MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Політика vs. право в Україні: на чиєму боці верховенство? Переслідування Конституційного суду України

21.06.2015   
Євген Захаров
Прес-анонс прес-конференції, яка відбудеться в ІА "Інтерфакс-Україна" (вул. Рейтарська 8/5а) 22 червня о 10.30.

Прес-анонс

 

22 червня, 10:30, ІА «Інтерфакс-Україна»                                                                                                                          

Київ, вул. Рейтарська, 8/5а

 

Попри всі намагання України стати європейською цивілізованою державою та увійти до Євросоюзу, кроки в цьому напрямку залишатимуться лише благими намірами доти, доки наші політики не навчаться діяти за принципами верховенства права, а не політичної доцільності. Уявлення, що складні політичні проблеми можна легко вирішити простими засобами за рахунок тиску на опонентів є оманливими і тільки ускладнюють ці проблеми. Прикладами можуть слугувати Закон «Про відновлення дії окремих положень Конституції України» від 21 лютого 2014 року, Закон «Про очищення влади», т. зв. закони  про декомунізацію, рішення Верховного суду України, яким було скасовано рішення Вищого адміністративного суду України «в частині визнання незаконною Постанови Верховної Ради України від 24 лютого 2014 року <> щодо дострокового припинення повноважень та звільнення з посади судді Конституційного Суду України» В.Овчаренка. На жаль, приклади можна наводити далі й далі.

Намагання покарати суддів Конституційного суду за юридичну «зраду» свідчить лише про низький рівень правової культури експертного середовища та українського політикуму. На вищих шаблях влади навіть не уявляють, які негативні наслідки для Української держави викличе звільнення конституційних суддів за порушення присяги та кримінальна справа проти них за фактом ухвалення неправосудного рішення КСУ № 20-рп/2010 від 30 вересня 2010 року (справа про додержання процедури внесення змін до Конституції України).

 

Учасники:

Євген Захаров, директор Харківської правозахисної групи

Всеволод Речицький, конституційний експерт Харківської правозахисної групи, член Конституційної комісії 

 Поділитися