дніпропетровської обласної державної адміністрації відбувалася мирна акція протесту, учасники якої мали на меті продемонструвати свою незгоду з непідписанням договору про асоціацію, побиттям мирних протестантів на Майдані та вбивства на Майдані мешканця Дніпропетровської області Сергія Нігояна, похорон якого відбувся в той самий день.

Напередодні службовими особами органів державної влади, місцевого самоврядування з метою перешкодити проведенню мирних акцій протесту в м. Дніпропетровську на площу перед ОДА завезено зібраний з вулиць сніг та використаний там, як огорожа. 25 січня 2014 року, у денний час, вказані посадови особи організували безперешкодний доступ групи молодих чоловіків («тітушок») до приміщення та подвір’я Дніпропетровської обласної ради та Дніпропетровської обласної державної адміністрації, де їм надавалося безкоштовне харчування та створені умови для перебування. Крім того, їх забезпечили палицями, битками, металевими прутами та іншими предметами, пристосованими для нанесення ударів та спричинення тілесних ушкоджень.

В той час, коли люди намагались провести мирну акцію, представники МВС продемонстрували, що очікує тих, хто вирішив, що має право на вільне волевиявлення своїх думок. Робітники міліції вишикувалися по периметру ОДА, а «тітушки» з подвір’я почали провокувати мітингувальників. Потім, по команді, «тітушки» вийшли на мирних громадян та почали їх бити заздалегідь приготованими знаряддями.

Міліціонери почали хапали людей просто на вулиці без усякого приводу та доставляти їх до райвідділків. Взагалі, було затримано 26 осіб.

Протягом ночі з 26 на 27 січня 2014 року слідчі судді Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська Бібік М. М. та Решетнік М. О. виносять ухвали про застосування до 24 затриманих запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів, тобто до 27 березня 2014 року. При цьому не враховувалася жодна норма діючого законодавства, а рішення приймалося лише на підставі наданих слідством та затверджених прокуратурою клопотань.

Розгляд клопотань проходив в «ручному режимі»: всі мають бути взяті під варту. Для придання вигляду законності під час суду всім затриманим надали адвокатів з БПД, які навіть не мали можливості підготуватися до судових засідань.

За деякий час, зусиллями адвокатів АО «Погосян, Томчук і партнери», які захищали 14 осіб, затриманих біля ОДА, запобіжний захід змінено на альтернативні, не пов’язані з триманням під вартою.

Коли всім стало зрозуміло, що обвинувачення безпідставне, доказів не існує й перспективи обвинувального вироку немає, прокуратура почала шукати шляхів вирішення цієї проблеми. Замість того, щоб одразу визнати свою провину, вони звернулися до суду з клопотанням про звільнення підозрюваних від кримінальної відповідальності на підставі ст. 1 Закону України № 737-VІІ від 29.01.2014 «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань».

Зрозуміло, що судді задовольнили вказані клопотання сторони обвинувачення, не зважаючи на те, що деякі з підозрюваних не мали намір йти на таку угоду.

Не погодившись з закриттям провадження по нереабілітуючим обставинам, адвокати підготували та направили до апеляційного суду Дніпропетровської області скарги. Суд апеляційної інстанції відмінив ухвали про застосування так званого Закону про амністію та направив провадження до суду першої інстанції.

В період з 16 по 20 травня 2014 року прокуратурою винесено постанову про закриття кримінальних проваджень на підставі п. 1 ч. 1 ст. 284 КПК України за відсутністю події кримінального правопорушення.

На підставі Закон України «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду», адвокати АО звернулися з відповідними позовами до суду з вимогами про стягнення моральної шкоди у розмірі 100 000 грн. по кожному із незаконно затриманих. Всього було подано 11 позовів.

Однак, розгляд вказаних справ затягнувся. Представник Державної казначейської служби України, з якої, згідно із діючим законодавством у разі визнання позову списуються у безспірному порядку моральна шкода, не з’являвся в судові засідання, посилаючись на відсутність довіреності на регіонального представника з Києва.

Коли все ж таки після неодноразових судових викликів, які робилися за рахунок позивачів, представник з’явився, розгляд справ почався більш жваво.

Найбільш цікавою була позиція представника прокуратури та Дніпропетровського міського управління МВС (відповідачі), які повністю заперечували задоволенняю позовних заяв, обґрунтовуючи це тим, що слідчі та прокурори лише виконували свою роботу в рамках діючого КПК. Щодо незаконності їх дій під час затримання та обрання запобіжного заходу, вони посилалися на те, що в жодному процесуальному документі про це не вказано.

Дійсно, театр абсурду: як незаконно затримувати, фальсифікувати докази та кидати за ґрати – все законно, а як відповідати за свої незаконні дії – так ми нічого протиправного не робили. Як можна посилатися на підтвердження розміру шкоди більш зазначеного в законодавстві мінімального розміру, і при цьому повністю ігнорувати норми Європейської Конвенції, якими зазначено порядок затримання та тримання під вартою (ст. 5).

Можливо зіграло свою роль те, що адвокати АО свого часу звернулися до тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів загальної юрисдикції відносно слідчих суддів Бібіка М. М. та Решетніка М. О, які виносили незаконні рішення про обрання запобіжного заходу, і що Комісія визнала в їх діях порушення присяги судді. Можливо, все ж таки судді почали не виконувати чиїсь вимоги, а діяти відповідно до діючого законодавства та здорового глузду. Але важливо, що рішення по всіх 11 особах ухвалено.

Маємо позитивний результат: по 10 особах визнано моральну шкоду в розмірі 50 000 грн., і ще по одній – 40 000 грн.

Це дуже важливі рішення як з погляду судової практики саме по такій категорії справ, так і для підняття духу в осіб, яких незаконно затримували, навіть не тільки по обставинах 26.01.2014 року.

Кожен громадянин повинен знати, що якщо його незаконно затримали, проводили досудове розслідування, а потім виправдали, має право на компенсацію моральної шкоди.

Кожна посадова особа, яка незаконно затримує чи вчиняє інші незаконні дії щодо особи, буде нести відповідальність згідно із діючим законодавством.

Жоден випадок незаконного притягнення до відповідальності не залишиться без належної реакції з боку захисників.

Крім того, адвокати АО домоглися відкриття кримінальних проваджень щодо нанесення тілесних ушкоджень 4 затриманим, яким надавалась юридична допомога. Нажаль, прокуратура порушила провадження по ст. 125 КК України, тобто як завдання легких тілесних ушкоджень.

Однак, тілесні ушкодження потерпілим завдавали безпосередньо робітники міліції під час виконання своїх службових обов’язків. Отже, робітники міліції перевищили свої службові повноваження, що є ознакою кримінального правопорушення, передбаченого ст. 365 КК України. А той факт, що незаконні дії робітників міліції супроводжувалися насильством, болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, свідчать про наявність кваліфікуючої ознаки ч. 2 ст. 365 КК України, санкція якої передбачає позбавлення волі від 3 до 8 років.

Тому, ці питання ми ще будемо підносити, як і будемо домагатися притягнення до кримінальної відповідальності всіх осіб, які брали участь у затриманні, порушенні провадження та обранні запобіжного заходу відносно наших підзахисних.

Якщо шкода завдана незаконними діями конкретних осіб, вони і повинні нести відповідальність, включаючи сплату моральної шкоди. Не зовсім вірно стягувати шкоду з державного бюджету, в якому закладені й наші з вами соціальні пільги, а безпосередніх виконавців цих незаконних дій залишати без покарання.

 Поділитися