MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Татарам в Криму загрожує нова хвиля арештів

15.04.2015   
Яніна Смелянська
У Криму продовжують підсилювати тиск на татар, в Меджлісі чекають нову хвилю арештів. Про це заявив голова ЦВК Курултаю Заїр Смедляєв.

Заїр Смедляєв зазначив, що акції залякування в Криму не зупиняться, і обшуки триватимуть. "Все це робиться для того, щоб населення Криму і насамперед кримські татари залишали півострів"

"Я не виключаю, що буде нова хвиля арештів. Суть подібних дій влади направлена на те, щоб залякати найбільш активну частину півострова, щоб не говорили про ті погіршення, які є. Окрім погіршень економічних, є і політичні: це утиск свободи слова, порушення всіх конституційних прав. Те, що в будинку голови Білогірського регіонального меджлісу Мустафи Асаби знайшли якісь набої, ясна річ, що хтось їх заздалегідь підкинув для того, щоб порушити кримінальну справу за незаконне зберігання зброї, а потім тиснути, і вимагати натомість лояльного ставлення до влади", - сказав Смедляєв.

Нагадаємо, вранці 14 квітня кремлівські силовики провели обшук в будинку голови Білогірського регіонального меджлісу Мустафи Асаби, а після цього голову регіонального меджлісу відвезли на допит.

Того ж дня голова Комітету із захисту прав кримськотатарського народу, член Меджлісу Ескендер Барієв повідомив, що в ході обшуку російські правоохоронці в домі голови Білігорського регіонального меджлісу Мустафи Асаби знайшли набої, які, як стверджує Барієв, йому точно підкинули. Це вже другий обшук в будинку Мустафи Асаби.

Нагадаємо, раніше, 26 лютого 2014 року під кримським парламентом зібралися кілька тисяч прихильників кримськотатарського Меджлісу і "Русского единства". Організаторами заходу виступили голоава Меджлісу Рефат Чубаров і маріонетка Кремля, ватажок "Русского единства" Сергій Аксьонов. Тоді в результаті зіткнень двоє людей загинули. Слідчий комітет Росії порушив за даним фактом кримінальну справу.

У рамах її розслідування "за підозрою в організації і участі в масових безладах" 29 січня цього року було затримано заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза. Йому обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 19 лютого 2015 року, а потім його подовжили до 19 травня.

14 квітня 2015 року голова Комітету із захисту прав кримськотатарського народу Ескендер Барієв заявив: "Окупанти планують оголосити Меджліс і Курултай терористичними організаціями".

 Поділитися