MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Під доводами адвоката суддя може застосувати підходи Європейського суду при обранні запобіжних заходів

29.05.2015   
Завдяки наполегливості адвоката в запереченні та спростуванні позиції обвинувачення, відбувся той рідкісний випадок, коли слідчий суддя визнав переконливими доводи адвоката щодо відсутності самої обґрунтованої підозри у вчиненні злочину її підзахисним.

25 травня 2015 року адвокат Анна Литвин заявила клопотання про зміну запобіжного заходу для свого підзахисного, який три з половиною роки утримувався під вартою. Адвокат разом із своїм помічником Василем Мельничуком підготували докладне клопотання, аргументоване як посиланнями на норми Кримінального процесуального кодексу, так і практикою Європейського суду.

Незважаючи на те, що у підзахисного адвоката Литвин не з’явились нові обставини, які б могли стати підставою для зміни йому запобіжного заходу (наприклад, серйозна хвороба), слідчий суддя таки дійшов висновку, що продовжувати тримати обвинуваченого під вартою внаслідок того, що прокурор не виконує обов’язки по забезпеченню явки до суду свідків обвинувачення і тим самим унеможливлює завершити розгляд справи й ухвалити рішення по суті.

Слідчий суддя також дослухався до думки адвоката про те, що обвинувачення проти його підзахисного фактично не висунуте, оскільки воно має істотні недоліки, не усунуті прокурором. Отже, завдяки наполегливості адвоката в запереченні та спростуванні позиції обвинувачення, відбувся той рідкісний випадок, коли слідчий суддя визнав переконливими доводи адвоката щодо відсутності самої обґрунтованої підозри у вчиненні злочину її підзахисним.

Так чи інакше, слідчий суддя визнав правильним посилання адвоката на практику Європейського суду, що сама по собі тяжкість обвинувачення не може виправдовувати тривале тримання особи під вартою, і ухвалив змінити тримання під вартою на особисте зобов’язання.

Поздоровляємо адвоката А. Литвин та її помічника В. Мельничука і бажаємо подальших успіхів у цій справі!

 Поділитися