MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На Харківщині проводиться громадський аудит медичного забезпечення вимушених переселенців

28.12.2014   
Юрій Чумак
Чугуївська правозахисна група утворила Громадський центр з оцінки якості медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Питання медичного забезпечення вимушених переселенців зі Сходу України та АР Крим повинно знаходитись під постійним контролем органів державної влади та місцевого самоврядування.

Так, на виконання окремого доручення Міністра охорони здоров’я України, з метою забезпечення належного медичного обслуговування в організованих місцях перебування тимчасово переміщених осіб повинна проводитися диспансеризація зазначеної категорії населення.

Для забезпечення виконання заходів медичного обслуговування та підтримки сімей переселенців з території Автономної Республіки Крим, м. Севастополя, Донецької, Луганської областей Харківським обласним Центром медико-соціальної експертизи виданий наказ щодо спрощеного механізму огляду МСЕК таких осіб, які мають інвалідність, профзахворювання та складання, у разі необхідності, індивідуальної програми реабілітації.

У цій сфері передбачені й інші важливі заходи, але…

Проведеним вибірковим опитуванням вимушених переселенців, здійсненим «Чугуївською правозахисною групою на території Харківської області встановлено, що в більшості випадків диспансеризація вимушених переселенців не проводиться, індивідуальні програми реабілітації для них не складаються.

Вимушені переселенці не знають про місця розміщення лікувальних закладів, у них відсутня інформація про можливість забезпечення життєво необхідними препаратами.

Громадськість Харківської області до процесу прийняття політичних та управлінських рішень у питаннях охорони здоров’я вимушених переселенців не залучена взагалі, хоча саме шляхом громадського аудиту можна виявити проблеми забезпечення медичною допомогою та життєво необхідними лікарськими засобами вимушених переселенців, які мають хронічні захворювання (онкологія, діабет, наркозалежність, ВІЛ-інфекція, туберкульоз та ін.) та у взаємодії з органами системи охорони здоров’я, місцевого самоврядування та громадськими ініціативами визначити шляхи вирішення означених питань.

Тому Чугуївська правозахисна група за підтримки програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження» вирішила утворити Громадський центр з оцінки якості медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Робота Центру передбачає:

1. Проведення громадського аудиту шляхом проведення вибіркового опитування вимушених переселенців, волонтерських організацій та груп, що знаходяться на території Харківської області з питань досконалості медичного забезпечення, забезпечення лікарськими препаратами.

2. Подачу інформаційних запитів до державних і місцевих органів влади щодо забезпечення медичних потреб вимушених переселенців, зокрема з питань наявності та обсягів резервного фонду лікарських препаратів; розподілу та перерозподілу лікарських засобів по Харківській області, бюджетних асигнувань передбачених нормативними актами та фактичних розмірів грошових надходжень до місцевих бюджетів для надання медичних послуг тощо.

3. Вибіркове відвідування місць проживання вимушених переселенців та медичних закладів з метою вивчення та оцінки дотримання прав пацієнтів із числа вимушених переселенців на доступ до медичної допомоги (зокрема доступ до державних і комунальних медичних закладів осіб, що втратили ідентифікаційні документи; отримання безоплатної медичної допомоги особами без місцевої реєстрації тощо).

4. Організацію обміну інформацією, що стосується медичної допомоги вимушеним переселенцям, аналіз їхніх потреб.

5. Створення інформаційного ресурсу у вигляді Інтернет-сайту для розміщення відповідної інформації з медичного забезпечення вимушених переселенців, зокрема, про права пацієнтів, перелік закладів охорони здоров’я (адреси, телефони), перелік документів, який необхідний для отримання медичної допомоги, адреси Громадського центру, телефони, дані фахівців тощо. На веб-сайті буде розміщено також електронну анкету для заповнення (метою є фіксація звернень, скарг, оцінки отриманої медичної допомоги та у разі виявлення порушень – швидкого реагування для відновлення порушених прав громадян). Наразі сайт http://pereselenci-med.kh.ua знаходиться у стадії розробки.

6. Започаткування «гарячої» телефонної лінії для моніторингу проблем вимушених переселенців з питань доступу до медичної допомоги. Тел. «гарячої» лінії: 097-179-38-22.

7.Надання Центром безкоштовної юридичної допомоги волонтерським організаціям, вимушеним переселенцям з питань медичного забезпечення.

8. Надання правової підтримки для судового захисту вимушених переселенців з питань медичного забезпечення.

9. Проведення широкої інформаційної кампанії в місцевих громадах.

10. Обговорення результатів вивчення громадської думки та аудиту із залученням делегованих представників громадськості для прийняття відповідних управлінських рішень.

Правозахисники переконані, що проведення Центром громадського аудиту діяльності в сфері якості роботи медичних установ, органів державної та місцевої влади в Харківській області з питань медичного забезпечення вимушених переселенців шляхом опитувань, надсилання інформаційних запитів, виявлення і систематизація потреб та проблем забезпечення медичною допомогою та життєво необхідними лікарськими засобами вимушених переселенців надасть можливість відновлювати порушені права переселенців, своєчасно реагувати на вказані порушення.

 Поділитися