MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 22 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 12.05.2015 – 15.05.2015

06.06.2015   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Надійшло 100 законопроектів та проектів постанов Верховної Ради України. З них 36 проектів процедурних постанов, пов’язаних з прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, призначенням суддів, достроковим припиненням повноважень народного депутата, звільненням з посад міністрів тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

Надійшло 100 законопроектів та проектів постанов Верховної Ради України. З них 36 проектів процедурних постанов, пов’язаних з прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, призначенням суддів, достроковим припиненням повноважень народного депутата, звільненням з посад міністрів тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

Міжнародно-правові відносини

Проект Постанови 2821 від 13.05.2015 (Джемілєв Мустафа) про звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, світових лідерів та всіх членів міжнародного співтовариства щодо засудження порушень прав і свобод кримськотатарського народу.

У зверненні йдеться переважно про вимоги до Російської Федерації припинити утиски проти корінного населення Кримського півострова, а рівно прохання зазначеним організаціям сприяти у справі захисту кримських татар та повернення Криму під юрисдикцію України.

Прийнято вже наступного дня (14.05.2015).

Проект Постанови 2834 від 13.05.2015 (Геращенко І. В.) про Звернення до інституцій та держав-членів Європейського Союзу щодо виконання Плану дій з лібералізації ЄС візового режиму для України

У зверненні, зокрема, інституції та держави-члени ЄС закликаються: 1) підтримати Україну та інші країни «Східного партнерства» на шляху реформ та інтеграції політичного, економічного та соціального устроїв з Європейським Союзом та 2) продемонструвати довгоочікуваний акт солідарності та підтримки українського народу, звернутися до учасників Ризького саміту з пропозицією надати позитивний сигнал щодо запровадження безвізового режиму для громадян України та Грузії і визначити при цьому чіткий термін запровадження безвізового режиму.

Прийнято вже наступного дня (14.05.2015).

Проблеми національної безпеки, окупованих територій і АТО

Проект 2804 від 12.05.2015 (Пашинський С. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання органам Військової служби правопорядку у Збройних Силах України повноважень на здійснення досудового розслідування кримінальних правопорушень та здійснення оперативно-розшукової діяльності.

Головною метою проекту є надання Військовій службі правопорядку у Збройних Силах України повноважень щодо «досудового розслідування у справах про злочини, вчинені військовослужбовцями Збройних Сил України та військовозобов'язаними під час проходження ними зборів, працівниками Збройних Сил України під час виконання ними службових обов'язків або в розташуванні військової частини чи на військових об'єктах, крім тих, які віднесені до підслідності інших органів досудового розслідування».

Проект спробували провести в оперативному режимі за скороченою процедурою (висновок Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності від 13.05.2015), але народні депутаті відправили проект на повторне перше читання, повернувши в комітет на доопрацювання (14.05.2015).

Проект 2805 від 12.05.2015 (Пашинський С. В.) про внесення зміни до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо удосконалення нормативно-правової бази).

Пропонується принципово змінити статус частини резервістів, а саме тих осіб, які після проходження військової служби за призовом під час мобілізації були звільнені зі служби у запас із зарахуванням на службу у військовому оперативному резерві першої черги. Зазначені особи, на відміну від інших резервістів, згідно з проектом можуть бути призвані на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби.

Проект прийнятий за скороченою процедурою (14.05.2015) з другої спроби. Слід зазначити, що оперативність прийняття проекту (через добу після реєстрації), виключила можливість подання висновку ГНЕУ.

Проект 2806 від 12.05.2015 (Пашинський С. В.) про додаткові заходи щодо забезпечення індивідуальної безпеки осіб, які виконують службові обов'язки в межах території, на якій введений воєнний стан або проводиться антитерористична операція.

Йдеться про видання зброї та/або спеціальних засобів індивідуального захисту і сповіщення про небезпеку під час особливого періоду особам, які виконують службові обов’язки в межах території, на якій введений воєнний стан або проводиться антитерористична операція. Певний сумнів викликає передбачений у проекті перелік зазначених осіб, який включає майже виключно високопосадовців і представників центральних і місцевих органів виконавчої влади.

Прийнято в першому читанні (14.05.2015).

Проект 2836 від 13.05.2015 (Палатний А. Л.) про внесення зміни до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо надання відстрочки від мобілізації в особливий період спортсменам, які включені до складу кандидатів на участь в олімпійських та всесвітніх іграх, та їх тренерам.

Пропонується визначити, що призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: а) «студенти, аспіранти, та докторанти, які навчаються на денній формі навчання» та б) «спортсмени, які включені до складу кандидатів на участь в Олімпійських та Всесвітніх іграх, тренери, які безпосередньо здійснюють їх підготовку та тренери, які безпосередньо здійснюють підготовку спортсменів, які включені до складу кандидатів на участь в Паралімпійських та Дефлімпійських іграх, за рішенням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері фізичної культури та спорту».

Як видається, не заперечуючи по суті проти можливості звільнення від призову чи надання відстрочки від мобілізації для певних категорій осіб за певних обставин, слід було б дану проблему розглянути комплексно із залученням представників різних соціальних груп населення. Крім того, є певна невідповідність між назвою і змістом проекту.

Проект 2837 від 13.05.2015 (Люшняк М. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відзначення та встановлення додаткових гарантій добровольцям антитерористичної операції).

Пропонується встановити нову державну нагороду – «орден «Доброї Волі» – для відзначення громадян України за патріотизм, героїзм, мужність, відвагу, самовіддане добропорядне служіння Українському народу, добровільний захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, що брали безпосередню участь у антитерористичній операції в районах її проведення у порядку, встановленому законодавством» та визначити, що норми Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» поширюються на осіб, відзначених цією нагородою, а у разі їх загибелі – на їхні сім’ї.

Проект 2838 від 13.05.2015 (Барвіненко В. Д.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціально-психологічної реабілітації учасників бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції.

Згідно з пояснювальною запискою, завданням проекту визначено соціально-психологічну реабілітацію учасників бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції, як за місцем проживання, так і в денних та стаціонарних центрах соціально-психологічної реабілітації таких осіб, та створення центрів соціально-психологічної реабілітації для інвалідів – учасників бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції, на базі вже існуючих центрів соціальної допомоги.

Проект 2847 від 14.05.2015 (Вінник І. Ю.) про внесення зміни до статті 9 Закону України «Про громадянство України» (щодо встановлення спрощеного порядку прийняття до громадянства України іноземців та осіб без громадянства, які проходять військову службу у Збройних Силах України).

Пропонується скоротити обов’язковий строк проживання на території України для іноземців та апатридів для отримання громадянства з 5 до 3 років, у разі вступу таких осіб до ВС України на контрактній основі. Також таким особам не потрібно отримувати дозвіл на імміграцію. У разі ж якщо такі особи під час проходження військової служби були нагороджені, вимоги для отримання громадянства ще більш спрощуються.

По суті, проект є альтернативним проекту 2759 від 29.04.2015 (Семенченко С. І.) про внесення змін до деяких законів України щодо прийняття до громадянства осіб, які мають намір захищати незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України в особливий період (див. Бюлетень № 20). Порівняно з проектом 2759 даний проект видається дещо збалансованішим.

Проект 2851 від 14.05.2015 (Ярош Д. А.) про Добровольчий Український Корпус.

Пропонується таке визначення: Добровольчий Український Корпус – добровільне військове формування, утворене на підставі цього Закону, яке поєднує підпорядкованість органам державної влади та громадські ініціативи громадян України підвищувати свою військово-патріотичну підготовку і сприяти Збройним Силам України та іншим військовим формуванням в обороні України, захисті її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності, забезпеченні державної безпеки і захисті державного кордону України.

Передбачається, що корпус перебуватиме «у сфері управління Міністерства оборони України». Проте практично жодної управлінської дії щодо Корпусу Міністерство не зможе вчинити без попереднього погодження з Командиром Корпусу. Командир Добровольчого Українського Корпусу призначається Президентом України за результатами рейтингового голосування, в якому беруть участь командири запасних батальйонів Добровольчого Українського Корпусу в порядку, встановленому статутом Добровольчого Українського Корпусу. Запасний батальйон Добровольчого Українського Корпусу є базовою структурною одиницею Добровольчого Українського Корпусу, яка створена та діє в межах адміністративної області. У кожній області може бути створено та діяти лише один запасний батальйон Добровольчого Українського Корпусу. Як тимчасові утворення мають формуватися бойові батальйони. Передбачено категорії добровольців: дійсний доброволець, почесний доброволець, юний доброволець.

Проект видається доволі цікавою спробою поєднати риси військового формування і громадської організації. Утім, занадто широкі самоврядні права, які фактично дають змогу використовувати Корпус у бойових діях лише тією мірою, якою він сам забажає, суперечить традиційним уявленням про військову організацією і військову дисципліну.

Проект Постанови 2858 від 15.05.2015 (Висоцький С. В.) про позбавлення державних нагород України та інших форм відзначення осіб, які сприяли чи підтримували збройну агресію Російської Федерації проти України або своїми діями створили загрозу національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України.

Пропонується, зокрема, доручити «Кабінету Міністрів України у місячний строк розробити законопроект про внесення змін до Закону України «Про санкції» від 14.08.2014 № 1644-VII та Закону України «Про державні нагороди України» від 16.03.2000 № 1549-III, де надати критерії та процедуру визначення осіб, які сприяли чи підтримували збройну агресію Російської Федерації проти України або своїми діями створили загрозу національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України. Після ухвалення розроблених змін до зазначених законів на підставі встановлених критеріїв та процедур, запропонувати список осіб, до яких будуть застосовані санкції у формі позбавлення державних нагород України, інших форм відзначення відповідно до пункту 24 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції»», а «Комісії державних нагород та геральдики при Президентові України: здійснювати постійний моніторинг випадків, коли особа, яка має державні нагороди України, може вважатися такою, яка сприяла чи підтримувала збройну агресію Російської Федерації проти України або своїми діями створила загрозу національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України; та надавати повідомлення про всі такі випадки суб’єктам, уповноваженим відповідно до частини першої статті 5 Закону України «Про санкції» виносити пропозиції щодо застосування санкцій на розгляд Ради національної безпеки та оборони.».

Участь громадян в діяльності органів законодавчої та виконавчої влади

Проект 2737-1 від 13.05.2015 (Королевська Н. Ю.) про народний контроль в Україні.

Альтернативний проекту 2737 від 24.04.2015 (Купрієнко О. В.) про народний контроль в Україні (див. Бюлетень № 19).

Проект не містить радикальних змін, водночас, він чіткіше визначає які саме організації можуть здійснювати народний контроль. Більш реалістичним проект це не робить.

Проект 2831 від 13.05.2015 (Тимошенко Ю. В.) про місцеві вибори.

У проекті передбачається мажоритарна система відносної більшості в одномандатних виборчих округах для виборів депутатів сільських і селищних рад, а також сільських, селищних і міських голів. Для всіх інших місцевих виборів застосовується пропорційна система виборів за відкритими списками, яка передбачає обов’язковість закріплення відповідними місцевими партійними організаціями кандидатів в депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад за конкретними територіями, а також обов’язковість опублікування в регіональних друкованих ЗМІ та на партійних сайтах списків кандидатів. Остаточний порядок розміщення кандидатів у партійних списках визначається зборами (конференціями) відповідної місцевої організації партії за офіційними результатами голосування виборців за кандидатів виборчого списку, які надаються партійній організації відповідною територіальною виборчою комісією. Кандидатів на виборні посади мають висувати політичні партії. Окрім того, допускається самовисування кандидатів у депутати сільської, селищної ради та на посаду сільського, селищного голови. Загальний обсяг проекту – 166 сторінок, що унеможливлює його докладну характеристику.

Ідеологічні питання

Проект 2828 від 13.05.2015 (Бублик Ю. В.) про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо протидії пропаганді імперіалістичних ідей.

Пропонується встановити кримінальну відповідальність за «виготовлення, зберігання, перевезення, розповсюдження, ввезення в Україну, носіння георгіївських або гвардійських стрічок, окрім випадків, якщо такі стрічки використовуються як складова частина офіційної нагороди СРСР або республік, що входили до його складу, а також держав, що припинили своє існування». Максимально можливе покарання за такі діяння – обмеження волі на строк до трьох років. Ці ж дії, вчинені повторно чи за попередньою змовою групою осіб, розглядаються як кваліфікований склад правопорушення, за який передбачається позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

Окрім технічних недоліків проекту, зокрема явної неадекватності запропонованого покарання, викликає протест спроба із суто ідеологічних мотивів криміналізувати діяння, які реально не містять суспільної небезпеки. Крім того, на відміну від закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», не робиться спеціальне застереження щодо історичної реконструкції, використання у навчальному, навчально-виховному і освітньому процесах тощо. Нарешті, георгіївська стрічка в добу Російської імперії вживалася не лише у нагородах. Відповідно, відсутність застереження щодо історичних артефактів криміналізує навіть музейні колекції.

Проект Постанови 2866 від 15.05.2015 (Рабінович В. З.) про скасування необґрунтованих привілеїв Голови Верховної Ради України та Президента України.

Пропонується виключити пункт 2 Постанови Президії Верховної Ради Української РСР «Про забезпечення і обслуговування Голови Верховної Ради Української РСР» від 1 серпня 1990 року № 98-ХII, а саме: «При припиненні повноважень Голові Верховної Ради Української РСР довічно: встановлюється пенсія в розмірі 70 процентів посадового окладу; надається державна дача з необхідним обслуговуванням і транспортним забезпеченням; зберігається медичне та санаторно-курортне обслуговування його та дружини» а також пункт 2 Постанови Верховної Ради України «Про забезпечення, обслуговування та охорону Президента України» від 4 січня 1992 року № 2033-ХІІ, а саме: «Після виходу у відставку Президентові України довічно: зберігається розмір посадового окладу; надається державна дача з необхідним обслуговуванням, охороною і транспортним забезпеченням; зберігається медичне та санаторно-курортне обслуговування його та дружини».

Практичної потреби в такій економії немає, тому проект виглядає суто ідеологічним (популістським).

Проект 2867 від 15.05.2015 (Рабінович В. З.) про внесення зміни до Закону України «Про управління об'єктами державної власності» щодо особливостей утримання будівель, в яких розміщуються Верховна Рада України, Адміністрація Президента України, Кабінет Міністрів України, Секретаріат Кабінету Міністрів України.

Пропонується доповнити зазначений закон ст. 11-2 такого змісту:

«Стаття 11-2. Особливості  утримання  будівель, в яких розміщуються  Верховна Рада України, Адміністрація Президента України, Кабінет Міністрів України, Секретаріат Кабінету Міністрів України, та які використовуються ними, а також санаторно-курортних закладів, які перебувають в управлінні (розпорядженні) Верховної Ради України, Державного управління справами

Утримання  будівель, в яких розміщуються  Верховна Рада України, Адміністрація Президента України, Кабінет Міністрів України, Секретаріат Кабінету Міністрів, та які використовуються ними, а також санаторно-курортних закладів, які перебувають в управлінні (розпорядженні) Державного управління справами,  Верховної Ради України, здійснюється за власні кошти:

народних депутатів України –  будівель, в яких розміщується  Верховна Рада України, та які використовуються народними депутатами України, а також санаторно-курортних закладів, які перебувають в управлінні (розпорядженні) Верховної Ради України;

членів Кабінету Міністрів України, посадових осіб Секретаріату Кабінету Міністрів України – будівель, в яких розміщуються  Кабінет Міністрів України, Секретаріат Кабінету Міністрів України, та які використовуються ними;

Президента України, посадових осіб Адміністрації Президента України (консультативно-дорадчих органів Президента України) – будівель, в яких розміщується  Адміністрація Президента України, та які використовуються нею, а також санаторно-курортних закладів, які перебувають в управлінні (розпорядженні) Державного управління справами.

Народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, Президент України, посадові особи Секретаріату Кабінету Міністрів України, Адміністрації Президента України з метою належного утримання об’єктів, визначених частиною третьою цієї статті, зобов’язані за власні кошти:

1) забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан об’єктів;

2) забезпечувати технічне обслуговування та у разі необхідності проведення поточного і капітального ремонту об’єктів;

3) використовувати об’єкти за призначенням;

4) додержуватися вимог правил утримання  будівель і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм;

5) забезпечувати додержання вимог житлового і містобудівного законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень або їх частин;

6) забезпечувати поточний огляд і періодичне обстеження об’єктів в установленому законодавством порядку протягом усього життєвого циклу  майна та нести відповідальність за неналежну експлуатацію об’єктів згідно із законом;

7) нести фінансові та інші зобов’язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення об’єктів;

8) нести майнову відповідальність за шкоду, заподіяну третім особам у результаті невиконання або неналежного виконання своїх обов’язків  щодо утримання об’єктів».

Схоже, розробники пропонують повернутися до практики античної доби, коли обрані на владні посади особи здійснювали свої обов’язки власним коштом. Як відомо, це призвело до того, що особи без належних матеріальних можливостей навіть не претендували на заняття відповідних посад.

Проект 2868 від 15.05.2015 (Рабінович В. З.) про скасування пільг та привілеїв для осіб, уповноважених на виконання функцій держави.

Передбачається скасувати всі пільги та привілеї для Президента України, Голови Верховної Ради України, народних депутатів України, членів Кабінету Міністрів України,  а також інших осіб, уповноважених на виконання функцій держави, які займають (займали) посади, віднесені до першої категорії відповідно до Закону України «Про державну службу» (далі – привілейовані особи), крім тих, які встановлюються цим Законом. У самому ж проекті привілейованим особам залишаються пенсії у розмірі, який не перевищуватиме  десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність; на період їх перебування на посту (посаді) вони забезпечуються проїздом на літаках регулярних міжнародних та внутрішніх авіаліній. Окрім того, Голова Верховної Ради України Президент України та Прем’єр-міністр України матимуть право на тимчасове проживання на одній офіційній резиденції (при цьому нічого не сказано про можливість спільного з ними проживання членів їхніх сімей).

Закладений у цьому та попередніх проектах курс на економію загалом можна вітати, хоча, на нашу думку, головне не в обсязі «пільг» (посадових преференцій), а у їх прозорості для населення. Огульне ж «урівнення» до певної міри вже межує із здоровим глуздом.

Відносини між владними суб’єктами

Проект 2818 від 13.05.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до статті 16 Закону України «Про приватизацію державного майна» (щодо залучення радників до приватизації).

Суто технічний проект, яким пропонується надати право залучати радників при проведенні процедури приватизації. Втім, проект не виходить по суті за рамки «благих намірів» і не містить врегулювання відповідних процедур, на що й було звернено увагу у висновку ГНЕУ.

Проект 2819 від 13.05.2015 (Шпенов Д. Ю.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення надання нотаріальних послуг в сільській місцевості.

Пропонується додати до числа визначених в Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні» делегованих повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад «приймання сплати державного мита за вчинення нотаріальних дій з питань, віднесених законом до їх відання (в разі відсутності в населеному пункті фінансових установ України або національного оператора поштового зв'язку) та перераховування отриманого державного мита до бюджетів місцевого самоврядування чи до Державного бюджету України в строк, що не перевищує 3 робочі дні». Одночасно Декрет Кабінету Міністрів України «Про державне мито» доповнюється нормою про те, що «виконавчими комітетами сільської, селищної, міської ради може прийматися сплата державного мита за вчинення нотаріальних дій з питань, віднесених законом до їх відання (в разі відсутності в населеному пункті фінансових установ України або національного оператора поштового зв'язку), отримана сума державного мита перераховується до бюджетів місцевого самоврядування чи до Державного бюджету України в строк, що не перевищує 3 робочі дні».

Зазначимо, що суть проекту, можливість органів місцевого самоврядування приймати державне мито готівкою, відрізняється від заявленої в назві проекту мети.

Проект 2822 від 13.05.2015 (Кабінет Міністрів України) про Національну поліцію.

Урядовий проект на злободенну тему. На жаль, суто формальна пояснювальна записка не дає змоги зрозуміти, чим він відрізняється від інших, раніше зареєстрованих проектів, а значний обсяг  проекту унеможливлює його докладний аналіз у рамках цього огляду.

Незважаючи на те, що проект отримав негативний висновок ГНЕУ (13 сторінок зауважень), він був прийнятий у першому читання 21.05.2015.

Права громадян та їх об’єднань

Проект 2767-2 від 12.05.2015 (Шухевич Ю. Р.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиних принципів нарахування пенсій та скасування привілеїв у пенсійному забезпеченні.

Альтернативний урядовому проекту 2767 від 30.04.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій (див. Бюлетень № 20) та проекту 2767-1 від 08.05.2015 (Королевська Н. Ю.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накопичувальної системи державного пенсійного страхування та єдиних підходів до нарахування пенсій (див. Бюлетень № 21).

Порівняно з першими двома проектами, які мали обсяг близько 100 сторінок, цей проект є достатньо коротким і обмежується закріпленням в  ряді законів норми про те, що «Пенсійне забезпечення … [тут ставиться відповідно до напрямку закону, до якого вносяться зміни, вказівка на відповідний тип працюючих – автори огляду] …здійснюється відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.».

На додаток до попереднього тим же народним депутатом 13.05.2015 подані альтернативні урядовим проектам (див. Бюлетень № 20) проект 2768-1 про внесення змін до статті 588 Митного кодексу України щодо скасування привілеїв у пенсійному забезпеченні та призначення пенсій посадовим особам органів доходів і зборів за єдиними принципами нарахування пенсій та проект 2769-1 про внесення змін до статті 344 Податкового кодексу України щодо скасування привілеїв у пенсійному забезпеченні та призначення пенсій посадовим особам контролюючих органів за єдиними принципами нарахування пенсій. Порівняно з урядовими проектами відмінності майже відсутні.

Проект 2829 від 13.05.2015 (Каплін С. М.) про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо права на профспілковий захист при звільненні працівників правоохоронних органів.

Пропонується скасувати обмеження  прав профспілкових органів у разі притягнення до дисциплінарної відповідальності та звільнення прокурорів, працівників органів внутрішніх справ, Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань України та органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства.

Пропозиція доволі «революційна» і не безспірна, оскільки суперечить традиційним, зокрема й теоретичним, уявленням про особливості дисциплінарної відповідальності зазначених посадових і службових осіб.

Проект 2832 від 13.05.2015 (Тимошенко Ю. В.) про внесення змін до деяких законів України (щодо посилення захисту громадян у зв'язку з встановленням нових тарифів на житлово-комунальні послуги). 22.05.2015 на його заміну було подано новий доопрацьований текст.

Доволі багатоплановий проект. Зокрема, пропонується значно розширити публічність формування цін і тарифів на житлово-комунальні послуги через регулярну публікацію на сайті відповідних організацій та органів докладних розрахунків зазначених тарифів. Обмежуються права добувальників природного газу щодо можливості його використання. Нарешті, пропонується значно скоротити строки, за які розподільники газу «встановлюють побутові лічильники газу 100 відсоткам споживачам природного газу за рахунок власних коштів із подальшою компенсацією цих витрат інвестиційною складовою тарифу на транспортування природного газу розподільними трубопроводами».

Проект 2835 від 13.05.2015 (Тимошенко Ю. В.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості газу для населення.

Пропонується оподатковувати газ, що видобувається та постачається для населення, за нульовою ставкою.

Проект 2843 від 14.05.2015 (Луценко І. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо додаткового захисту інтересів окремих категорій працівників, забезпечення продовольчої безпеки та нейтралізації економічних ризиків декомунізації.

Пропонується доповнити ст. 79 «Відпустки» КЗпП України частиною сьомою такого змісту: «Винятками з положень частин четвертої-шостої цієї статті є випадки, коли працівник (або його близька особа) має у власності чи користуванні земельну ділянку та потребує проведення весняно-польових чи осіннє-польових робіт. Працівник, що має таку потребу, повинен повідомити про це власника або уповноважений ним орган не пізніше ніж за 45 днів. Відпустка у відповідній частині надається працівнику на строк від двох до п'яти днів в рахунок основної щорічної відпустки. Тривалість такої відпустки (частини відпустки) в межах встановленого періоду визначає працівник у відповідному повідомленні. Власник або уповноважений ним орган не має права відмовити працівнику в наданні відпустки (частини відпустки), незалежно від строку попередньої безперервної роботи працівника на даному підприємстві, в організації, установі, крім випадків, передбачених частиною четвертою статті 73 цього Кодексу. Якщо працівник з початку року до подання відповідного повідомлення повністю використав основну щорічну відпустку, то відпустка (частина відпустки) відповідно до цього положення надається в рахунок додаткової відпустки (у разі наявності у працівника права на відповідну додаткову відпустку), а в разі відсутності такого права – без збереження заробітної плати.».

Проект 2849 від 14.05.2015 (Фельдман О. Б.) про внесення доповнень до Цивільного кодексу України (щодо гарантування права фізичної особи на доступ до Інтернету).

Пропонується доповнити ЦК України статтею такого змісту:

«Стаття 302-1. Право на доступ до Інтернету

1. Фізична особа має право на доступ до Інтернету.

2. Право фізичної особи на доступ до Інтернету не може бути обмежене.

3. Обмеження доступу до певних даних, що містяться у Інтернеті, можливо лише на підставі рішення суду про незаконність таких даних».

Загалом пропозиція, на нашу думку, заслуговує на увагу. Проте, як видається, має йтися не про «незаконність даних», а про «недостовірність даних» або «незаконність розголошення даних».

Проект 2850 від 14.05.2015 (Помазанов А. В.) про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» щодо удосконалення процедури припинення юридичної особи шляхом її перетворення.

Пропонується у абзаці першому ч. 11 ст. 37 зазначеного закону після слів «в результаті злиття, приєднання, поділу» слова «або перетворення» виключити, а також доповнити частину абзацами 2 та 3 такого змісту: «У випадку припинення юридичної особи в результаті перетворення, державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про перебування юридичної особи в процесі припинення шляхом перетворення.

Державний реєстратор вносить до Єдиного державного реєстру запис про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в день внесення запису про державну реєстрацію новоутвореної юридичної особи-правонаступника в порядку, встановленому частиною третьою статті 25 цього Закону».

На жаль, у тексті проекту чимало русизмів, що видно навіть із цитованих фрагментів.

Проект 2852 від 14.05.2015 (Денісова Л. Л.) про внесення зміни до Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» щодо перенесення термінів прийняття закону стосовно призначення всіх пенсій, у тому числі спеціальних, на загальних підставах.

Пропонується відтермінувати прийняття згаданого закону до 1 грудня 2015 року.

Пропозиція викликала досить принциповий коментар ГНЕУ, який ми вважаємо доцільним навести тут: «Не заперечуючи проти прийняття зазначеного проекту у першому читанні, водночас звертаємо увагу на певну нелогічність формулювання, яке застосовується у цьому пункті, оскільки залишається незрозумілим навіщо приймати «закон щодо призначення всіх пенсій, у тому числі спеціальних, на загальних підставах», якщо після скасування норм щодо пенсійного забезпечення у спеціальних законах, пенсії особам, які мали право таке пенсійне забезпечення, і так мають сплачуватися на загальних підставах».

Кримінальне, кримінально-процесуальне і цивільне процесуальне законодавство, судівництво

Проект 2840 від 14.05.2015 (Парубій А. В.) про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди підакцизних і контрафактних товарів (продукції) у великих розмірах.

Пропонується доповнити ст. 201 «Контрабанда» КК України нормою про те, що до числа караних діянь належить і переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю «підакцизних і контрафактних товарів (продукції) у великих розмірах». Крім того, стаття доповнюється Приміткою такого змісту: «Контрабанда підакцизних і контрафактних товарів (продукції) вважається вчиненою у великих розмірах, якщо їх вартість у двісті п’ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.».

Проект 2841 від 14.05.2015 (Ляшко О. В.) про внесення змін до Закону України «Про Вищу раду юстиції» (щодо вимог до кандидатів в члени Вищої ради юстиції обраних Верховною Радою України).

Пропонується замінити чинні вимоги на такі: «Три члени Вищої ради юстиції, які призначаються Верховною Радою України, повинні бути громадянами України, не молодшим тридцяти років, які проживають в Україні не менш як десять останніх років, володіють державною мовою, мають вищу юридичну освіту та стаж роботи в галузі права не менше десяти років, є визнаними фахівцями у галузі права та мають бездоганну професійну репутацію».

Проект 2853 від 14.05.2015 (Драюк С. Є.) про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення здійснення досудового розслідування та судового розгляду кримінальних впроваджень.

Передбачаються різнопланові, не об’єднані спільною ідеєю зміни до Кримінально-процесуального кодексу України. Зокрема пропонується, щоб у суді першої інстанції колегіально судом у складі трьох професійних суддів розглядалися лише справи щодо злочинів, за вчинення яких, передбачено покарання у виді довічного позбавлення волі. Також у новій редакції ст. 93 КПК пропонується передбачити право витребування органами досудового розслідування  речей і документів лише на підставі ухвали слідчого судді. А ст. 331 КПК пропонується доповнити новою частиною, передбачивши в ній обмеження сукупного строку перебування під вартою на час судового розгляду кримінального провадження. Перша із зазначених пропозицій, на нашу думку, не витримує критики, інші – заслуговують щонайменше на уважне вивчення. Окремо слід підкреслити безпідставне вживання у назві і тексті проекту слова «впровадження» замість «провадження».

Проект 2854 від 14.05.2015 (Антонищак А. Ф.) про внесення змін до статті 56 Податкового кодексу України щодо належного застосування норм законодавства.

Пропонується доповнити зазначену статтю приміткою такого змісту: «Відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ст.ст. 212, 212-1 Кримінального кодексу України, можуть бути внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань лише на підставі документальної перевірки, результати якої оформлені відповідно до вимог ст. 86 Податкового Кодексу України у вигляді акту документальної перевірки.». Цю ж норму пропонується включити до ст. 214 КПК України як частину 9.

Назва проекту не відповідає його змісту, оскільки зміни, окрім ПК України, вносяться і до КПК України. Звернемо увагу на те, що такі зміни пропонується ввести через прикінцеві положення, а не основний текст цього проекту. Окрім того, у цьому разі слід писати в родовому відмінку «акта», а не «акту».

Проект 2855 від 14.05.2015 (Яніцький В. П.) про внесення змін до статті 20 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо узгодження положень частини другої цієї статті.

Пропонується виключити із зазначеної статті вказівку на те, що голова місцевого суду, його заступник, голова апеляційного суду, його заступники, голова вищого спеціалізованого суду, його заступники обираються на посади строком на два роки, «але не більше як на строк повноважень судді». Аргументується це в пояснювальній записці тим, що «закон не містить обмежень щодо можливості продовжувати обіймати адміністративні посади суддями після закінчення п'ятирічного терміну, на який їх було призначено на посаду судді вперше, та до моменту звільнення їх з посади судді, або до закінчення строку, на який їх було обрано на адміністративну посаду в суді».

Проект 2860 від 15.05.2015 (Князевич Р. П.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих положень з питань судоустрою.

Пропонується доповнити Закон України «Про Вищу раду юстиції» нормою про те, що «Член Вищої ради юстиції складає присягу невідкладно після призначення на посаду перед органом, який його призначив. Член Вищої ради юстиції, який входить до її складу за посадою, невідкладно складає присягу на засіданні Верховної Ради України». Водночас Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд» передбачається доповнити положенням такого змісту «Члени Вищої ради юстиції, призначені з’їздом суддів України до набрання чинності цим Законом, набувають повноважень після складення ними присяги на засіданні Верховної Ради України».

Прийнятий як закон за скороченою процедурою 21.05.2015 та направлений на підпис Президенту.

Проект 2862 від 15.05.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору.

Метою проекту визначено запровадження єдиного підходу до визначення ставок судового збору, встановлення обґрунтованих, та відповідно справедливих ставок судового збору, враховуючи соціально-економічну ситуацію в державі, зменшення числа осіб, звільнених від сплати судового збору, а також подвоєння надходжень до Державного бюджету України від його сплати.

Звертає на себе увагу неординарність процедури прийняття проекту. Він ставився на голосування 14 разів (з урахуванням голосування про повернення до розгляду), аж поки не був прийнятий як закон за скороченою процедурою 22.05.2015.

Проект 2870 від 15.05.2015 (Луценко І. С.) про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо забезпечення конституційних прав учасників кримінального провадження при визначені та застосуванні запобіжних заходів).

Як і вказано в назві, головна увага приділена проблемі застосування запобіжних заходів. Зокрема, пропонується відновити в КПК України такий запобіжний захід як підписка про невиїзд. Далі, удосконалюються положення про сутність домашнього арешту та про порядок звернення застави в дохід держави. Визначається, зокрема, що до особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні особливо тяжкого злочину, не можуть бути застосуванні інші запобіжні заходи, окрім тримання під вартою. Стосовно останньої пропозиції вкотре підтвердимо нашу думку, що тримання під вартою за будь-якої тяжкості інкримінованого злочину не може бути безальтернативним запобіжним заходом.

Проект 2871 від 15.05.2015 (Луценко І. С.) про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо забезпечення додаткових гарантій прав учасників кримінального провадження на справедливий суд).

Як зазначається в пояснювальній записці, проектом пропонується внести зміни до КПК України з метою забезпечення ефективного захисту прав учасників кримінального провадження, їх права на справедливий суд, а також обов’язкового оприлюднення в судовому процесі процесуальних документів, в тому числі окремої думки судді з відповідними подальшими процесуальними діями учасників процесу щодо реалізації правової позиції судді, котрий не погоджується з судовим рішенням. Розширюються права громадян щодо гарантій рівності перед законом і судом, гласності, відкритості судового процесу, врегулювання питання щодо однобічного судового розгляду справи та його правові наслідки.

У проекті докладно регулюються питання, пов’язані із відводом судді, окремою думкою судді, вимогами до приміщення нарадчої кімнати. Пропозиції загалом видаються слушними, хоча через матеріальні умови існування судів навряд чи реалістичною є пропозиція мати в суді достатню кількість окремих приміщень для нарадчих кімнат. Нині здебільшого як нарадчі кімнати використовуються робочі кабінети суддів.

Проект 2872 від 15.05.2015 (Луценко І. С.) про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо додержання конституційних прав учасників кримінального провадження та інших громадян в частині збирання та фіксації доказів, процесу доказування та проведення слідчих (розшукових), негласних слідчих (розшукових) дій).

Згідно з пояснювальною запискою проект розроблено з метою приведення у відповідність до вимог Конституції України, Загальної декларації прав людини ООН, Конвенції Ради Європи про захист прав людини і основоположних свобод положень чинного Кримінального процесуального законодавства України, верховенства права, належних законодавчих гарантій захисту прав і свобод людини, а також зменшення можливості будь-яких зловживань з боку правоохоронних органів у ході кримінального провадження.

Враховуючи важливість пропонованих змін, вони потребують глибокої фахової експертизи.

Проект 2873 від 15.05.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення зміни до статті 216 Кримінального процесуального кодексу України щодо уточнення підслідності Національного антикорупційного бюро України.

Пропонується передбачити, що детективи Національного антикорупційного бюро України здійснюють досудове розслідування діянь, передбачених ст. 366-1 КК України «Декларування недостовірної інформації».

Проект дістав схвальний висновок ГНЕУ.

Культура та освіта

Проект 2813 від 12.05.2015 (Гриневич Л. М.) про внесення змін до Митного кодексу України щодо підтримки вищих навчальних закладів та наукових установ державної форм власності, евакуйованих із тимчасово окупованої території Донецької або Луганської областей.

Пропонується тимчасово до 1 січня 2020 року звільнити від оподаткування ввізним митом при ввезенні на митну територію України та поміщенні в митний режим імпорту товари, комплектуючі та матеріали, що ввозяться виключно для провадження освітньої, наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності та використовуються вищими навчальними закладами та науковими установами державної форми власності, евакуйованими із тимчасово окупованої території Донецької або Луганської областей. Зокрема, йдеться про наукове, лабораторне і дослідницьке обладнання, та їх частини; реактиви (окремі сполуки визначеного хімічного складу); середовища культуральні; кіно- і фотоплівки та фотопластинки, експоновані та проявлені; наукову літературу в паперовому та електронному вигляді; комп’ютерні програми.

Проект 2814 від 12.05.2015 (Гудзенко В. І.) про внесення змін до Закону України «Про освіту» (щодо військово-патріотичного виховання та початкової військової підготовки).

Згаданий у назві закон пропонується доповнити ст. 21-1 «Військово-патріотична робота та початкова військова підготовка в системі освіти» такого змісту: «Військово-патріотична робота в системі освіти спрямована на формування у учнівської та студентської молоді моральної готовності до захисту суверенітету, територіальній цілісності та національних інтересів української держави.

Початкова військова підготовка націлена на вивчення учнями основ військової справи, а також на здобуття ними первинних навичок захисних дій у надзвичайних ситуаціях та надання першої медичної допомоги.

Проведення початкової військової підготовки здійснюють військові організатори в навчальних учбових закладах, що забезпечують повну загальну середню освіту. Військові організатори повинні мати досвід військової служби на офіцерських посадах. Військові організатори за своїм статусом належать до педагогічних працівників». Деякі редакційні уточнення вносяться також у інші статті закону. 

Сама ідея подібних змін не викликає принципових заперечень, а от її реалізація у конкретному тексті потребує суттєвого вдосконалення, оскільки текст, схоже, не вичитувався і не редагувався. 

Проект 2825 від 13.05.2015 (Фірсов Є. П.) про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо посилення фінансової автономії вищих навчальних закладів.

Проект відповідно до норм Закону України «Про освіту» уточнює, що розміщення на поточних рахунках у банках державного сектору власних надходжень державних і комунальних вищих навчальних закладів, наукових установ та закладів культури відбувається відповідно до законодавства, а не в «порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».

Проект 2857 від 15.05.2015 (Мірошниченко Ю. Р.) про внесення змін до Закону України «Про культуру» (щодо просвітництва).

Пропонується внести ряд змін щодо просвітництва та духовних потреб, зокрема, додати таку норму: «просвітництво – позашкільна освіта сфери культури, спрямована на створення умов для більш повного задоволення інтелектуальних і духовних потреб людини з пізнання національно-культурної спадщини, поширення інформації про духовні культурні цінності у цілісному культурному просторі України та їх вплив на рівень суспільної моралі, відродження та примноження інтелектуальних та духовних цінностей суспільства, формування громадян, здатних до свідомого суспільного вибору, збагачення на цій основі духовного потенціалу народу».

Охорона здоров’я

Проект 2820 від 13.05.2015 (Богомолець О. В.) про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну.

Пропонуються значні зміни до Законів України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» та «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» з метою більш жорсткого регулювання виробництва та реалізації тютюну, виробів з нього та подібної до нього продукції (трав’яні суміші, електронні цигарки). Зокрема, стають жорсткішими вимоги до вмісту нікотину, до порядку реалізації і реклами тютюнових та подібних до них виробів тощо.

Проект 2827 від 13.05.2015 (Козак Т. Р.) про внесення змін до Закону України «Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року» (щодо оподаткування ліків та медичних виробів).

Пропонується розширити перелік життєво необхідних товарів, замінивши в ньому групу «медичні вироби для проведення гемодіалізу та лікування онкологічних хворих за переліком, встановленим Кабінетом Міністрів України» на групу «лікарські засоби, дозволені для виробництва і застосування в Україні та внесені до Державного реєстру лікарських засобів, а також медичні вироби за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України».

Проект 2777-1 від 14.05.2015 (Дерев'янко Ю. Б.) про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення інвалідів автомобілями.

Формально проект альтернативний однойменному урядовому проекту 2777 від 05.05.2015 (див. Бюлетень № 21). Втім, предмети регулювання обох проектів помітно відрізняються.

У цьому проекті головна увага зосереджена на порядку визначення інвалідів, яким має надаватися автомобіль. По суті, це є багаторазове повторення в різних законах (в різних формах та відмінках) такої норми: «Підставою для забезпечення інвалідів автомобілями є заява інваліда або осіб, які є його опікунами (за наявності документів, що підтверджують опікунство), документи, що підтверджують інвалідність, та висновок обласної, центральної міської у містах Києві та Севастополі, республіканської в Автономній Республіці Крим медико-соціальної експертної комісії про наявність в інваліда медичних показань для забезпечення автомобілем і наявність або відсутність протипоказань у інваліда або осіб, які є його опікунами, до керування автомобілем незалежно від умов забезпечення автомобілем. Встановлення інших вимог для забезпечення інваліда автомобілем забороняється. Порядок обліку інвалідів, які потребують забезпечення автомобілями, та порядок передачі автомобіля інваліду визначається Кабінетом Міністрів України.».

Проект отримав негативний висновок ГНЕУ, яке звернуло увагу на порушення окремих вимог законодавчої техніки в тексті проекту.

Проект 2859 від 15.05.2015 (Кривошея Г. Г.) про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо заборони реклами пива та слабоалкогольних напоїв).

Пропонується доповнити вимоги щодо реклами алкогольних напоїв спеціальною вказівкою про пиво та слабоалкогольні напої.

Проекти з інших питань

Проект 2808 від 12.05.2015 (Балога І. І.) про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» щодо зміни зарахування державного мита.

Пропонується змінити місце сплати державного мита, з місця розгляду та оформлення документів на місце реєстрації фізичних та юридичних осіб. Згідно з пояснювальною запискою, метою проекту є врегулювання бюджетних правовідносин шляхом справедливого розподілу доходів між бюджетами, що надходять від державного мита. Слід зазначити, що питання зручності для користувачів державних послуг взагалі не ставилося авторами. Останнє може бути досить принциповим для юридичних та фізичних осіб, які здійснюють свою діяльність у віддалених від місця своєї реєстрації регіонах.

Безпосередньо з попереднім пов'язаний проект 2809 від 12.05.2015 (Балога І. І.) про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зміни зарахування державного мита, яким відповідні зміни вносяться до Бюджетного кодексу.

Проект 2823 від 13.05.2015 (Козак Т. Р.) про внесення змін до статті 215 Податкового кодексу України (щодо зміни ставок акцизного збору на транспортні засоби).

Згідно з пояснювальною запискою, завданням законопроекту є необхідність збільшити доступ громадян до ринку вживаних транспортних засобів. Пропонується зменшити ставку ввізного мита на ряд категорій вживаних авто вдвічі. На думку авторів, це значною мірою збільшить доходи держбюджету за рахунок кількості придбаних транспортних засобів.

Проект 2824 від 13.05.2015 (Балога В. І.) про внесення змін до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» (щодо порядку компенсації споживачам вартості встановлених ним лічильників обліку природного газу постачальниками газу).

Пропонується доповнити зазначений у назві закон такою статтею:

«Стаття 3-1. Порядок компенсації вартості робіт з оснащення лічильниками газу споживачам, які встановили такі лічильники за власний рахунок

Споживач може самостійно забезпечити встановлення приладів обліку природного газу з подальшою компенсацією таких витрат за рахунок коштів, які ним сплачуються за природний газ суб'єкту господарювання, що здійснює розподіл природного газу на відповідній території.

Порядок і розміри компенсації витрат на придбання та встановлення приладів обліку природного газу для споживачів встановлюються Кабінетом Міністрів України.».

 Поділитися