MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Не май 100 друзів, а май 100 центрів. Безоплатної правової допомоги

01.07.2015   
Юрій Чумак

З 1 липня 2015 року по всій Україні повинні розпочати діяльність 100 нових центрів з надання безоплатної правової допомоги. Це 5 тисяч адвокатів, які працюватимуть для незахищених верств населення. В кожному регіоні буде від 3 до 7 таких центрів, на кожен з яких припадатиме до 500 тис. громадян. Очікується, що близько 8 млн. українців зможуть звернутися до цих центрів не лише у кримінальних, а й у цивільних та адміністративних справах, у тому числі й проти держави.

Про це заявила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.

За словами міністра юстиції Павла Петренка, центри надаватимуть правову допомогу всім українцям, однак особливу увагу звертатимуть на малозабезпечених громадян, учасників АТО та сім’ї загиблих бійців.

Такі центри будуть складатися з 4 відділів. Перший відділ займатиметься попередньою роботою з клієнтом. На цьому етапі буде з’ясовано суть проблеми відвідувача та вияснено, чи має він потребу в наданні вторинної правової допомоги або достатньо лише консультативної помочі. Далі, за необхідності, справа передаватиметься до відділу вторинної правової допомоги, де адвокати займуться правовим аналізом ситуації, складанням процесуальних документів та позовних заяв і безпосередньо представлятимуть інтереси клієнта в суді. Третій відділ опікуватиметься взаємодією із різними суб’єктами первинної правової допомоги. Ще один відділ займатиметься технічним забезпеченням діяльності центру.

«Міністерство юстиції має стати адвокатом українських громадян та надавати допомогу, яку багато українців не можуть отримати через занадто високу вартість послуг платних адвокатів», – наголосив П. Петренко.

Директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський у свою чергу зазначив, що розвинена система безоплатної первинної правової допомоги на рівні територіальних громад є важливим фактором сталого розвитку та реалізації права на місцеве самоврядування. А призначення безоплатної вторинної допомоги – це забезпечення рівного доступу до правосуддя людей, незалежно від рівня доходів і забезпечення механізму реалізації права на справедливий суд.

Зауважимо, що уряд Канади цьогоріч виділив 9 млн. канадських доларів на підтримку даної ініціативи. Відтепер система надання безоплатної правової допомоги мусить вийти на новий етап розвитку та стати вагомою складовою доступу до правосуддя в Україні.

У Харківській області відтепер працюватимуть 9 таких місцевих центрів: 1-й, 2-й та 3-й Харківські, Валківський, Дергачівський, Ізюмський, Красноградський, Куп’янський та Лозівський.

 Поділитися