MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Мукачеві започатковано перший орган самоорганізації ромської громади

29.05.2015   
Георгій Кобзар
26 травня ініціативна група подала в міську раду Мукачева документи на реєстрацію першого в Україні органу самоорганізації ромської громади.

26 травня 2015 року відбулася історична подія в житті ромської національної меншини України. Це сталося в Мукачеві – невеликому місті Західної України, яке містить найбільше ромське поселенні нашої країни.

Як повідомляє Благодійний фонд «Розвиток», саме 26 травня ініціативна група подала в міську раду документи на реєстрацію першого в Україні органу самоорганізації ромської громади.

Розвиток ромського самоврядування мусить кардинально змінити відносини ромської громади та органів місцевого самоврядування. Якщо зараз вони нескінченно далекі від ідеальних, адже тут швидше панує взаємна недовіра і ворожість, то ситуація напевно зміниться, коли делеговані ромською громадою представники самоврядування будуть вести діалог з владою на рівних, партнерських відносинах, пропонуючи реалізовувати спільні проекти, а не займатися випрошуванням чергових пільг чи допомог.

Можливо, багатьом ця інформація здасться звичайною, але для ромів – це початок нової ери, початок нової історії, де є такі поняття як право голосу, право на освіту, робота, саморозвиток, соціальна мобілізація, громадянська відповідальність і обов’язки перед суспільством, демократія.

«Ми втомилися бути рабами, коли нами керують і не дають сказати слово. Ми хочемо самі приймати рішення і самі брати відповідальність за їх виконання. Ми хочемо відкрити табір і щоб жителі міста Мукачева побачили, що наші діти такі ж як їх. Ми хочемо змінюватися і хочемо змінити ставлення людей до нас», – заявив один із ромських активістів Андрій Горват.

Звичайно ж, розвиток ромського самоврядування в Мукачеві знаходиться ще на самому початку довгого шляху. Тому і громадськість, і влада на всіх рівнях повинні докласти максимум зусиль, щоб органи ромської самоорганізації були створені по всій Україні і роми могли самі на принципах самоврядування займатися вирішенням своїх проблем.

 Поділитися