MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Дискримінація за мовною ознакою в Україні є надуманою

16.02.2015   
Георгій Кобзар
Найбільше українці від Заходу до Сходу побоюються повномасштабної війни та економічних проблем, а не міфічних «утисків» через мову.

Найбільше українці від Заходу до Сходу побоюються повномасштабної війни та економічних проблем, а не міфічних «утисків» через мову.

Громадяни України в абсолютно всіх областях, включаючи східні та південні регіони, не відчувають якого б то не було утиску за мовною чи національною ознакою – всупереч пропаганді, що нав’язується ззовні.

Такі дані соціологічного дослідження, проведеного на замовлення «Дзеркала тижня» Київським міжнародним інститутом соціології.

Відповідаючи на питання щодо побоювань, де кількість варіантів була обмежена п’ятьма варіантами, в цілому по країні українці виділили 3 ключових острахи: слабкість центральної влади (30,3%), загроза терактів (27,8%) і сценарії на кшталт «ДНР/ЛНР» в своєму регіоні (28,6%).

Аутсайдером цієї «номінації» став «утиск громадян за мовною чи національною ознакою». В цілому по країні небезпеку за вищевказаними прикметами бачать лише 2,5%. І всього 4,4% жителів восьми областей на сході та півдні країни побачили в цьому велику небезпеку (донеччани – 7,8%, луганчани – лише 2,6%). А жителі Херсонської та Закарпатської областей ніякого утиску взагалі не відчули – 0%.

Цікаво, що на Закарпатті (25,3%) і в Чернівецькій області (16,5%) найбільший відсоток тих, хто взагалі «не відає» ніяких страхів і побоювань.

Коли ж громадянам представили перелік актуальних тривог майже з 20 варіантів, куди був доданий ряд соціально-економічних проблем, тотальним лідером побоювань стало зростання цін: 64,8% українців висловили неприйняття саме щодо цієї проблеми. Примітно, що зростання цін бояться незалежно від географічного розташування – як на Заході (68,4%), так в Центрі (67,8%), на Півдні (64,3%) і на Сході (62,2%).

На другому місці опинилося зростання комунальних платежів (39,1%), а нездатність центральної влади врегулювати конфлікт в Україні тривожить 35,1% населення України. Кожного третього українця (33,3%) турбує загроза повномасштабної вторгнення російських військ. І, нарешті, 30,8% жителів України значно стурбувало падіння курсу гривні.

Дослідження «Думки і погляди населення України» проводилося Київським міжнародним інститутом соціології в грудні 2014 р. У ході опитування було проведено 3035 інтерв’ю з дорослими жителями, які проживають в 179 населених пунктах України. Статистична похибка вибірки не перевищує 1,8%. У Луганській та Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, яка контролюється українською владою.

 Поділитися