MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Діти - жертви конфлікту на Сході потребують державного захисту

15.01.2015   
Яніна Смелянська
Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба відзначає необхідність комплексного підходу до вирішення проблем захисту прав дітей, які стали, є або можуть стати жертвами конфлікту на Сході України.

"Війна завжди супроводжується насильством щодо дітей. Ми маємо не тільки говорити про злочини проти дітей, але і вимагати покарання винних", – заявив Микола Кулеба на прес-конференції 15 січня.

Уповноважений Президента наголосив на необхідності негайного визначення порядку евакуації дітей із закладів, які знаходяться в зоні АТО, евакуації сімей, на вихованні яких перебувають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

За словами Уповноваженого з прав дитини, необхідно законодавчо встановити поняття "дитина – жертва збройного конфлікту" та визначити комплекс послуг, які мають надаватися таким дітям. Микола Кулеба також зазначив важливість встановлення кримінальної відповідальності за вербування або втягування в інший спосіб дітей до участі у збройних конфліктах.

Уповноважений з прав дитини привернув увагу до відсутності можливості забезпечення необхідною психологічною та медичною допомогою дітей. Діти-вимушені переселенці, діти-комбатанти (діти-солдати), діти, які зазнали фізичного або сексуального насилля, перебували у полоні, зазнали психологічних або фізичних травм, втратили батьків або зв’язок з батьками мають отримувати гарантований державою перелік соціальних послуг, наголосив він.

Микола Кулеба відзначив недосконалість національного законодавства про участь дітей у збройних конфліктах.

Окремо Уповноважений з прав дитини наголосив на важливості ратифікації Римського статуту, що дасть змогу звернутись до Міжнародного кримінального суду для покарання винних у військових злочинах.

 Поділитися