MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Харківський студент у метро не наїздиться

20.01.2015   
Юрій Нужний
З 1 січня харківські студенти в міській підземці платять повну вартість проїзду – 3 грн. замість пільгових 1,5 грн. Представники студентської ради планують 21 січня відвідати сесію міськради, щоб переконатися, що вони домоглися бажаного результату, і мерія поверне їм пільги.

З 1 січня харківські студенти в міській підземці платять повну вартість проїзду – 3 грн. замість пільгових 1,5 грн.

Ще напередодні Нового року таке рішення прийняло комунальне підприємство «Харківський Метрополітен». Це викликало виправдане обурення студентів, які саме почали повертатися з новорічних канікул.

Метрополітенівці вирішили виправдовуватися. На офіційному сайті КП дали таке пояснення:

«З 01 січня 2015 року набув чинності Закон України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року №76-VIII, яким внесено численні зміни до законодавчих актів, в тому числі й такі, якими змінено порядок, розмір, джерела та підстави для надання пільг при оплаті вартості проїзду, в тому числі і для учнів та студентів…

Зазначене свідчить про те, що на законодавчому рівні змінено процедуру надання пільг при оплаті за проїзд.

Пільгова оплата тепер пов’язана не тільки з особою пасажира, а надається виключно для проїзду до місця навчання і додому та у кількості (розмірі), яка згідно Закону №80-VIII має бути врегульована відповідною постановою Кабінету Міністрів виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Оскільки відсутній підзаконний акт, наявність якого передбачена Законом №80-VIII, відсутня законодавчо передбачена підстава для надання пільг на оплату проїзду учням та студентам вищих навчальних закладів I – IV рівнів акредитації за користування Харківським метрополітеном з 01.01.2015 року.

Обов’язок прийняття відповідного підзаконного акту покладений на Кабінет Міністрів України та після його прийняття питання встановлення пільг для зазначеної категорії осіб може бути розглянуте органом місцевого самоврядування за наявності передбачених на це відповідних видатків з місцевого бюджету».

Але після того, як студенти пригрозили масовими протестами – представники студентського самоврядування прагнули організувати акцію незгоди під назвою «Півтораметровий протест» (похідне від 1,5 грн. та метро) – міська влада пообіцяла їм до 15 лютого 2015 р. повернути пільговий проїзд, навіть не чекаючи на «підзаконний акт Кабміну».

Щоправда, з деякими обмеженнями. Іноземних студентів пільг позбавили, а кількість поїздок за пільговою ціною для українських студентів буде дорівнювати 60 на місяць. Користуватися проїзною карткою можна буде тільки при наявності студентського квитка.

У Харківській міській раді таке нововведення пояснюють тим, що, мовляв, багато студентів не тільки використовують проїзну картку «надто часто», але й передають її іншим людям. Тому в разі, якщо з’ясується, що студент все ж віддавав свою картку комусь, його будуть зовсім позбавляти пільгового проїзду.

Втім, представники студентської ради планують 21 січня відвідати сесію міськради, щоб переконатися, що вони домоглися бажаного результату, і мерія поверне їм пільги, нехай і в урізаному вигляді. А ще планують звернутися до Харківської облради та облдержадміністрації з проханням повернути пільги на проїзд у підземці учням профтехучилищ.

 Поділитися