MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Спецоперація, яку будуть використовувати для інформаційної війни?

18.04.2015   
Георгій Кобзар
Останні резонансні вбивства в Україні, зокрема, екс-шеф-редактора газети «Сегодня» Олеся Бузини і екс-нардепа від Партії регіонів Олега Калашникова, будуть використовуватися для нагнітання ситуації в нашій країні.

Останні резонансні вбивства в Україні, зокрема, екс-шеф-редактора газети «Сегодня» Олеся Бузини і екс-нардепа від Партії регіонів Олега Калашникова, будуть використовуватися для нагнітання ситуації в нашій країні.

Так вважає більшість експертів. Ми зібрали в різноманітних інформаційних джерелах думки різних журналістів, політиків та громадських діячів з цього приводу:

 

Вахтанг Кіпіані, головний редактор видання «Історична правда»:

- Убивства Бузини і Калашникова – це блюдо винятково для російського споживача. Слів про фашистів було недостатньо. «Хунта» має вбивати політичних опонентів. Тепер мозаїка склалася.

 

Вікторія Сюмар, заступник голови парламентської фракції «Народний фронт»:

- Парад політичних вбивств» очевидно є невипадковим. Це не просто зведення рахунків – це спецоперація, яку будуть використовувати для політичної та інформаційної боротьби, для дестабілізації, для «розігріву» до 9 травня. Картинку на російському ТБ уявити не важко. Бузину там добре знають. Може саме тому його й вибрали?

 

Наталія Лигачова, шеф-редактор видання «Телекритика»:

- Вбивство Калашникова, Бузини – ось це вже занурення в жах і хаос. Всі готувалися до відновлення військових дій Росією на Донбасі, а жах прийшов і до Києва. Складається враження, що створюється пантеон «жертв кривавої київської хунти». Я ось уже думаю про те, що якщо закриють «Вести», і Гужва кремлівським бандитам вже не буде потрібен, то на його місці я б тікала на край світу... До речі, щось подібне в історії було не тільки з убивством Кірова, скажімо, але і в Чехословаччині перед Другою світовою.

 

Олена Шрамко, головред ділового тижневика «Контракти»:

- Вбили двох журналістів – Олеся Бузину та Сергія Сухобока. З різницею в пару днів. Перше вбивство – тихе, хоча і жахливе. Сусіди-мерзотники-алкоголіки. З кожним може трапитися. Навіть з журналістом, який займався гучними розслідуваннями. А вбивство Бузини сполошило всю країну: адже Путін вже через годину назвав це вбивство політичним. І вся прогресивно-патріотична громадськість безапеляційно заявляє, що замовник вбивства, звичайно, Путін. Адже інша версія нам вкрай неприємна – майданівці НЕ мстяться антимайданівцям, адже ми за високі ідеали, ми за інше. Ми – воїни добра і світла. Тому тільки Путін. Нас підставили.

Але, видається мені, що ці два вбивства журналістів схожі. І Бузину, і Сухобока вбили люди, які не вміють говорити, не визнають опонентів. Їм не вистачає ні інтелекту, ні освіти, ні терпіння. Вони вміють тільки ненавидіти. І вони дуже образливі й мстиві. Їм все одно, за що ненавидіти: за політичні переконання, за сексуальну орієнтацію, за колір шкіри і розріз очей, за зароблені мільйони, за життя в столиці, за щасливе сімейне життя, за іронічні тексти.

 

Денис Казанський, головред порталу «Четверта влада»:

- Вбивство Бузини – практично калька з вбивства Бориса Нємцова. І, на мій погляд, мотиви очевидні – отримати дзеркальний випадок гучного політичного вбивства в Україні, на який можна буде тепер кивати перед усім світом.

Мовляв, у нас убили опозиціонера вдень у центрі столиці? І у вас вбили опозиціонера вдень у центрі столиці. У нас репресії? І у вас репресії.
У нас убили з машини з чеченськими номерами? А у вас вбили з машини з литовськими номерами…

 

Олександр Щетинін, журналіст РІА «Новий регіон»:

- Останній виступ Бузини на російському ТБ. Для «рашістов» він був чужинцем. Я дивився його зовсім недавно на якомусь російському істеричному ток-шоу. Був там і Бузина. На мій подив, він виглядав абсолютно «білою вороною», раптово гордо заявивши присутнім, що він українець, ніколи не відмовиться від українського громадянства, діставав свій український паспорт і демонстрував його всім, говорив, що дуже їм дорожить. Не системний він був, шкідливий для Кремля…

ФСБ вбила Бузину, щоб дестабілізувати ситуацію в Україні, це зрозуміло, але для «сакральної жертви» вибрала ось такого: непотрібного їм більше і, мало того, небезпечного, що говорить не по шаблоном. Ось і «пустили в розхід» – непотрібного, шкідливого.

Застереження всім іншим українським громадянам, що співпрацюють з Кремлем і ФСБ: ідейних і різнопланових там не люблять. Відпрацьовуєш бабло? Це для «контори» логічно і зрозуміло. А ось за «ідейність» можеш легко потрапити під роздачу, стати розмінною монетою в їх «оперативній грі». Хто наступний на черзі?

 

Тетяна Даниленко, ведуча «5 каналу»:

- Олесь Бузина. Якщо стисло – в ідеологічні убивства в Україні не вірю. У політичні – так. У диверсії теж. Але єдина інституція, яка має «мандат» на спецоперації, диверсії та теракти в Україні – не Правий сектор, за всієї поваги, і навіть не СБУ. Володимир Путін сьогодні може бути задоволений її роботою. Він, якщо я не помиляюся, про убивство Бузини повідомив навіть раніше, ніж українські правоохоронці.

 

Як повідомлялося, О. Бузина, який нещодавно залишив посаду шеф-редактора газети «Сегодня», був убитий у дворі власного будинку у Києві по вул. Дегтярівській вдень 16 квітня. Постріли пролунали з темно-синього автомобіля «Форд Фокус» з іноземними номерами. Голова так званої «Загальновоїнської спілки України» Калашников був застрелений на порозі своєї квартири у столичному житловому масиві Виноградар ввечері 15 квітня.

 Поділитися