MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 10 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 16.02.2015 – 20.02.2015

26.02.2015   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Надійшло 67 законопроекти та проекти постанов. З них 17 проектів процедурних постанов, пов’язаних з прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, створенням парламентських комісій, проведенням виборів тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

Надійшло 67 законопроекти та проекти постанов. З них 17 проектів процедурних постанов, пов’язаних з прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, створенням парламентських комісій, проведенням виборів тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

 

Міжнародно-правові відносини

 

Проект Постанови 2163 від 17.02.2015 (Королевська Н. Ю.) про виконання резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи 2028 (2015) «Гуманітарна ситуація щодо українських біженців та переміщених осіб».

З посиланням на згадану резолюцію ПАРЄ пропонується:

1. Кабінету Міністрів України в одномісячний строк з дня прийняття цієї Постанови:

1.1. затвердити тимчасовий спрощений порядок виплати пенсій та всіх видів державної соціальної допомоги громадянам, проживаючим на тимчасово неконтрольованій території, через відповідні органи Державної казначейської служби України, Пенсійного фонду України та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, що розміщуються на контрольованих українською владою територіях, без взяття їх на облік, як внутрішньо переміщених осіб;

1.2. затвердити порядок здійснення компенсації вартості відновлення (придбання) об’єктів житлового фонду, пошкоджених або зруйнованих внаслідок проведення антитерористичної операції;

1.3. подати на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" в частині запровадження виплати одноразової адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції.

2. Кабінету Міністрів України забезпечити безперешкодну доставку української та міжнародної гуманітарної допомоги для мешканців українських територій, непідконтрольних Уряду, і вжити всіх заходів, спрямованих на запобігання блокуванню гуманітарної допомоги; забезпечити підзвітність і прозорість отримання та розподілу міжнародної допомоги, підтримки та фінансування для вимушених переселенців.

3. Службі безпеки України невідкладно спростити для громадян України Тимчасовий порядок здійснення контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів вздовж лінії зіткнення у межах Донецької та Луганської областей, з метою забезпечення терміновості, оперативності і простоти проходження процедур контролю.

Як видається, вимоги резолюції ПАРЄ у проекті трактуються занадто широко і прийняття постанови в такому вигляді може завдати шкоди нормальному контрольно-пропускному режиму на межі з територіями, контрольованими терористами.

 

Проблеми національної безпеки, окупованих територій і АТО

 

Проект 2144 від 16.02.2015 (Кужель О. В.) про внесення змін до статті 291 Податкового кодексу України щодо оптимізації можливостей здійснення підприємницької діяльності фізичними особами-підприємцями, що обрали спрощену систему оподаткування та перебувають у трудових відносинах з працівниками, призваними на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

Проект спрямовано на оптимізацію можливостей здійснення підприємницької діяльності відповідними фізичними особами, зокрема в частині забезпечення можливості працевлаштувати на місце призваної на військову службу під час мобілізації особи іншого працівника та незастосування кількісних обмежень, встановлених Податковим кодексом України щодо таких призваних працівників.

Проект 2145 від 16.02.2015 (Яриніч К. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення порядку призову на військову службу медичних працівників).

Пропонується внести зміни до: 1) Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», надавши право на відстрочку від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності медичним працівникам, за умови повного навантаження на займаній посаді, – на весь період їх роботи за фахом у міській місцевості; 2) Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», обмежуючи призов на військову службу під час мобілізації лікарів, за умови повного навантаження на займаній посаді за фахом в закладах, установах та організаціях охорони здоров’я, в яких укомплектованість штатних лікарських посад фізичними особами-лікарями є нижчою ніж середній показник укомплектованості медичних закладів системи охорони здоров’я України, що визначається центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я. При цьому, законопроектом передбачено, що такі лікарі можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди.

Звісно, некомплект лікарів в закладах охорони здоров’я є важливою проблемою, але пріоритетом має бути комплектування військових медичних служб у воєнний час чи особливий період. Відповідно проект у разі його прийняття може завдати шкоди обороноздатності держави.

Проект 2146 від 16.02.2015 (Фельдман О. Б.) про забезпечення права та гарантій дітей-жертв збройного конфлікту, воєнних дій, тимчасової окупації території України.

Згідно з пояснювальною запискою, проект розроблено з метою встановлення додаткових гарантій для дітей, постраждалих внаслідок перебування у зоні збройного конфлікту, воєнних дій, у районах проведення антитерористичної операції, тимчасової окупації території України; закріплення на законодавчому рівні визначення правового статусу дітей-жертв збройного конфлікту на території України, механізмів забезпечення прав дітей, передбачених як національним законодавством так і міжнародними актами; встановлення заборони участі дітей у воєнних діях і збройних конфліктах, створення дитячих воєнізованих організацій і формувань, пропаганди серед дітей війни та насильства, а також кримінальної відповідальності за вербування та використання у збройних конфліктах дітей.

Проект 2149 від 16.02.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення зміни до статті 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо зарахування мобілізованим військової служби для призначення пенсії на пільгових умовах)      .

Доцільність проекту не викликає особливих сумнівів, хоча відповідні положення й сформульовані доволі складно.

Проект 2159 від 17.02.2015 (Курячий М. П.) про внесення змін до статті 3 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (щодо обсягу тимчасово окупованої території, її природних ресурсів та об’єктів спадщини).

Метою проекту визначається створення правових передумов для забезпечення судового захисту державних інтересів України у міжнародних політичних та судових установах, органах та інституціях. Так, пропонується врегулювати та законодавчо вдосконалити визначення правового статусу надр, штучних островів та штучних споруд, зокрема нафто та газовидобувних бурових, правовий статус розташованих на тимчасово окупованої території природних ресурсів та об’єктів архітектурної, історичної та культурної спадщини, що дозволить створити належні правові передумови для формування фінансово-економічних розрахунків сум шкоди, заподіяної окупацією частини суверенної території України державою-окупантом, для створення юридично обґрунтованої та економічно виваженої доказової бази при розгляді заяв та позовів України до держави-окупанта у міжнародних політичних та судових органах та інституціях.

Проект 2166 від 18.02.2015 (Логвинський Г. В.) про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб.

Пояснювальна записка до проекту його основною метою визначає посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб та спрощення процедур обліку таких осіб.

Проте запропоновані зміни видаються доволі несуттєвими, а часом і недоцільними. Зокрема з тексту законів пропонується виключити ряд норм, які встановлюють вимоги до змісту документів, які використовуються в процесі забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, що може створити додатковий простір для сваволі уповноважених посадових осіб. Дискусійною є пропозиція включити до числа внутрішньо переміщених осіб іноземців та осіб без громадянства.

Проект 2167 від 18.02.2015 (Логвинський Г. В.) про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (щодо компенсації вартості пошкодженого майна).

Пропонується внести зміни до ст. 7 зазначеного закону, якими визначити, що соціальні послуги громадянам пенсійного віку, особам з інвалідністю, дітям-інвалідам та іншим особам, які перебувають у складних життєвих обставинах, надаються за місцем їх фактичного проживання, незалежно від перебування на обліку внутрішньо переміщеної особи чи реєстрації місця проживання. А також передбачити у ст. 9, що у разі завдання шкоди майну внутрішньо переміщеної особи, що було залишене нею на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснено внутрішнє переміщення у зв’язку з обставинами, визначеними у статті 1 цього Закону, вона має право на компенсацію вартості такого майна відповідно до Конституції, законів України та міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. Повноваження з визначення Порядку нарахування та виплати компенсації пропонується надати  Кабінету Міністрів України.

Як і більшість інших подібних пропозицій, проект в сучасних умовах не видається реалістичним.

Проект 2185 від 20.02.2015 (Гвоздьов М. О.) про особливості здійснення державних закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб оборони в особливий період, надзвичайний стан та у період проведення антитерористичної операції.

Проект містить коротку пропозицію, що особливості державних закупівель у зазначених ситуаціях мають визначатися окремими законами.

 

Участь громадян в діяльності

органів законодавчої та виконавчої влади

 

Проект 2171 від 19.02.2015 (Президент України) про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних.

Пропонується нове поняття – «публічна інформація у формі відкритих даних», під яким розуміється публічна інформація, що оприлюднюється на єдиному державному веб-порталі відкритих даних та на веб-сайтах розпорядників інформації у форматі, який дозволяє автоматизовану обробку, вільний та безоплатний доступ до такої інформації. На ряд державних установ покладається обов’язок регулярно оприлюднювати таку інформацію.

Проект 2172 від 19.02.2015 (Президент України) про внесення змін до статті 28 Бюджетного кодексу України щодо доступу до інформації про бюджетні показники у формі відкритих даних.

Проект конкретизує положення попереднього законопроекту щодо оприлюднення бюджетних показників.

 

Ідеологічні питання

 

Проект 2187 від 20.02.2015 (Президент України) про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України (щодо встановлення святкового дня – День захисника України).

Проектом передбачається святкування державного свята Дня захисника України щороку 14 жовтня.

 

Відносини між владними суб’єктами

 

Проект 2169 від 18.02.2015 (Томенко М. В.) про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» (щодо процедури ухвалення Державного бюджету України).

Ціллю проекту є відновлення скасованих 2011 р. положень щодо необхідності врахування та розгляду пропозицій народних депутатів під час підготовки проекту закону про Державний бюджет України на наступний рік до другого читання.

 

Права громадян та їх об’єднань

 

Проект 2148 від 16.02.2015 (Сольвар Р. М.) 2 про внесення зміни до статті 11 Закону України «Про захист прав споживачів» (щодо зобов’язання кредитодавця).

Пропонується внести зміну до статті 11 зазначеного в назві закону, яка передбачає нову редакцію абзацу 1 частини 12. А саме: «12. Кредитодавець зобов’язаний на підставі заяви споживача провести реструктуризацію заборгованості за договором про надання споживчого кредиту». На думку ініціаторів проекту, «Запропонована редакція надає можливість споживачу звернутись до банку з заявою про проведення реструктуризації зобов’язань за кредитом в іноземній валюті. При цьому банки зобов’язані провести реструктуризацію за такими кредитами шляхом зміни валюти виконання зобов’язань з іноземної валюти на національну валюту України – гривню.»

Слід, однак, підкреслити, що пропоновані зміни набагато ширші, ніж наведене пояснення. Частина 12 Ст. 11 присвячена не лише кредитам в іноземній валюті, а будь-яким споживчим кредитам. Якби наміри авторів відповідали їх аргументам, слід було б вносити зміни до пункту 4 частини 12. У пропонованій  редакції банк в принципі не буде заінтересований надавати споживчі кредити, оскільки в безсумнівному порядку і незалежно від фінансового стану боржника останній може в будь-який час і в необмеженій кількості разів вимагати реструктуризації боргу.

Проект 2156 від 17.02.2015 (Ничипоренко В. М.) про внесення змін до Закону України «Про нотаріат» щодо спрощення видачі свідоцтв про право на спадщину на об’єкти нерухомого майна, розташовані на територіях сільських рад і закінчені будівництвом до 05.08.1992 року.

Спрощення полягатиме у тому, що нотаріусам буде дозволено видавати спадкоємцям свідоцтва про право на спадщину на підставі відповідної виписки з погосподарської книги.

Проект 2176 від 19.02.2015 (Вілкул О. Ю.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони стягнення у безспірному порядку за договором про надання споживчого кредиту.

Пропонується внести до ряду законів положення такого змісту: «виконавчий напис нотаріуса, вчинений на документі, що встановлює заборгованість за договором про надання споживчого кредиту та/або його забезпечувальним договором є нікчемним».

Окрім введення зазначеної вище заборони, в Законі України «Про заставу» пропонується обмежити диспозиційність норми про порядок звернення стягнення на заставлене майно шляхом виключення положення про те, що запропонований перелік стягнень застосовується, «якщо інше не передбачене законом або договором застави». При чому ці зміни не пояснюються належним чином.

Проект 2190 від 20.02.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо врахування відомостей про соціальний супровід сім’ї (особи) при захисті у судовому порядку сімейних прав та інтересів.

Пропонується внесення змін до статей 19, 164 та 170 Сімейного кодексу України для вдосконалення механізму розгляду в судовому порядку спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе, шляхом унормування обов’язковості врахування органами судової влади факту відмови батьків (батька, матері) від соціального супроводу сім’ї (особи).

 

Кримінальне і кримінально-процесуальне законодавство, судівництво

 

Проект 2153 від 17.02.2015 (Гарбуз Ю. Г.) про внесення змін до статті 9-2 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» (щодо підстав для закриття оперативно-розшукових справ).

Як зазначається в пояснювальній записці, пропонується врегулювання порядку закриття оперативно-розшукових справ та чіткого розмежування проведення негласних розшукових дій в рамках оперативно-розшукової діяльності та негласних слідчих (розшукових) дій в рамках кримінального процесуального законодавства. А саме, з числа підстав закриття оперативно-розшукових справ вилучаються «набрання законної сили вироком або ухвалою суду» та «закриття кримінального провадження слідчим, прокурором або судом», натомість додається така підстава: «використання матеріалів оперативно-розшукової діяльності, як приводів та підстав для початку досудового розслідування».

Проект 2165 від 18.02.2015 (Голубов Д. І.) про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо врегулювання окремих питань при наданні тимчасового доступу до речей і документів).

Передбачається встановлення строків розгляду клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів, вимога вказувати слідчим суддею в ухвалі про тимчасовий доступ до речей та документів строк її виконання та максимальний розмір такого строку. Зауважимо, що в комплект документів до цього проекту помилково потрапила пояснювальна записка до іншого проекту.

Проект 2181 від 19.02.2015 (Паламарчук М. П.) про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо порядку тимчасового вилучення майна та проведення обшуку.

Проектом пропонується внести зміни до частини 3 статті 168 «Порядок тимчасового вилучення майна» та статті 236 «Виконання ухвали про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи» КПК України, якими встановити обов’язок слідчого надати копію протоколу особі, у якої здійснюється тимчасове вилучення майна та/або проводиться обшук.

Проект 2189 від 20.02.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України (щодо виконання судових рішень, пов’язаних із соціальними виплатами громадянам).

На думку ініціаторів проекту, існуючий скорочений порядок розгляду справ щодо оскарження фізичними особами рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень щодо обчислення, призначення, перерахунку, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, виплат та пільг дітям війни, інших соціальних виплат, доплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг – не забезпечує повною мірою інтереси скаржників, позбавляючи їх права на оскарження рішення апеляційної інстанції в касаційному суді. тому пропонується розглядати такі справи у звичайному порядку.

 

Культура та освіта

 

Проект Постанови 2173 від 19.02.2015 (Лабазюк С. П.) про встановлення мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів державної і комунальної форм власності.

Проектом Постанови передбачається встановити мораторій на закриття загальноосвітніх навчальних закладів державної і комунальної форм власності по всій території України до прийняття Закону України «Про Державний бюджет на 2016 рік». Одночасно пропонується зобов’язати уряд країни: 1) доручити місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування проаналізувати ситуацію щодо функціонування загальноосвітніх навчальних закладів державної і комунальної форм власності у містах і сільській місцевості з врахуванням прогнозованих демографічних змін та вжити заходів призупинення їх необґрунтованої ліквідації; 2) вжити невідкладних заходів щодо зміни умов фінансування загальноосвітніх навчальних закладів державної і комунальної форм власності; 3) проаналізувати хід виконання державної програми "Шкільний автобус" та передбачити в Державному бюджеті на 2016 рік збільшення коштів на її фінансування.

Проект 2174 від 19.02.2015 (Лабазюк С. П.) про внесення змін до деяких законів України (щодо реорганізації та ліквідації навчально-виховних закладів державної та комунальної форм власності за погодженням територіальних громад)».

Чергова спроба відновити право, яке було скасоване Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від  28 грудня 2014 року

Проект 2180 від 19.02.2015 (Дерев’янко Ю. Б.) про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (щодо відновлення надбавок для медичних, педагогічних, наукових працівників і відновлення індексації грошових доходів населення).

Законопроект має за мету посилення соціальної захищеності наукових, медичних та педагогічних працівників, а також відновлення індексації доходів населення.

Проект 2186 від 20.02.2015 (Дерев’янко Ю. Б.) про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення безоплатного харчування, проїзду, забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх шкіл та безоплатного проїзду для студентів і гарантії першого робочого місця для молодих спеціалістів.

Пропонується посилити соціальну захищеність сімей з дітьми, студентів шляхом відновлення безоплатного харчування, проїзду, забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх шкіл та безоплатного проїзду для студентів і гарантії першого робочого місця для молодих спеціалістів.

Черговий проект (див. проекти 1834, 2067 тощо) спрямований на скасування ряду обмежень соціальних гарантій для учнів та випускників введених Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 січня 2014 р.

 

Охорона здоров’я

 

Проект 2150 від 17.02.2015 (Богомолець О. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення своєчасного доступу пацієнтів до необхідних лікарських засобів шляхом здійснення державних закупівель із залученням міжнародних закупівельних організацій)

Закріплюється особливий порядок закупівель лікарських засобів та пов’язаних з цим послуг на підставі відповідних угод з міжнародними закупівельними організаціями. До числа таких відносять спеціалізовані установи Організації Об’єднаних Націй, зокрема, Всесвітню організацію охорони здоров’я, Дитячий фонд Організації Об’єднаних Націй,  які надають урядам держав та/або центральним органам державної влади послуги з організації та проведення процедур та у відповідності до внутрішніх правил і процедур таких організацій.

Альтернативний проект 2150-1 від 17.02.2015 (Загорій Г. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення закупівель лікарських засобів та виробів медичних із залученням спеціалізованих установ ООН) відрізняється лише деякими редакційними змінами, зокрема численними посиланнями на Порядок використання коштів за програмою 2301400 «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру», в частині закупівлі лікарських засобів та виробів медичних із залученням спеціалізованих установ ООН, який затверджується Кабінетом Міністрів України».

Альтернативний проект 2150-2 від 25.02.2015 буде розглянуто в бюлетені №11

Проект 2152 від 17.02.2015 (Загорій Г. В.) про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (щодо забезпечення закупівель лікарських засобів та виробів медичних за кошти державного бюджету із залученням спеціалізованих установ ООН).

Проект передбачає фінансове забезпечення реалізації пропозиції, передбачених проектами 2150 і 2150-1

Проект 2162 від 17.02.2015 (Шипко А. Ф.) про лікарські засоби.

Пропонується нова редакція однойменного чинного закону 1996 р., який, на думку ініціатора проекту, у значній частині його положень вже не відповідає тенденціям розвитку ринку лікарських засобів та не узгоджується із законодавством Європейського Союзу. На жаль, порівняльна таблиця стосується лише прикінцевих і перехідних положень та не дає можливості оцінити переваги нової редакції закону.

 

Проекти з інших питань

 

Проект 2155 від 17.02.2015 (Підлісецький Л. Т.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури відведення земельних ділянок при наданні їх для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності.

Як видається, проект виходить насамперед з інтересів забудовників, хоча реальний стан справ з відчуженням земельних ділянок для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності вимагає захищати передусім власників (користувачів) земельних ділянок, на яких здебільшого здійснюється неправомірний тиск і дуже рідко пропонується дійсно справедлива компенсація.  

Проект 2188 від 20.02.2015 (Рибалка С. В.) про внесення змін до деяких законів України для розширення інструментарію Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо виведення неплатоспроможних банків з ринку з метою збереження заощаджень вкладників неплатоспроможних банків.

Пропонується механізм ліквідації неплатоспроможних банків шляхом передачі їх активів та зобов’язань на користь приймаючого або перехідного банку за умови тимчасового замороження депозитів. Впевненості в тому, що це найоптимальніший шлях вирішення проблеми неплатоспроможних банків, у нас немає. Насторожує і те, що ініціатори проекту заявили у пояснювальній записці, що він не потребує консультацій з громадськістю.

Крім того, проект має доволі дивну структуру, коли частина змін вноситься в основному тексті, а частина – через Перехідні положення.

 

 Поділитися