MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Парламент дозволив вводити на територію України миротворців ООН і ЄС

07.06.2015   
Георгій Кобзар
Реалізація Закону дозволить створити необхідні умови для розгортання на території України міжнародної операції з підтримання миру і безпеки, що, в свою чергу, повинно забезпечити якнайшвидшу нормалізацію обстановки на Донбасі.

Верховна Рада України прийняла урядовий закон про внесення змін до Закону України «Про порядок допуску та умови перебування підрозділів збройних сил інших держав на території України» (№2953).

Парламент доповнив статтю 3 Закону положенням, яке передбачає, що метою перебування іноземних збройних сил на Україні може бути «надання Україні, на її прохання, допомоги у вигляді проведення на її території міжнародної операції з підтримки миру і безпеки на підставі рішення ООН або ЄС».

При цьому ухвалений Закон забороняє допуск на територію України підрозділів збройних сил держав, які не визнали її незалежність і територіальну цілісність або висувають до неї територіальні претензії, розв’язують проти України збройну агресію.

На думку законодавців, проведення міжнародної операції з підтримання миру і безпеки в Україні дасть можливість забезпечити ефективну імплементацію протоколу за підсумками консультацій Тристоронньої контактної групи щодо спільних кроків, спрямованих на імплементацію мирного плану президента України Петра Порошенка від 5 вересня 2014 року, меморандуму від 19 вересня 2014 про виконання положень зазначеного вище протоколу і комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року.

Встановлюється, що потенційні носії ядерної зброї, інших видів масового ураження допускаються відповідно до міжнародного договору України для короткострокового розміщення на території України за умови забезпечення належного контролю з боку України за перебуванням на її території.

Серед вимог до міжнародного договору України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України встановлюється тимчасовість, тобто чітка визначеність і обмеженість у часі до досягнення мети такого перебування.

У перелік підстав для денонсації міжнародних договорів України щодо тимчасового перебування на території України підрозділів збройних сил інших держав віднесено порушення мети перебування підрозділів збройних сил інших держав на території України.

Встановлюється, що пропозиція про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України, в тому числі тих, які братимуть участь у міжнародній операції з підтримання миру і безпеки, вноситься до Ради національної безпеки і оборони Міністерством закордонних справ України разом із Міністерством оборони України за погодженням в необхідних випадках з іншими заінтересованими центральними органами виконавчої влади.

Як наголошується в пояснювальній записці, реалізація Закону дозволить створити необхідні умови для розгортання на території України міжнародної операції з підтримання миру і безпеки, що, в свою чергу, повинно забезпечити якнайшвидшу нормалізацію обстановки, відновлення правопорядку і життєдіяльності, конституційних прав і свобод жителів населених пунктів Донецької і Луганської областей та сприяти поверненню людей на вимушено покинуті місця постійного проживання.

 Поділитися