MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відновлення справедливості

05.06.2015   
Анастасія Нікіфорова
Хочеться поділитися успіхами нашого юриста Василя Семківа, який зумів вирішити в суді досить актуальну на сьогоднішній день проблему – встановлення факту участі особи у бойових діях під час проведення АТО.

Хочеться поділитися успіхами нашого юриста Василя Семківа, який зумів вирішити в суді досить актуальну на сьогоднішній день проблему – встановлення факту участі особи у бойових діях під час проведення АТО.

Статтею 3 Конституції України встановлено, що людина, її життя та здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

Здавалось би, що права людей, які з патріотичних міркувань, добровільно, з метою подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності та суверенітету України беруть участь у бойових діях під час проведення АТО, мали би дотримуватися «автоматично», але на превеликий жаль часто за них приходиться ще боротися.

Ця справа прийшла в ХПГ від Ірини Гук, яка допомагає пораненим в АТО. Молодий чоловік, який саме з патріотичних міркувань, добровільно з вищезазначеною метою прибув до військової частини підрозділу «Айдар», брав участь у бойових діях під час АТО і отримав поранення від вибуху гранати, внаслідок чого став інвалідом І-ої групи, отримав відмову Міністерства оборони в отриманні статусу учасника бойових дій в АТО. Він був відсутній у списках особового складу військової частини підрозділу «Айдар».

Саме завдяки зусиллям, наполегливості та відданості своїй роботі Ірини Гук та Василя Семківа вдалося 2 червня 2015 року у Кролевецькому районному суді Сумської області домогтися визнання факту участі цього молодого чоловіка в бойових діях під час проведення АТО, що має велике юридичне значення для отримання гарантій захисту соціальних, майнових та інших прав. Ними зібрано докази, які безпосередньо підтвердили факт участі молодого чоловіка у бойових діях під час проведення АТО, і виступили основними аргументами у суді.

Сподіваємося, що ця заслужена перемога стане прецедентом для всіх наступних аналогічних справ.

 Поділитися