MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Кримські татари: не допустіть нашого знищення!

19.01.2015   
Георгій Кобзар
Комітет із захисту прав кримськотатарського народу ухвалив звернення до Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна із закликом не допустити знищення народу.

Комітет із захисту прав кримськотатарського народу просить ООН, Туреччину та Україну звернути увагу на порушення прав корінного народу в анексованому Росією Криму.

Як повідомляє Бі-бі-сі Україна, Комітет ухвалив ці звернення на конференції, яка пройшла у Сімферополі 17 січня попри спроби «молодиків спортивної статури» її зірвати.

Делегати конференції ухвалили звернення до Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна із закликом не допустити знищення народу.

У заяві йдеться про випадки викрадення кримських татар та порушення їхніх прав: «У результаті чергового захоплення Криму, корінне населення – кримські татари перетворилися на об’єкт терору і фізичного насильства».

Крім того Генсека ООН просять захистити кримських татар від служби у російській армії.

При цьому українську владу правозахисники попросили ініціювати проведення Міжнародної конференції з безпеки в Криму під егідою ОБСЄ у квітні.

Від МЗС України кримські татари вони вимагають «вивчити можливість надання кримськотатарському народу міжнародного статусу третьої сторони в російсько-українських відносинах з набуттям права самостійного звернення органів національного самоврядування Курултаю і Меджлісу в міжнародні судові інстанції».

Також у резолюції конференції вказується, що «будь-яка влада в Криму може існувати тільки за згодою і за чітко вираженої волі кримськотатарського народу».

Нагадаємо, про порушення прав кримських татар напередодні говорив також міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу. Він заявив, що Росія не виконала жодної обіцянки покращити становище кримських татар.

 Поділитися