MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна планує передати «явку з повинною Путіна» до Гаазького трибуналу

11.03.2015   
медіа група ХПГ
Росія вустами Путіна фактично визнала, що вчинила міжнародний злочин – незаконне... заволодіння територією іншої держави шляхом військової агресії. Обтяжуючим фактором є те, що це було зроблено державою-членом Ради безпеки ООН

Фільм російського телеканалу «Росія – 1» «Крым. Путь на Родину» – це міжнародна явка з повинною і свідчення того, що український півострів був захоплений за наказом вищого російського керівництва, з використанням спецслужб.

Про це на брифінгу 11 березня 2015 р. повідомив речник МЗС України Євген Перебийніс.

Як інформує «Українська правда», Є. Перебийніс зазначив:

«Анонсовані зізнання надзвичайно важливі в контексті майбутньої відповідальності... Фактично в Кремлі визнали, що Крим був захоплений за наказом вищого російського керівництва з використанням спецслужб і збройних сил РФ, а рішення Верховної Ради АРК під загрозою сили були сфальсифіковані».

За словами Перебийніса, точно так само сфальсифіковані були і результати нелегітимного «референдуму», який став тільки ширмою для силового захоплення і окупації Росією частини території України.

«Тим самим Росія визнала, що вчинила міжнародний злочин – незаконне... заволодіння територією іншої держави шляхом військової агресії. Обтяжуючим фактором є те, що це було зроблено державою-членом Ради безпеки ООН», – зауважив речник МВС.

Перебийніс звернув увагу, що Кремль зухвало підтверджує участь своїх збройних сил і спецслужб в прихованій агресії проти України як мінімум з 22 лютого 2014 року – як за допомогою так званої евакуації Віктора Януковича та перешкоджанням у притягненні його до відповідальності за скоєні тяжкі злочини, так і через захоплення будівель органів держвлади України в Криму і застосування зброї при захопленні українських військових об’єктів на півострові.

«Така міжнародна явка з повинною, очевидно, має для Кремля якісь внутрішньополітичні іміджеві вигоди. Аналізувати це нам зараз нецікаво. Головне, що публічні визнання російського керівництва... усувають навіть найменші сумніви в тому, що Росія кинула виклик принципам сучасного світоустрою і має понести за це відповідальність», – сказав він.

У МЗС України розраховують, що повна версія фільму свого часу стане джерелом важливих свідчень і доказів у справі розслідування міжнародних злочинів Кремля.

А прем’єр-міністр Арсеній Яценюк попросив Міністерство юстиції спрямувати фільм «Крым. Путь на Родину» до Гаазького трибуналу. Яценюк нагадав, що Верховна Рада прийняла заяву про передачу під юрисдикцію Гаазького трибуналу розслідування міжнародного злочину, який вчинила Російська Федерація по відношенню до України, – а саме анексії Криму та російської військової агресії на території Східної України.

Нагадаємо, днями російські ЗМІ показали уривок із фільму за назвою «Крым. Путь на Родину», в якому президент Російської Федерації Володимир Путін розповідає, як приймалося рішення відібрати в України Крим у 2014 році.

 Поділитися