MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Громадські діячі розповіли про проблеми пенсіонерів із зони АТО

12.06.2015   
Яніна Смелянська

Кількість пенсіонерів із зони АТО, які не отримують українських пенсій, значно перевищує 50 тисяч чоловік. Про це повідомили в прес-службі МГО «Луганське земляцтво».

«При цьому, ці люди не можуть оформити собі українські пенсії в силу віку і хвороб. Багато хто з них просто не ходячі. Крім того, у них також немає можливості (у тому числі, через відсутність родичів і грошей) оформити собі спецпропуски для перетину кордону АТО. Більш того, не маючи засобів до існування, люди похилого віку вмирають голодною смертю. Ніякого механізму виїзду представників Пенсійного фонду в зону АТО для реєстрації там немічних пенсіонерів не передбачено», - йдеться в повідомленні.

В МГО «Луганське земляцтво» додали, що згідно з даними Донецької ОДА, на непідконтрольній Україні території понад 36 тисяч пенсіонерів не отримують українських пенсій: «При цьому загальна кількість пенсіонерів, які проживають у Донецькій області становить 913 тисяс осіб, а більше половини з цих пенсіонерів - переселенці. Їх кількість перевищує 580 тисяч осіб».

В організації також додали, що в Донецькій ОДА є факти, коли пенсіонери із зони АТО реєструються для виплати пенсії в одному місті на території, підконтрольній України, а потім перереєстровуються в іншому.

Таких випадків, за даними обласного управління Пенсійного фонду, - 89 тисяч.

Згідно ж з даними громадської організації «Луганське земляцтво», подібна так звана «вторинна міграція» пенсіонерів відбувається з двох причин:

Перша - люди, які спочатку покидали зону АТО і селилися в найближчих до фронту, але вже підконтрольних України містах, не маючи засобів до існування, насамперед реєструвалися для отримання пенсій. Далі, переселившись на постійне місце проживання - їм доводиться робити це повторно.

Друга - відсутність постійного доступного житла, - зазначили в організації.

 Поділитися