MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Квіташвілі пообіцяв допомогти переселенцям, що потребують гемодіалізу

12.02.2015   
Юрій Нужний
«Харківська область є прикордонною, тут багато переселенців з Донецької та Луганської областей. Ми будемо ці проблеми вирішувати, і фінансово допомагати», – заявив Олександр Квіташвілі.

10 лютого у Харківському національному медичному університеті відбулось публічне обговорення проекту Національної Стратегії побудови нової системи охорони здоров’я в Україні на період 2015-2025 років за участі міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі та експертів, що брали безпосередню участь у розробці Стратегії.

Як повідомляє сайт pereselenci-med.kh.ua, міністр докладно зупинився на основних цілях реформування, серед яких створення конкуренції на ринку медичних послуг, надання пацієнту права вибору послуг, підтримання розвитку та інвестицій у галузь охорони здоров’я, зниження цін на фармацевтичні препарати, легалізація витрат та інші.

«Принципи реформи дуже прості. Ми хочемо відкрити систему, ми прагнемо, щоб гроші йшли за пацієнтом, щоб у пацієнта був вибір, куди йти, щоб у лікарень була автономія в розпорядженні своїми фінансами, можливість легалізувати доходи», – заявив міністр.

Потрібно негайно вносити зміни до законодавства і міняти більше півсотні нормативних актів. Зараз, за словами міністра, близько 75% бюджетних коштів, виділених на охорону здоров’я, витрачається на утримання абстрактних «койко-місць». Квіташвілі пропонує витрачати ці кошти на реальних людей, надавши керівництву лікарень право самостійно розподіляти виділені гроші.

Він також зазначив, що держава повинна забезпечувати безкоштовну медицину тільки тим верствам населення, які цього потребують.

«Давайте не обманювати себе, кажучи, що сьогодні медицина є безкоштовною. Вона не безкоштовна, за послуги люди платять гроші – більше або менше… Ця система порочна і неправильна. Держава повинна забезпечити безкоштовні послуги тому сегменту населення, який не може собі цього дозволити з різних причин – будь то соціально-економічна ситуація або інші фактори. Решта людей, які заробляють собі на життя, можуть дозволити собі хоча б купити медичну страховку і не обтяжувати державу. Треба створити чесну систему», – підкреслив міністр.

Що стосується страхової медицини, то, на думку Квіташвілі, вона повинна нарешті прийти в Україну. Правда, поступово – нова Стратегія розрахована на 10 років. Але перші відповідні зміни до законодавства планується прийняти в першому читанні вже в березні цього року.

Чув міністр і про проблему Харківського регіону – перебої з постачанням препаратів для гемодіалізу. Ця програма фінансувалася на 10-15%, в кращому випадку, на 30% з держбюджету. Решту доплачували з обласного. У першій половині 2014 р. з Києва до Харкова не прийшло жодної копійки, також додалися супутні фактори, які збільшили вартість закупівель – в результаті хворим людям довелося виходити на пікети, писати листи в прокуратуру і всіляко привертати увагу до своєї проблеми.

До харків’ян приєдналися і переселенці – «почечники», а коштів так більше і не стало. Квіташвілі, обговорюючи це питання з губернатором Ігорем Райнін, пообіцяв допомогти:

«Харківська область є прикордонною, тут багато переселенців з Донецької та Луганської областей. Ми будемо ці проблеми вирішувати, і фінансово допомагати. Але необхідно відстежувати тих людей, які з однієї області переходять в іншу, щоб за ними слідували гроші, які, природно, в тій області, в якій вони не живуть, уже не витрачаються», – наголосив міністр.

Нагадаємо, 30 жовтня 2014 року Уряд виділив з коштів резервного фонду державного бюджету понад 10 млн. грн. для хворих, які потребують гемодіалізу, із числа осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції.

За інформацією директора Харківського обласного клінічного центру урології і нефрології ім. В.І. Шаповала Володимира Лісового, з початку проведення антитерористичної операції в закладі отримали медичну допомогу 1 022 жителі із Луганської та Донецької областей. Зараз в умовах Центру загалом отримують замісну ниркову терапію 406 пацієнтів, серед них 250 – гемодіаліз, 71 – перитонеальний діаліз.

 Поділитися