MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Мінобороні презентували нову форму для вояк

27.07.2015   
Яніна Смелянська
1 липня Верховна Рада прийняла президентський законопроект №2551 щодо речового забезпечення військовослужбовців. Як зазначалося в супровідних документах, різні військові формування, утворені за законами України, використовують різноманітну військову форму одягу, зразки якої не завжди відповідають загальновизнаним стандартам і вимогам функціональності.

У червні поточного року в мережі інтернет з’явилося шокуюче повідомлення: військова форма, державного зразка, призначена для бійців ВСУ в зоні АТО не тільки легко запалюється від найменшої іскри, але плавиться миттєво і настільки швидко і сильно взаємодіє зі шкірою, що деякі наші солдати в результаті залишилися інвалідами ....

Першими забили тривогу звичайно ж волонтери. Олена Мокренчук опублікувала фото обгорілих бійців, зроблені в госпіталі. За її словами, на них у момент спалаху була та сама «міноборонівська форма з клейонки». Посилаючись на слова медика, який надавав бійцям першу медичну допомогу, вона розповіла, що форма спалахнула практично миттєво під час невдалої спроби солдат розтопити буржуйку в бліндажі. На фото помітно, що у бійця обгоріло практично все тіло.

«Більше того - ця гидота не тільки горіла і плавилася, пропалюючи шкіру і тканини до кістки - вона ще й розплавившись, прилипла до ШКІРІ, як пластмаса - так що в госпіталі довелося зрізати ЇЇ РАЗОМ З ШКІРОЮ і м’язової тканини. Уявляєте, ЩО довелося пережити цим двом хлопчакам ???? Вони досі в госпіталі, їм оформляють інвалідність. А все через те, що якась тварюка вирішила нажитися на армійських поставках», - з жахом оповідає волонтер.

Солдатська форма, яка тоді видавалася призовнику від держави була дешевою і неякісною. Грубе недопрацювання і свою помилку визнало також Міністерство оборони України і пообіцяло замінити її більш якісним зразком, але тільки до вересня. Ясна річ, що від визнання провини, воїнам, які в результаті залишилися інвалідами не на війні, а з чиєїсь помилки, легше не стало, але в Україні сьогодні презентували нову військову форму для наших захисників. Про якість цієї форми звичайно мова не йшла. Тобто змінився, так кажучи, зовнішній вигляд.

Однак, президент запевнив: "Зберегти життя і здоров'я наших захисників - це головне. Кожен боєць Збройних Сил має бути повністю забезпечений всім необхідним для ведення бою і у побуті і на передовій" 

Хотілося б дуже сподіватися на те, що цього разу в Міноборони обійшлося без помилок у розробці форми для тих, хто не дає ворогові прорватися в глиб нашої країни і охороняють наш спокій на мирній території. Хотілося б дуже сподіватися, що нова форма таки стане кроком до того, що про наших вояк почне турбуватися все ж таки держава і Міноборони, а не волонтери.

На презентації нового зразка військової форми для наших солдат був присутній президент Порошенко. Про те ж наскільки якісною та безпечною форма виявиться на цей раз, на жаль зможе показати лише час....

1 липня Верховна Рада прийняла президентський законопроект №2551 щодо речового забезпечення військовослужбовців. Як зазначалося в супровідних документах, різні військові формування, утворені за законами України, використовують різноманітну військову форму одягу, зразки якої не завжди відповідають загальновизнаним стандартам і вимогам функціональності. У зв’язку з цим прийняття закону направлено на уніфікацію військової форми одягу військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань, поліпшення речового забезпечення військовослужбовців та приведення військової форми одягу та іншого речового забезпечення вимогам сучасності, з урахуванням кращого світового досвіду, зокрема, досвіду держав-членів НАТО.

 Поділитися