MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Если бьют менты – почему не бить другим?Харьков: Митинг в защиту парка ГорькогоХарьков: В парке Горького – новые масштабные вырубкиЗнищення дерев у парку ім. Горького в Харкові (оновлено, виправлено)Год существования «Зеленого фронта»: итоги и перспективыНочное нападение на защитников парка в ХарьковеДокументи на дорогу через Парк ГорькогоЭволюция проекта дороги через Парк ГорькогоВідповідь Міністерства навколишнього природного середовища на запит щодо харківського Парку ім. ГорькогоГосэкоинспекция проверит законность вырубки деревьевПрезиденту Украины: Спасите наш Парк Горького!Вирубка дерев і затримання їхніх захисників у Харківському центральному паркуВідкрите звернення Української Гельсінської спілки з прав людиниЕкологи просять Платіні зупинити побиття харків’ян «задля» Євро-2012Акція солідарності з харків’янами проти міліцейського свавілля у справі вирубки ЛісопаркуЗаявление харьковских журналистовНа учасників акції проти вирубки дерев в Харкові напали 30 невідомихЗаявление А. Ведмидского ЭГО Печенеги о событиях на месте вырубки паркаАкція солідарності з харківянами проти міліцейського свавілля у справі вирубки ЛісопаркуУ Харкові вирубують відомий парк. Люди воюють з міліцією та бульдозерами

"Міліція з народом", або суд виніс рішення у справі стосовно подій у Парку Горького

18.02.2015   
Наталія Охотнікова
Харківський апеляційний адміністративний суд виніс ухвалу по адміністративній справі за позовом харків’ян стосовно подій, які відбувалися в період з 20 травня по 4 червня 2010 року при будівництві автодороги від вулиці Сумської до вулиці Новгородської.

18 лютого 2015 року Харківський апеляційний адміністративний суд виніс ухвалу по адміністративній справі за позовом 8 харків’ян стосовно подій, які відбувалися в період з 20 травня по 4 червня 2010 року при будівництві автодороги від вулиці Сумської до вулиці Новгородської в районі вулиці Білої Акації в Парку культури та відпочинку ім. Максима Горького в м. Харкові, що супроводжувалися періодичними нападами та активному перешкоджанні активістам висловлювати свій протест проти вирубки дерев.
Нагадаємо, що 20 травня 2010 року почався масовий вируб дерев у парку культури та відпочинку ім. Максима Горького в м. Харкові для будівництва дороги, готельного комплексу та апартаментів. Сотні жителів міста, які були обурені вирубом дерев, що проводилася без погодження з міською спільнотою, у тому числі і позивачі, приходили кожен день на місце вирубу, щоб отримати відомості про правові підстави для вирубу та висловити свій протест проти нього.
Однак всупереч мирному характеру даної акції протесту, протестанти в період з 20 травня по 6 червня 2010 року неодноразово зазнавали нападів з боку осіб, які були одягнені в чорну уніформу та мали на одязі бейджики з надписом «Муніципальна охорона», а також осіб, що були вдягнені в помаранчеві жилетки дорожніх будівельників. За поведінкою зазначених осіб було зрозуміло, що вони діють сплановано і підпорядковуються певним наказам. Ніхто з зазначених осіб не представлявся.
Активісти неодноразово, починаючи з 20 травня 2010 року, повідомляли міліції про агресивну поведінку зазначених осіб. Незважаючи на це, міліція не реагувала на повідомлення і не вживала жодних заходів для попередження даних нападів чи охорони протестантів.
Юристи Харківської правозахисної групи, які представляли інтереси позивачів, просили суд визнати незаконною дії та бездіяльність міліціонерів, які не перешкоджали порушенню прав позивачів та інших учасників протесту з боку так званої «муніципальної охорони» та осіб у жилетках будівельників, а також визнати факт, що позивачі понесли моральну шкоду, яку вони символічно оцінили у 1 тисячу гривень кожен.
10 листопада 2014 року Адміністративний окружний суд м. Харкова, дослідивши докази, надані сторонами, заслухавши свідків та продивившись відеозаписи з місця події, визнав як дії, так і бездіяльність Міського управління внутрішніх справ незаконним, відмовивши позивачам у задоволенні їх інших вимог.
Однак обидві сторони були незадоволені даним рішенням, та подали апеляції. 18 лютого 2015 року Апеляційний адміністративний суд Харківської області, заслухавши думки сторін та розглянувши доводи їх апеляційних скарг, дійшов до висновку про те, що мала місце лише бездіяльність Харківського міського управління внутрішніх справ, скасувавши рішення суду першої інстанції по всіх інших вимогах.
Сподіваємось, це рішення стане передвісником інших судових рішень, які дадуть належну правову оцінку діям або бездіяльності силових структур при проведенні мирних акцій, і після вдалого проведення реформування органів внутрішніх справ лозунг «Міліція з народом» стане більш реальним, ніж у 2010 році.

 Поділитися