MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Аморальне прикриття мораллю

21.07.2015   
Сергій Григор’єв
Правозахисники виступають проти закріплення «захисту моралі» в якості підстави для обмеження прав.

И несогласие ваше нормально.

Только мораль иногда аморальна.

(Ірина Берднікова)

 

Неурядова організація «Центр Громадянських Свобод» звернулася до авторів-розробників проекту нової Конституції України з пропозицією щодо виключення «захисту моралі» як підстави для обмеження прав людини.

У зверненні йдеться, що в проекті розділу 2 нового Основного Закону, а саме в статтях 27 та 32, які закріплюють конституційне право на повагу до приватного та сімейного життя (ст. 27) і право на свободу зібрань та об’єднань (ст. 32), передбачається й цілий ряд правових засад для обмеження цих прав, в тому числі й «захист моралі».

На думку правозахисників, внесення такої підстави є недоцільним та може призвести до непропорційних обмежень прав людини, оскільки містить:

1. Суперечність принципу правової визначеності через різне розуміння, що є «моральним» у різних соціальних груп. Відтак, використання «захисту моралі» як підстави для обмеження прав суперечить одному зі складових принципів верховенства права – правової визначеності.

2. Негативні наслідки для захисту прав меншості, що неприйнятно для демократичного суспільства. Застосування моралі, як норми прямої дії встановлює загрозу для прав меншості, оскільки передбачає надання пріоритету тому, що вважає «моральним» більшість.

«Окрім вище зазначеного, слід вказати також на те, що мінливість і абстрактність даного поняття може бути використана в репресивних цілях, як це часто відбувається в тоталітарних країнах. Адже використання того чи іншого права людини фактично ставиться в залежність від внутрішніх переконань представників держави, що будуть приймати рішення», – наголошують правозахисники.

У зв’язку із цим звертаються до авторів проекту нової Конституції України з пропозицією внести зміни до статей 27 та 32 та виключити «захист моралі» як підставу для обмеження даних прав.

 Поділитися