MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чи можуть старі міліцейські кадри навчити нову патрульну поліцію?

01.07.2015   
Юрій Шершень
Наразі важко уявити, що навчені на базі Університету внутрішніх справ університетськими же викладачами, що не вірять у норми прав людини, нові поліцейські вельми відрізнятимуться від старих міліціянтів.

4-го липня 2015 р. на вулиці Києва вийдуть близько 1,5 тисячі перших українських поліцейських. А слідом за ними нова поліція мусить з’явитися в Одесі, Львові та Харкові.

Важко сказати, як процес навчання майбутніх поліцейських відбувається в Одесі та Львові. Але в Харкові готувати слухачів вирішили базі Харківського національного університету внутрішніх справ.

Що само по собі вже викликає певні питання, оскільки ХНУВС має певну «славу»: про «схеми» при прийомі та ученні, про видачу дипломів кандидатів та докторів юридичних наук міліцейським високим чинам (та вузьким лобам), про те, що випускники цього вишу нерідко приступали до службі в міліції лише з одним бажанням – якомога скоріше «відбити» гроші, потрачені на навчальний та «навколонавчальний» процеси.

Зараз триває етап підготовки тренерів для викладання майбутнім патрульним поліцейським. І вже з’являються характерні ознаки того, що старі кадри у міліцейській вищій школі навряд чи здібні навчити нових поліцейських.

По-перше, всі ці численні полковники та підполковники (багато з яких фактично не служили «в полі», здобувши усі свої зірочки на погонах, сидячи у викладацьких кабінетах) ошелешені перспективою у літній період, замість відпусток на іноземних курортах, займатися «черговою міністерською авантюрою» (цитую дослівно – авт.).

По-друге, знання та ступінь розуміння вимог до поліції у значної кількості викладачів від міліції залишилися ще «совковими». Чому може навчити вельмиповажний «науковець» у погонах, який на зустрічі з тренерами безапеляційно заявляє, що рішення Європейського суду з прав людини не є частиною нашого внутрішнього законодавства, що курсантам «не потрібно забивати голови всілякими європейськими та міжнародними нормами права, а слід просто навчити діяти у відповідності до міністерських наказів» (цитується майже дослівно – авт.)? І це при обговоренні тематики «Права людини. Верховенство права»!

Колись анімаційний капітан Врунгель співав: «Як ви яхту назвете, так вона і попливе». Лицюючи цей крилатий вислів, хочеться зазначити: «На якій верфі ви яхту збудуєте, так остання й плаватиме». Невже не можна було знайти якусь базу у Харкові, яка не ототожнюється з ХНУВС, набрати максимальну кількість тренерів-волонтерів з громадських організацій, які усією душею вболівають за реформування вітчизняної правоохоронної системи (а не розбавляти ними міліцейських «проффесорів»)?

Наразі важко уявити, що навчені на базі Університету внутрішніх справ університетськими же викладачами, що не вірять у норми прав людини, нові поліцейські вельми відрізнятимуться від старих міліціянтів. Хіба що грошей та часу на них витратять значно менше, ніж на курсантів вишу, що вчаться роками.

 Поділитися