MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Вручення премії імені Лева Копелєва «За свободу та права людини» 2015 р. представникам громадянського суспільства України та Росії

19.04.2015   
Копєлєвська премія вручена в Німеччині в Кьольні Руслані Лижичко, Євгенію Захарову, Андрію Макаревичу та Едуарду Успенському.

У неділю, 19-го квітня, о 11.00 годині в касовій залі районного ощадбанку Кельна відбудеться вручення премії ім. Льва Копелєва «За мир та права людини» за 2015 рік. Два цьогорічні лауреати: Руслана Лижичко та Євгеній Захаров представляють українське громадянське суспільство, два інших: Андрій Макаревич та Едуард Успенський – російське. Їх ушановуватимуть за невтомну боротьбу за дотримання прав людини та за повагу до інших культур.

Те, що між росіянами та українцями йде війна, розірвало б серце Льва Копелєва. Адже він народився в Києві. Росіянин з єврейським походженням, так він описував сам себе. Він високо цінував Україну з її власною культурою. Починаючи з середньовіччя країну на шматки розривали загарбники: російські царі, польські королі, австрійські кайзери, турецькі султани та татарські хани. Народ залишився єдиним завдяки мові, літературі, поезії.

Копелєв дуже суворо засудив би анексію Криму та військову інтервенцію в Східній Україні. Одночасно він наполегливо закликав росіян та українців, не дати зробити з себе ворогів.

Українська співачка Руслана Лижичко (у якої мати – росіянка, батько – українець) перемогла на Євробаченні 2004 року Song Contest. На Майдані вона боролася проти корумпованого режиму Януковича. Легендарним став її заклик: «Не стріляйте в своїх власних людей!».

Російський співак Андрій Макаревич був культовою фігурою в своїй країні, поки він не звинуватив Москву у втручанні в конфлікт в Україні. Після цього в ЗМІ його стали обзивати зрадником. Незважаючи на це він не відмовляється від своїх симпатій до України. Також як ї його співвітчизник Едуард Успенський, дитячий письменник, з ляльковими фігурами якого виросло декілька поколінь як в Росії, так і в Україні.

Євгеній Захаров, українець єврейського походження, є співзасновником Бюро організації з прав людини «Меморіал» в Харкові. Він невтомно бореться з корупцією та за правову державу.

Як і Лев Копелєв, всі троє лауреатів виступають за толерантне співжиття всіх національностей – як в Україні, так і в Європі.

Вступне слово виголосить голова правління районного ощадбанку Кельн Олександр Вюрц. Фріц Пляйтген виступить з обґрунтуванням вручення цієї премії, ну а з Laudatio виступить голова Європейського Парламенту Мартін Шульц.

А музикальне оформлення урочистостей належить Band East Affair.

 

Звертайтеся з подальшими запитаннями до:

Валерії Хан, Форум Льва Копелєва [email protected], тел.: 0221 257 67 67, та до Кристофа Хелльманна, районний ощадбанк Кельн, робота з громадськістю тел.: 0221 227 2703.

 Поділитися